Koncertný cyklus City Sounds oslávi rok svojej existencie vystúpením dvojice jazzových hudobníkov. 8. marca sa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu predstaví Kurt Elling, 22. apríla zas v Ateléri Babylon vystúpi multiinštrumentalista Victor Wooten.

Koncertný cyklus City Sounds už na Slovensku privítal hviezdy ako John Scofield, Brian Blade, Al di Meola, Gonzalo Rubalcaba či Dianne Reeves. Sériu hudobných podujatí doplní v prvej polovici nového roka dvojica Kurt Elling a Victor Wooten.

Kurt Elling sa preslávil najmä vďaka svojmu unikátnemu hlasovému prejavu. Jeho profesionálne hudobné začiatky sú späté najmä so scatom a hlasovou improvizáciou do jazzových podkladov. K písaniu vlastných textov sa dostal cez frustráciu z toho, že nemôže byť súčasťou inštrumentálnych sól.

Počas svojej kariéry pozbieral rôzne hudobné ocenenia od kritikov i laikov. Každý z desiatich Ellingových albumov bol nominovaný minimálne na jednu Grammy. Inteligentné texty s mnohými literárnymi odkazmi spievané nezameniteľným hlasom si podmanili mnohých fanúšikov aj mimo ortodoxnej jazzovej obce. Kurt Elling vystúpi vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu 8. marca 2014.


Victor Wooten je americký skladateľ, producent, aranžér a multiinštrumentalista, ktorý bol za svoju tvorbu päťkrát odmenený cenou Grammy. Ako jediný sa viac ako raz stal basgitaristom roka podľa časopisu Bass Player - tento titul mu bol udelený dokonca trikrát.

Už dvojročného Victora zaúčal jeho brat do techniky hry na basu. Keď mal šesť, tak spoločne s bratmi hral ako predskokan na koncertnej šnúre Curtisa Mayfielda. Neskôr svoje zručnosti zlepšoval pod dohľadom Stanleyho Clarka, Larryho Grahama i Bootsyho Collinsa. Wooten sa okrem skladania a produkcie venuje aj šíreniu posolstva hry na basgitaru prostedníctvom kurzov a seminárov. V Bratislave vystúpi 22. apríla 2014 v Ateléri Babylon.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, organizátor projektu City Sounds.