Mnohých priaznivcov scény zasiahla tragická smrť frontmana Suicide Silence. Pozostalí hudobníci sa rozhodli nerozpadnúť a pokračovať v odkaze Mitcha Luckera. Teraz už aj vedia s kým. Nepotešili nás však Lostprophets, ktorých spevák je idiot a dopláca na to celá banda.

Magnet týždňa

Americkí deathcoreisti Suicide Silence majú nového speváka – je ním Eddie Hermida z All Shall Perish. Kapela to v piatok oznámila cez svoju Facebook stránku.  Eddie nahradí na poste frontmana Mitcha Luckera, ktorý tragicky zahynul minulý rok. Dostupná je už aj ukážka novej práce. Teaser ku – veľmi ironicky nazvanému – songu YOLO (You Only Live Once – žiješ iba raz). (pm)


Šroty týždňa

Tento song síce nie je ani hard, ani heavy. Ale obsahuje Freda Dursta a je to zrejme najhorší duet všetkých čias. Člena Limp Bizkit si na pomoc zavolal Billy Ray Cyrus (otec Miley Cyrus...) ku pesničke Lately. (pm)


Pamätáte si ešte na Lostprophets? Za posledný rok sa "blisli" len škandálom okolo ich speváka Iana Watkinsa, ktorého polícia obvinila z viacerých vecí, vrátane pedofílie, a podobne. Ostatní kapelníci sa teda rozhodli po čase ohlásiť, že už pod menom Lostprophets vystupovať nebudú. Ani sa im nečudujem. (pm)

Novinky

Pripomienka! Nezabudnite, že v utorok sa o ôsmej večer vidíme v bratislavskom Randale na koncerte The Dillinger Escape Plan. Bude to drsné! (pm)


Prog metalisti Periphery cez týždeň predstavili nové live video. Ragnarok je celkom dobrý djentový nárez. Samotné video ale miestami značne pripomína Meshuggah a ich Demiurge. (pm)


Boh prichádza v rôznych formách. Napríklad aj ako nové video od kresťanských metlákov (áno, ešte stále sa na tom bavím) The Devil Wears Prada. First Sight kukajte nižšie. (pm)


Veľmi sa teším, že ešte stále dokážem objaviť nové zaujímavé kapely, o ktorých som netušil. Dobrým príkladom je aj hardcoreové zoskupenie Cruel Hand. Pozerajte ich video k songu 3s. (pm)


Jednoznačným víťazom našej neexistujúcej rubriky video týždňa sú thrasheri Oozing Wounds. Snímka s poetickým názvom Welcome to the Spaceship, Motherfucker ale rozhodne nie je určená pre slabé povahy a epileptikov. Všetkým ostatným odporúčam. (pm)


Bratia Cavalerovci – Max a Igor – plánujú nový projekt. Vraj by sa malo jednať o "metalovú verziu The White Stripes". Nič ďalšie nie je známe. Keď bude, dáme vedieť. (pm)

Latino metláci Ill Niño sú späť a majú nové video. Forgive Me Father by mohol byť celkom fajn song. Keby bol z roku 1998 a bol z ich debutu. Za celý ten čas sa však kapela nikam neposunula a v podstate hrá stále ten istý song dookola. (pm)


Američania Tool v tichosti pracujú na nových veciach a my hltáme každý detail utrúsený v rozhovoroch s kapelou. Najnovšie magazín Blabbermouth cituje slová gitaristu Adama Jonesa, ktorý všetok svoj voľný čas venuje výrobe nového klipu k pesničke zo sedem rokov starej nahrávky 10 000 Days. Výroba videa k Vicarious, ktoré je generované počítačovou grafikou, bola podľa neho náročnejšia, než nakrúcanie živých vecí. Preto sa Jones vracia k technike stop-motion, ktorou natočil klipy k piesňam Prison Sex, Sober, StinkfistAenima. Otázkou zostáva, ktorá pieseň z albumu bude k videu hrať. V správe sa tiež spomína nový album a živé DVD. Všetko bude. (ak)


The Melvins sú otcovia "zahmleného" metalu, ktorí ovplyvnili veľa talentovaných zoskupení, ako napríklad aj Tool. Sami tento rok oslavujú tridsiatku a vydávajú nový album Tres Cabrones, pri tvorbe ktorého obnovili pôvodný line-up z roku 1983 v zložení Buzz Osbourne, Dale Crover a Mike Dillard. Devätnásty album The Melvins vyjde 5. novembra a song z neho počúvajte pod textom. (ak)


Anglickí gotici Paradise Lost sú len o päť rokov mladší, než kolegovia vyššie. Štvrťstoročnicu oslávia kompiláciou Tragic Illusion 25 (The Rarities), ktorej názov napovedá, že ponúkne veľa predtým nepočutého. Pre túto kompilačku znovu nahrali skladbu Gothic z kultového rovnomenného albumu z roku 1991, ktorú si môžete teraz vypočuť. (ak)


Cronian, to je bočák dvoch blackmetalových bardov zo severu: Anderas "Vintersorg" Hedlund vedie vlastný projekt Vintersorg a účinkuje v Borknagar, predtým Otyg, či Fission; a Øystein Brun vedie spomínaný Borknagar. Kto sa v tom má vyznať? Každopádne pod menom Cronian dvojica ponúka tvrdý severský zvuk a veľa pestrosti. Je to síce viac folk, ako black, no ich albumová novinka Erathems je vrelo očakávaná. Ukážku z neho v podobe songu Ecocracy počúvajte na stránke Metalstorm. (ak)

Paličkový žonglér Mike Portnoy žongluje v novej kapele zvanej The Winery Dogs. Chlapci hrajú územčistý rokec zo starej školy a zdá sa, že Portnoy sa v jednoduchej slohe a refréne nudí. To by ale nebol Mike, aby sa neukázal a tak sa ani toto zoskupenie nezaobíde bez inštrumentálnej exibície. Miera oproti Dream Theater je však oveľa únosnejšia. (ak)


Ihsahn (čítať mäkko, Ihšahn) je borec. Pre budúci rok dáva dokopy legendu Emperor a takmer sám postavil aj novú, už piatu sólovku, zvanú Das Seelenbrechen. Pomohol mu len bubeník, Tobias Ornes Andersen, inak z kapely Leprous. Počúvajte ukážku Hiber. Epika, lyrika i avantgarda – všetko tam je. A ešte je to aj dobrá pesnička! (ak)

Železní muži Black Sabbath vydávajú live DVD z koncertnej svätej omše, ktorá sa odohrala v Austrálii a veriacich tam bolo skutočne mnoho. Pozrite si chutný tracklist a druhý, dlhší teaser na celú vec. (ak)


Hype okolo experimentálnych blekáčov z Fínska Oranssi Pazuzu je na niektorých miestach veľmi vysoký. Jedným z nich je anglický Metalhammer. Magazín zverejnil celý stream ich novej nahrávky Valonielu a okorenil ho slovami "jedna z najinventívnejších a najpohlcujúcejších undergroundových kapiel za posledné roky". Predtým než pokrčíte ramenom a zdvihnete obočie, kliknite na odkaz vyššie a presvedčte sa o pravde výroku sami. (ak)

Apocalyptica svojím najnovším podnikom vzdala hold slávnemu skladateľovi Richardovi Wagnerovi. Koncertný program spojený s vizuálnou šou, baletom a troškou divadielka spojili do názvu Wagner Reloaded. Toto je prvý z troch klipov, ktoré počin propagujú predtým, než bude oficiálne vydaný v novembri tohto roka. (ak)


Haluze týždňa

Cattle Decapitation majú naozaj oddaných fanúšikov. Až tak, že sa v rámci vychutnávania ich harmonických melódií sami bijú. (pm)


Mamy sú tu znova! Tentokrát recenzovali niečo "echtovnejšie" – chuťovku od Cannibal Corpse s názvom Hammer Smashed Face. Asi už teraz viete, ako to celé dopadlo. (pm)


Ešte stále som nepochopil aktuálny trend robiť cover na čokoľvek. Tento je však aspoň vtipný. Amon Amarth a ich Destroyer of the Universe zahraný na marimbe. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Suicidesilence.net

Súvisiaci interpreti: Lostprophets, Suicide Silence