Jeden z najpopulárnejších českých festivalov - Sázavafest predstavil tohtoročných účinkujúcich. Trinásty ročník sa bude konať 1. - 3.augusta 2013 v zámockom lesoparku mestečka Světlá nad Sázavou. Program bude prebiehať na štyroch pódiách a počas festivalu sa predstaví viac ako 100 účinkujúcich prevažne z oblasti hudby, ale aj divadla či filmu.

Tohtoročným headlinerom festivalu Sázavafest je kapela Hadouken!, ktorá sa dala dokopy v roku 2006. Pätica talentovaných muzikantov z britského Leedsu odštartovala svoju kariéru hitom That Boy That Girl a svoj názov si vybrali podľa ohnivej gule z videohry Street Fighter. Časopis NME o nich napísal: "Je to najúžasnejšia, najnepredstaviteľnejšia a najnezničiteľnejšia nová kapela na svete. Znejú akoby Prodigy robili deti opreté o rozbitý hrací automat." V roku 2007 boli týto páni v rámci BT Digital Music Awards nominovaní za najlepšieho umelca v kategórii electronic/DJ. Slovenskí fanúšikovia si ich mohli užiť koncom júna na festivale BA City Beats


Druhým veľkým menom je austrálsky umelec, vlastným menom Benjamin Stanford známy ako Dub FX. Ten sa z ulice vypracoval až na pódiá svetových festivalov. Preslávil sa hlavne hudbou, ktorú postavil na svojom hlase. Ten nahráva do svojich efektových pedálov a vydávajú nahrané zvuky spojené do slučiek. Vytvára tak zaujímavý zvuk dopĺňajúci jeho charizmatický hlas, čo má za následok pohltenie celého publika. Vystúpenie Dub FX je improvizácia na maximum. Jeho show bude jedným z vrcholov Sázavafestu a rozhodne stojí za vzhliadnutie a vypočutie.


Pocta Falcovi a prekvapenia

Na tohtoročnom Sázavafeste sa bude aj spomínať. Po prvý krát do Čiech zavíta originálna sprievodná kapela legendárneho rakúskeho speváka Falca. Je to už 15 rokov odkedy tento kultový umelec zomrel. Počas prvého augustového víkendu jeho najväčšie hity ožijú a bez pochýb rozospievajú v mrazivej atmosfére plnej emócií celé publikum. Rock Me Amadeus, Vuenna Calling, Der Kommisar, Jeanny či posmrtne vydaná skladba Out Of The Dark. Trinásty ročník bude patriť spomienke na túto veľkú osobnosť hudobných dejín.


Okrem headlinerov vystúpia aj Monarchy, Jasper Forks, Lyre Le Temps, Scarlet Soho a iní. Domácu a slovenskú hudbu budú vo Světlej nad Sázavou reprezentovať Kryštof, Tata Bojs (ktorí budú oslavovať svoje 25. výročie), Lucia Šoralová, Polemic, Billy Barman, Visací zámek, Vypsaná fixa či Mandrage. Trinásty ročník Sázavafestu bude plný noviniek a prekvapení. „Všetci veríme, že trinástka bude pre nás šťastné číslo a naviažeme tak na predchádzajúce ročníky, kedy sme doviezli množstvo hviezd ako Moby, Sister Bliss (Faithless), Sky (Morcheeba), Hurts, Paul Oakenfold, Kosheen, The Subways, Fun Lovin´ Criminals, Alphaville či Nouvelle Vague,“ povedal riaditeľ festivalu Pavel Kloupar.  

Informácie pre Hudba.sk poskytol Andrej Kratochvíl. Viac informácii nájdete na www.sazavafest.cz.

Foto: Facebook.com/hadoukentheband

Súvisiaci interpreti: Hadouken!