Jedinečný zážitok, aký slovenskí fanúšikovia Tolkienovej trilógie Pán prsteňov ešte nezažili. Už o šesť týždňov privíta Bratislava unikátny koncert spojený s premietaním prvého zo série megaúspešných filmov. Hudbu, ktorej autorom je Howard Shore, bude priamo na pódiu hrať 100–členný symfonický orchester a spievať 150-členný zbor.

Soundtrack filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa (2001) je vo filmom svete považovaný za jeden z najdokonalejších, čo ocenili aj odborníci. Okrem ceny Grammy získala aj najprestížnejšiu filmovú sošku - Oscara. Neprekonaný zostáva Howard Shore aj u fanúšikov - kompozície z trilógie už šiestykrát po sebe zvíťazili v ankete britskej rozhlasovej stanice Classic FM o najlepší filmový soundtrack histórie.

Unikátny projekt, v ktorom hudba geniálneho skladateľa ožíva na pódiu, už zhliadli po celom svete milióny divákov. Hlavné mesto Slovenska privíta takéto veľkolepé spojenie po prvý raz v pondelok 20. júna v Incheba Expo Aréne. Legenda o prsteni znovu ožije na gigantickom filmovom plátne (150 m2), v pôvodnom znení so slovenskými titulkami, ale aj so veľkolepým hudobným sprievodom. Po koncertoch Ennia Morriconeho a Hansa Zimmera sa tak fanúšikovia filmovej hudby môžu tešiť na ďalší výnimočný zážitok.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Howard Shore vyjadruje vo svojej hudbe obrovské emócie, no zároveň pripomína aj samotnú konštrukciu Stredozeme od Tolkiena. Štýly a nástroje, ktoré používa, sú doslova z každého kúta sveta. O to zaujímavejšie je ich prevedenie symfonickým orchestrom a speváckymi zbormi. "Voľba padla na Plzeňskú filharmóniu, ktorá je známa svojím vysoko profesionálnym prístupom. Americká produkcia projektu si mimoriadne zakladá na kvalite, títo umelci spĺňali všetky ich podmienky. Okrem filharmónie sa predstaví Kühnov detský zbor a Vysokoškolský umelecký zbor Karlovej univerzity," povedala PR manažérka projektu Jana Tuhá. Trojhodinový koncert, počas ktorého uvidia návštevníci celý film, bude nielen pre fanúšikov trilógie neopakovateľným zážitkom.

Sólistkou je očarujúca Clara Sanabras, ktorá sa narodila vo Francúzsku, vyrastala v Barcelone, no napokon sa z nej stala Londýnčanka. V jej žilách koluje krv indiánskeho kmeňa Siouxov a je mimoriadne nadanou umelkyňou. Clara sa môže pochváliť veľkou zbierkou filmových i divadelných nahrávok. Spomedzi všetkých vyčnieva soundtrack k filmovému spracovaniu ďalšej Tolkienovej klasiky The Hobbit, ale aj Snehulienka a lovec, či Hry o život. Okrem toho spolupracovala s Jamesom Hornerom, autorom filmovej hudby k Titanicu, Jarvisom Cockerom, lídrom kapely Pulp, Jamesom Newton Howardom, autorom hudby k filmom Pretty Woman, či Albertom Iglesiasom, skladateľom hudby k filmom geniálneho Španiela Pedra Almodóvara.


Obsadenie na koncerte Pán prsteňov - Spoločenstvo Prsteňa:

Clara Sanabras - sólový spev
Plzeňská filharmonie pod taktovkou dirigenta Davida Reitza
Kühnův dětský sbor, zbormajster Petr Louženský
Vysokoškolský umělecký sbor Univerzity Karlovy, zbormajster Jakub Zicha

Pán prsteňov v číslach: 

100 miliónov ľudí čítalo Tolkienovu trilógiu
1954 - rok, kedy bolo prvýkrát vydané Spoločenstvo Prsteňa
2400 členov mal len produkčný tím, ktorý bol pri natáčaní na Novom Zélande
26-tisíc komparzistov dostali tvorcovia na jedno miesto počas nakrúcania

Vo filme zažiarili hviezdy ako Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Christopher Lee, Hugo Weaving, Sean Bean a Ian Holm s Andym Serkisom v role Gluma.

Lístky na predstavenie Pán prsteňov - Spoločenstvo prsteňa sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Vypočujte si celý soundtrack prvého dielu Pána prteňov na Deezeri:

 
Zdroj: XL Promotion

Súvisiaci interpreti: Howard Shore