Skladba, ktorá viac ako 40 rokov čakala na svoje dokončenie, je už pár dní vonku a napĺňa fanúšikov The Beatles radosťou aj nostalgiou. Pôvodnú nahrávku zaznamenanú Johnom Lennonom na magnetofónovú pásku v 70. rokoch sa podarilo znova vzkriesiť aj s pomocou umelej inteligencie. Pre žijúcich členov legendárnej formácie je to silný moment.

V rozhovore pre BBC Paul McCartney uviedol, že posledná skladba The Beatles je viac, než len ambicióznym projektom vášne. Bolo to opätovné spojenie so zosnulým Johnom Lennonom a Georgeom Harrisonom. Bolo to, ako byť s nimi znova v štúdiu a pokračovať v práci.

"Keď sme boli v štúdiu, mali sme v ušiach Johnov hlas, takže sme si vedeli predstaviť, akoby bol vo vedľajšej miestnosti vo vokálnej kabíne a my sme s ním opäť pracovali, takže to bolo radostné. Bolo to naozaj krásne, pretože sme to očividne dlho nezažili a zrazu sme tu pracovali so starým Johnnym. Bolo to trochu magické. Je pre mňa veľmi výnimočné opäť spievať s Johnom," opísal McCartney svoje pocity z nahrávania.

Skupina, ktorej ani jej členovia neverili

V rozhovore pre The Sunday Times si McCartney a Starr zaspomínali na začiatky The Beatles. Vtedy ani jeden z nich neveril v trvácnosť kapely a už vôbec neočakávali taký záujem, aký im je dodnes dopriaty. "Keď sme začínali, mysleli sme si, že možno budeme mať životnosť desať rokov – to bolo maximálne rozpätie pre rock'n'rollovú skupinu," prezradil Paul. A hoci kapela skutočne fungovala len jednu dekádu, aj po rozchode členov zostala najslávnejšou kapelou sveta.

Ringo Starr mal dokonca už v čase začiatkov skupiny pripravený záložný plán. Bubeník? Nie, kaderník. "Nikto z nás si nemyslel, že to pretrvá. Paul sa chystal písať, ja by som si otvoril kaderníctvo, George by mal autodielňu. Ale pokračovalo to a potom to skončilo. A myslím si, že v správny čas. Ale viete, to nás nezastavilo hrať spolu."

Teraz už vie, že záujem o skupinu je neutíchajúci a bude pokračovať aj v ďalších desaťročiach. Presvedčili ho o tom aj čísla streamov skladby Now and Then. "Koľko streamov sme urobili minulý rok? Jedna miliarda? Tri miliardy? To stále pokračuje." A záujem neutíchne nielen kvôli nadčasovým skladbám, ale aj vďaka aktivite zostávajúcich členov. Už v piatok vychádzajú rozšírené reedície kompilačných albumov The Red Album a The Blue Album.

Text: Hudba.sk (zdroj: Music-news.com)