Stálica slovenskej hudobnej scény Peter Nagy po necelom roku vydáva pokračovanie albumu Pianko. Novinka obsahuje tucet prearanžovaných hitov s klavírom a sláčikovým kvartetom, ale aj jednu úplne novú skladbu. V metaforickom texte, v ktorom hudobník s nadhľadom spieva o živote, predstavujú Láska, Smrť a Sloboda tri osudové ženy.

Album Pianko 2 ponúka nový pohľad na ďalšie známe piesne Petra Nagya, ktoré sa na minuloročnú výberovku s hitmi prearanžovanými do klavírnej podoby so sláčikovým kvartetom nezmestili. Sú medzi nimi skladby ako Sám s nohami na stole, Kristínka iba spí, Bóje, Bosorkine slzy alebo Vianoce, Vianoce, ktoré sú v pôvodných verziách veľmi rozdielne, no na novom CD dostali kompaktnejší nežnejší zvuk.

A tak ako minulý rok, kedy Peter Nagy popri hitoch zaradil na nahrávku aj emotívnu novinku 50 žiráf, tak aj tentokrát dopĺňa výber dvanástich starších piesní jednou úplne novou skladbou. Napriek tomu, že názov evokuje vážnu skladbu, text novinky je hravý a úsmevný, je zrejmé, že 60-ročnému umelcovi nechýba nadhľad. A tomu zodpovedá aj odľahčená hudobná kombinácia klavíra, sláčikov a gitary.

"Napísal som hudbu aj text piesne Láska, Smrť a Sloboda, lebo to sú tri 'osudové ženy', ktoré sa striedajú v mojich textoch od začiatku, čo píšem piesne. Tak som si povedal, že by sa mohli raz stretnúť spolu. Ako v piesni spievam - v kaviarni za jedným stolom. Ono je vždy zaujímavé si domýšľať, o čom si ženy šepkajú. Keď dávam dokopy piesne, musím byť úplne sám, bez internetu a mobilu. Často idem napríklad do Rakúska, kde ma nikto nepozná, a môžem sa prechádzať po uliciach len tak. Vtedy sa viem koncentrovať a napísať niečo, za čím si stojím," prezradil Peter Nagy.


Na dvoch albumoch zaznamenal celý repertoár Pianko Tour

"Album obsahuje 13 piesní, pričom trinástka je moje šťastné číslo. Väčšinou sa mi dobré veci stali práve trinásteho. Preto som dal novú pieseň na trinástku ako na minulom albume. Nahrali sme tým pádom už celý repertoár rovnomenného koncertného programu, s ktorým sme absolvovali dve turné v rokoch 2017 a 2018. Na albume je bonusový track aj pridané dve piesne, ktoré boli v koncertnom programe jedny z najžiadanejších - Udobrenia a Agáty, kde sa predviedol aj náš skvelý klavirista z Indiga Marek Mečiar," hovorí spevák, skladateľ, textár a producent.

Na novom albume spolupracoval Peter Nagy s klaviristom Pavlom Bartovicom a prvým huslistom a šéfom kvarteta Milanom Adamcom. "Pavol Bartovic je umelec a profesionál, klavirista so svojským rukopisom. Mám slabosť na to, ako aranžuje klavír a ako Milan Adamec aranžuje sláčiky. To je presne tá dobrá miera, tak aby sme hudobne 'neušli' láske fanúšikov. To je veľmi ťažké odhadnúť. Je to jemná a trpezlivá umelecká práca," vysvetľuje Peter Nagy.

Peter Nagy, Pavol Bartovic a sláčikové kvarteto Zdroj: archív speváka

Milan Adamec dal dokopy skvelých muzikantov ako Martin Socháň (druhé husle), Júlia Bolebruchová (viola) a Jan Pospíšil (violončelo), s ktorými spevák pol roka pracoval v štúdiu. "Keď niečo vzniká, je to pre muzikantov naozaj náročné, lebo keď sa to už nahrá, je to vlastne navždy. Boli sme s režisérom Igorom Baarom veľmi často zavretí v štúdiu a prerábali," dodáva spevák, ktorý v októbri na koncertnom turné Peter Nagy 60 CZ/SK Tour oslávi v apríli dovŕšenú šesťdesiatku a zároveň 35 rokov svojho pôsobenia na scéne.

So svojou skupinou Indigo odohrá v šnúry neho jedenásť vystúpení od Košíc až po Prahu. "V každom svojom koncertnom programe som mal tiché gitarové či klavírne pesničky, kedy sa publikum stíši a počúva. Mám rád tie momenty, vtedy cítim najviac to porozumenie medzi mnou a fanúšikmi. Na to sa teším aj na novom turné. Moja srdcovka je teraz skladba 50 žiráf, nová pieseň z minulého albumu. A budeme samozrejme hrať aj tohtoročnú novinku Láska, Smrť a Sloboda," uzatvára Peter Nagy.


Termíny koncertov Peter Nagy 60 CZ/SK Tour: 

2. 10. - Nitra
9. 10. - Košice
10. 10. - Žilina
15. 10. - Bratislava

16. 10. - Otrokovice
22. 10. - České Budějovice
23. 10. - Teplice
24. 10. - Olomouc
28. 10. - Ostrava
29. 10. - Brno
31. 10. - Praha

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív speváka

Súvisiaci interpreti: Peter Nagy