Najväčšia informačná kampaň o energetickej efektívnosti v európskom hudobnom priemysle smeruje po 27 krajinách aj na Slovensko. Pod hlavičkou EE Music sa 12. mája v A4 - priestore súčasnej kultúry v Bratislave uskutoční odborné podujatie EE Music Workshop.

Orgnizácia hudobných festivalov, koncertov či klubových večerov býva náročná okrem iného aj na spotrebu využívaných energií. Aj napriek stúpajúcim nákladom spojeným s energetickou spotrebou na podujatiach, hudobný priemysel na Slovensku zatiaľ nevyužíva možnosti šetrenia energie, čo by mohlo viesť k optimalizácii nákladov a taktiež k pozitívnemu dopadu na životné prostredie. Projekt EE Music si kladie za cieľ vytvoriť dialóg medzi lídrami na trhu o tom, ako dosiahnuť energetickú efektivitu a udržateľnosť v oblasti hudobného priemyslu.

Cieľom EE Music je vzdelávať a prostredníctvom workshopov či seminárov šíriť myšlienky energetickej efektívnosti v hudobnom priemysle. Je spoločnou iniciatívou deviatich projektových partnerov, spomedzi nich je v tíme napríklad aj priekopnícka organizácia v témach environmentálnej udržateľnosti v umení, hudbe či na podujatiach s názvom Julie's bicycle (UK) alebo nemecká Green Music Initiative.

Workshop, ktorý zavíta aj do Bratislavy je určený primárne pre majiteľov a prevádzkovateľov hudobných klubov, ale taktiež pre organizátorov festivalov, hudobných podujatí, manažérov či prevádzkovateľov kultúrnych centier. Vítaní sú však všetci, ktorí majú o danú tému záujem a radi by sa dozvedeli viac. Na workshope budú predstavené možnosti efektívneho využívania a šetrenia energií v kontexte hudobného priemyslu na Slovensku, ako aj nástroj IG Tools - na mieru vyvinutá CO2 kalkulačka pre organizátorov podujatí a festivalov. Okrem odborníka zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry predstavia úspešné slovenské iniciatívy v tomto smere aj festival Bažant Pohoda (Michal Kaščák) a projekt BikeLab.

Toto podujatie je zatiaľ prvým a jediným podujatím svojho druhu na Slovensku, kde sa témy environmentálnej udržateľnosti v odvetví kreatívnych priemyslov, kultúry a umenia zatiaľ len pomaly otvárajú. Súčasťou workshopu bude aj oboznámenie jeho účastníkov s možnosťami zapojiť sa do medzinárodných hodnotení, akými sú napríklad Green 'n' Clean Award od európskej festivalovej asociácie Yourope, Sustainable Energy Europe Award a Energy Globe.  

Vstup na workshop je bezplatný, avšak registrácia je potrebná do 8. mája na webovej stránke projektu. Samotný workshop sa uskutoční v utorok 12. mája od 10:00 do 15:00. V čase obedovej prestávky bude zabezpečené malé občerstvenie a počas celého workshopu budú k dispozícii teplé nápoje.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Beáta Seberíniová. Viac informácií o celom projekte nájdete na webstránke projektu a jeho facebookovej stránke