Americký raper a producent Dr. Dre ukázal svoju veľkosť a rozhodol sa svoj podiel z predaja a streamovania nového albumu Compton: A Soundtrack použiť na založenie a financovanie centra múzických umení vo svojom rodnom Comptone.

Ani nie 100-tisícové mesto neďaleko Los Angeles je tak nielen hlavnou témou albumu, ale vďaka raperovi bude z jeho predaja aj priamo kultúrne profitovať. Oznámili to predstavitelia spoločnosti Apple, ktorí dnes prostredníctvom služby Apple Music vydávajú spomínaný album.

Streamovať sa dá exkluzívne už od včera (ak ste v službe prihlásení, počúvajte tu) a podľa prvých reakcií ide o triumfálny záver Dre-ovej diskografie. Britský Guardian novinku nazval "ohromujúcim comebackom, ktorý potvrdzuje raperovo miesto v histórii".

Nahrávka Compton: A Soundtrack obsahuje šestnásť skladieb, v ktorých hosťujú napríklad Eminem, Snoop Dogg, Kendrick Lamar, Ice Cube, Xzibit, Game či Jill Scott. 50-ročného interpreta k nahratiu novinky inšpirovala dokument Straight Outta Compton (2015) o jeho niekdajšej skupine N.W.A, pričom vyhlásil, že ide o jeho poslednú štúdiovku.

Tracklist albumu Dr. Dre - Compton: A Soundtrack: 

1. Intro 
2. Talk About It feat. King Mez & Justus 
3. Genocide feat. Kendrick Lamar, Marsha Ambrosius & Candice Pillay 
4. It’s All On Me feat. Justus & BJ The Chicago Kid 
5. All In A Day’s Work feat. Anderson Paak & Marsha Ambrosius 
6. Darkside/Gone feat. King Mez, Marsha Ambrosius & Kendrick Lamar 
7. Loose Cannons feat. Xzibit & COLD 187um 
8. Issues feat. Ice Cube & Anderson Paak 
9. Deep Water feat. Kendrick Lamar & Justus 
10. One Shot One Kill feat. Snoop Dogg & Jon Connor 
11. Just Another Day feat. Game & Asia Bryant 
12. For The Love Of Money feat. Jill Scott & Jon Connor 
13. Satisfiction feat. Snoop Dogg, Marsha Ambrosius & King Mez 
14. Animals feat. Anderson Paak 
15. Medicine Man feat. Eminem, Candice Pillay & Anderson Paak 
16. Talking To My Diary  

Dr. Dre, vlastným menom Andre Romelle Young, je rodákom z kalifornského Comptonu a hudobnú kariéru začal v skupine World Class Wreckin' Cru. Známym sa stal však až ako člen spomínanej formácie N.W.A, s ktorou vydal albumy Straight Outta Compton (1988) a Niggaz4Life (1991).

Jeho prvá sólovka s názvom The Chronic vyšla v decembri 1992, po nej v roku 1999 nasledovala nahrávka s názvom 2001. Dr. Dre, ktorý patrí medzi najbohatších ľudí hudobného priemyslu, je tiež príležitostným hercom, objavil sa napríklad v snímkach Vabank (1996), Bieli chlapci (1999), The Wash (2001) či Training Day (2001).

Zdroj: SITA (Digitalspy.co.uk, archív)
Foto: Apple Music

Súvisiaci interpreti: Dr. Dre