Keď do zatuchnutého baru príde kráska v červených minišatách, železničiarska kapela začína hrať ako o dušu a pokojný dôchodcovský večierok sa mení na bláznivý tanečný žúr. Tak by sa dal jednou vetou popísať nový videoklip skupiny Polemic. V tomto prípade však jednoznačne platí, že je lepšie raz vidieť ako stokrát čítať.

Svoj najnovší videoklip k singlu Dáma zahrali na starčekov zamaskovaní členovia skupiny Polemic ako krátke predstavenie na divadelných doskách. Na javisku im pritom po celý čas sekundovali obľúbení herci z Partičky Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Robo Jakab a Marián Miezga. Tí si strihli rolu barovej kapely, hrajúcej Polemicu zostarnutému o desiatky rokov do tanca so záhadnou krásnou dámou v podaní tanečníčky Ediny Slivkovej.

Tvrocom tohto zaujímavého videoklipu je slovenský filmár Marek Mackovič zo štúdia Filmpark, u ktorého je nakrúcanie hudobných klipov raritou. Pod jeho vedením si protagonisti vymenili úlohy – "herci muzikantovali a muzikanti hercovali". Tu je výsledok:


Rovnaké krvné skupiny

"S Polemicom je radosť pracovať. Pri nakrúcaní Dámy sme si len potvrdili, že rovnaké krvné skupiny to k sebe jednoducho priťahuje. Chalani z Polemicu sú už našimi chalaňmi," hovorí Juraj Kemka z komediálnej Partičky, ktorú režisér klipu prezliekol za železničiarsku kapelu. Starého pána očareného dámou, o ktorej je vtipný text piesne, napokon stvárnili všetci členovia Polemicu.

Jedinečný, no na realizáciu náročný nápad si vyžadoval takmer pol dňa vyrábania šedín a vrások pod šikovnými rukami divadelných maskérok Michaely Kickovej a Martiny Selnekovičovej a za spolupráce kostymérky Diany Strausz. "Samotné maskovanie bolo úplne v pohode a padali sme do kolien, ako veľmi to zmenilo naše vizáže. Taká brada alebo brežnevovské obočie zmení človeka na nepoznanie," smejú sa členovia Polemicu s odstupom času na zázračnej premene.

Polemic - videoklip Dáma Zdroj: Filmpark studioKrásna Edina Slivková pobláznila celý Polemic - viac záberov z klipu

Originálny námet, vďaka ktorému hudobníci na jeden deň zostarli na dôchodcov, vymysleli v spolupráci s režisérom Marekom Mackovičom. "Dali sme všetci hlavy dokopy, stretli sme sa dvakrát na minerálke, a napriek čistej hlave sme plácali nezmysly. Čo som si z toho zapamätal, som skúsil dostať do klipu. No a, nezapamätajte si sexi dámu v bare plnom dôchodcov, kde im do tanca hrá smiešna kapela," opisuje režisér spoločný brainstorming.

Ako členovia skupiny sami hovoria, keďže s Marekom už majú spoločný kus histórie, nemohlo sa im spolupracovať inak než výborne: "Marek nám realizoval DVD live z roku 2007, medzitým sa venoval svojej filmarine a teraz sme oprášili spoluprácu a nahovorili ho na klip, čo nerobieva. Pesnička sa mu pozdávala, nahovorili sme aj Partičkárov, dali dokopy divadelný príbeh a zrealizovali to."

Návrat k spolupráci s Polemicom si pochvaľuje aj Marek: "Majú vo veciach jasno a sú profíci. A napriek tomu mi dôverovali (smiech). Čo je najdôležitejšie - sú to dobrí ľudia." Vďaka výnimočnej kombinácii renomovaného režiséra a talentovaných hercov ponúka videoklip nemalú porciu dobrej nálady a smiechu, podľa členov kapely bola veľká zábava aj na pľaci. "Ak niekomu sedí humor chalaňov ako sú Kemka, Latinák, Jakab a Miezga, tak je jasné, že keď sa spustili kamery, chlapci boli vo svojom živle a fór striedal fór. Škoda, že klip nemá aj reálnu zvukovú stopu a minutáž aspoň hodinu, bolo by čo zostrihať a bolo by sa na čom smiať," dodávajú.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriana Čahojová z agentúry Soul For Show.

Foto: Filmpark Studio

Súvisiaci interpreti: Polemic