Dlho očakávané spojenie frontmana The Black Eyed Peas a niekdajšej princeznej popu má konečne aj svoju vizuálnu podobu. Tematicky obsahuje všetko, čo sa dá od will.i.ama čakať – množstvo futuristickej techniky aj divokú party. Po klipoch T.H.E. (The Hardest Ever), kde mu sekundovali Mick Jagger s Jennifer Lopez, a This Is Love s Evou Simons nás teda čaká do tretice to isté.

Ďalší singel z doteraz nevydaného albumu #willpower pokračuje v zabehnutom motíve elektronickej tanečnej hudby v spojení s ďalším umelcom. Tentokrát will.i.am oslovil Britney Spears ako revanš po výpomoci na jej siedmom štúdiovom albume Femme Fatale (2011). Nahrávka ukazuje súčasnú mentorku americkej verzie speváckej súťaže X Factor (kde mal klip minulý týždeň premiéru) ako speváčku so širokým žánrovým záberom na podklade kvalitného klubového beatu odporujúceho súčasným diskotékovým trendom. Čo však videoklip?

Party budúcnosti

Sprievodné video k singlu mal na starosti Ben Mor - dvorný režisér minifilmov skupiny The Black Eyed Peas počas ich digitálno-futuristickej doby. Ten naposledy celkom realisticky stvárnil pomstychtivú Katy Perry v Part Of Me. Scream & Shout je naproti tomu viac o hraní sa s vizuálom ako o príbehu a myšlienke. Výsledok oplýva iba hedonizmom v kombinácii s technickým pokrokom, willovi tak blízkym. Divák je svedkom toho, ako speváčka s pseudobritským prízvukom oblečená ako superhrdinka z budúcnosti naliehavo vyjadruje svoju túžbu "kričať a jasať". Tým však jej rola končí a ďalej sa objavuje už len klonovaná alebo v priereze tunela utekajúc pred raperom.

Samotný will.i.am sa každým klipom viac a viac mení na akéhosi popového humanoida. Tu si vychutnáva hi-tech vymoženosti ako je zlatý fotoaparát, vodotesný mobil či auto s dverami otvárajúcimi sa do výšky. Jednoducho, všetko, čo patrí k tomu, aby oslovil futuristické dievča v zápale zábavy. Namiesto toho však v čiapke s korunkou s nápisom "KING" a v póze party žraloka vyznieva smiešne až detinsky, pripomínajúc nemenovaného trendsettera z našich luhov a hájov. Našťastie sa v klipe bez deja striedajú aj tanečníci s prepracovanou choreografiou, ktorí odpútajú oko fanúšika od vybuchujúcich fliaš alebo zapálených diskogúľ.

V rámci propagácie albumu #willpower, ktorého vydanie sa už niekoľkokrát posunulo a fanúšikovia sa ho dočkajú až vo februári 2013, nám will.i.am tretíkrát predostiera svoju víziu budúcnosti. Niet pochýb o tom, že posúva hranice svojej tvorby aj samotnej pop music k súčasnému klubovému zvuku, aký by si konzervatívnejšia Britney Spears na svojich sólových nahrávkach nedovolila. Otázne však je, či týmto spôsobom dokáže osloviť masové publikum. Komerčný (ne)úspech singla, o ktorom sa hovorilo dlhé mesiace dopredu, naznačuje, že prehnaný futurizmus na popovej scéne príliš nefunguje. A fanúšikovia progresívnej elektroniky majú svojich vlastných hrdinov...

will.i.am ft. Britney Spears - Scream & Shout

Autor: Marek Majzon
Foto: CD cover

Súvisiaci interpreti: Britney Spears, will.i.am