Práve dnes uplynulo 80 rokov od narodenia jednej z najväčších hudobných ikon všetkých čias, Elvisa Presleyho. Prečítajte si viac o jeho detstve, hudobných začiatkoch, prvých úspechoch, ale aj o osobných a zdravotných problémoch a dodnes nevyjasnenej smrti.

Legendárny hudobník, celým menom Elvis Aaron Presley, sa narodil 8. januára 1935 krátko popoludní v meste Tupelo, ležiacom na severovýchode štátu Mississippi. Jeho matke Gladys Presleyovej sa narodili dvojčatá, ale brat Jesse krátko po pôrode zomrel. Elvis mal päť, keď začal chodiť do školy. Náboženstvo a kostol boli v tých časoch v malých mestách vlastne jedinou kultúrou, aj preto boli gospelové piesne prvé, ktoré sa naučil. Na svoje nadanie upozornil zavčasu. V súťaži talentov počas jarmoku v roku 1945 získal vtedy 10-ročný Elvis druhé miesto, odmenou bolo päť dolárov a voľný lístok na všetky jarmočné kolotoče.

Na svoje dvanáste narodeniny dostal prvú gitaru, stála 12 dolárov a 75 centov. Strednú školu navštevoval už v Memphise, kam sa rodina presťahovala. Učitelia skoro zistili, že tento chlapec vyniká v školskom zbore a k tomu aj dobre hrá na gitare. Od tej doby sa nudné školské slávnosti vďaka nemu zmenili na naozajstnú zábavu. Už popri škole si Elvis privyrábal, najprv bol uvádzačom v miestnom kine, tam zarobil 12 dolárov týždenne, potom pracoval aj ako pomocný robotník vo fabrike na kovové výrobky. Školu ukončil v júni 1953. Mesiac nato prijal miesto šoféra nákladného auta v spoločnosti Crown Electric.

Prvý koncert na korbe nákladného auta

V auguste 1953 prišiel do štúdia Memphis Recording Service, aby za štyri doláre nahral skladbu My Happiness, ktorú venoval matke k narodeninám. Majiteľa Sama Phillipsa zaujal a v tomto štúdiu neskôr (19. júla 1954) Elvis nahral aj svoju prvú oficiálne vydanú pieseň That's All Right. Tú začala hrať lokálna rozhlasová stanica WHBQ, vďaka ktorej sa v rozhovore s Elvisom celý Memphis dozvedel, že tento nový rhythm & bluesový spevák je miestny 19-ročný mladík a k tomu beloch. V priebehu mesiaca sa z prvej Elvisovej platne v Memphise a okolí predalo 17-tisíc kusov, čo bolo na regionálne pomery veľmi veľa.

Na prvom Elvisovom vystúpení bola pódiom korba nákladného auta na Lamar Avenue v Memphise. Nasledovali prvé vystúpenia v televízii, koncerty na Floride, v Texase. Jeho manažérom sa v auguste 1955 stal plukovník Colonel Tom Parker (vlastným menom Andreas Cornelis van Kuijk, 1909, Breda, Holandsko). V apríli 1956 viedol Elvis Presley prvýkrát americký rebríček so skladbou Heartbreak Hotel, predaj platní prevýšil milión výliskov.

O Presleyho sa následne začali zaujímať aj filmári. Prvého apríla 1956 absolvoval kamerové skúšky v Hollywoode a podpísal zmluvu na tri filmy s honorárom 450-tisíc dolárov. Pravidelne začal vystupovať vo vysielaní najsledovanejšej americkej televíznej stanice NBC. V máji 1956 mu vyšla debutová LP platňa Elvis Presley a na desať týždňov s ňou ovládol americký rebríček albumov. V auguste, ešte stále roku 1956, vyšiel singel so skladbami Don't Be CruelHound Dog. Bol to jeden z najúspešnejších Elvisových singlov, predaj platní prevýšil sumu 5 miliónov výliskov.

V septembri 1956 dostal pozvanie do slávnej Ed Sullivan Show. Plukovník Parker sa v hudbe nevyznal, ale ovládal hudobný biznis. Za tri vystúpenia v Ed Sullivan Show vyjednal honorár 50-tisíc dolárov. Z honoráru kúpil Elvis matke ružový cadillac. V marci 1957 kúpil na predmestí Memphisu Graceland veľký ranč na 13-akrovom pozemku.


Vojenčina a únik z reálneho života

Spoločnosť RCA Records vydávala platne s Elvisom ako na bežiacom páse. Čo singel alebo album, to úspech. Na Elvisove nahrávky dozeral priamo umelecký šéf vydavateľstva Chet Atkins. Napriek protestu verejnosti a fanúšikov nastúpil hudobník 24. marca 1958 na vojenskú službu. Ako vojak dostával 83 dolárov mesačne. Základný vojenský výcvik absolvoval Elvis v Texase, tam prenajal rodičom dom, aby bol blízko nich. V tom čase zomrela na zlyhanie srdca po ťažkom zápale pečene jeho matka Gladys, s ktorou mal veľmi blízky vzťah.

Od októbra 1958 slúžil vojenčinu v Nemecku, na základni vo Friedburgu. V neďalekom Bad Neuheime kúpil dom, v ktorom býval jeho otec a stará matka. Tu sa zoznámil aj s Priscillou Beaulieu, dcérou kapitána amerického letectva, ktorú si potom 1. mája 1967 v hoteli Aladin v Las Vegas zobral za manželku. Presne o deväť mesiacov, 1. februára 1968 sa im narodila dcéra Lisa Marie.

Elvis počas svojho života nakrútil 21 filmov. Neraz sa tak stalo na nátlak producentov a spoločným menovateľom týchto filmov bola jedna skutočnosť – ani jeden z nich nebol stratový a ani jeden z nich nemal nič spoločné s reálnym životom. Z reálneho života však začal postupne unikať aj Elvis Presley. Vo februári 1972 sa rozchádza s Priscillou. O jeho koncerty bol ešte záujem. Za parádne, miliónové sumy koncertoval v Texase aj Las Vegas. S jeho peniazmi však narábal jedine plukovník Parker, ktorý spravoval aj spevákov majetok, samotný Elvis nikdy nevedel, akú hodnotu má. Nevedel to presne ani Parker, ktorý bol známy ako vášnivý hráč rulety.


O jeho smrti sa polemizuje dodnes

Napriek tomu, že Elvis bol hviezdou od roku 1956, hudobná akadémia mu venovala menej pozornosti. Zo štrnástich nominácií získal cenu Grammy len trikrát. Naproti tomu sa však v roku 1971 už ako 36-ročný stal držiteľom ceny za celoživotné dielo (známej ako Bing Crosby Award). Akoby akadémia už tušila, že najlepšie roky má spevák za sebou.

Jeho životný štýl priniesol prvé komplikácie práve začiatkom 70-tych rokov. Po rozvode začal zdravotne upadať a stal sa závislým na liekoch, no zároveň bol koncertne aktívnejší než kedykoľvek predtým - v roku 1973 mal odohrať neuveriteľných 168 koncertov. Aby dohodnuté vystúpenia zvládol, osobný lekár George C. Nichopoulos ho na príkaz plukovníka Parkera dopoval tabletkami. Elvis však už nestačil, navyše lieky kombinoval s alkoholom. Čoraz častejšie rušenie koncertov odôvodnil manažér väčšinou zápalom pľúc alebo inými zdravotnými problémami. Spoločnosť RCA zaznamenávala všetky jeho koncerty, snímky z vystúpení v posledných rokoch pred smrťou však boli väčšinou nepoužiteľné.

V roku 1977 už bol Elvis, ktorého zdravotné problémy postupne pripravili o dokonalý imidž sex idola, väčšinou zatvorený v Gracelande. 16. augusta 1977 ho našla priateľka Ginger Alden ležať skrúteného na podlahe v kúpeľni, lekári už nepomohli. Hlavnou príčinou náhleho zlyhania srdca boli zrejme vysoké a časté dávky liekov, najmä sedatív a amfetamínov. Podľa niektorých lekárov však s Elvisovým zdravím beztak nebolo všetko v poriadku, hovorili o zväčšenom srdci či dokonca o arytmii. Faktom je, že problémy so srdcom boli v jeho rodine pomerne časté. Pohreb sa konal 18. augusta, rakvu sprevádzalo 19 cadillacov zo spevákových garáží. Plukovník Parker prežil kráľa rock'n'rollu takmer o 20 rokov - zomrel v Las Vegas 21. januára 1997 vo veku 87 rokov.

Elvis Presley vydal počas svojho života 105 singlov, z nich 17 bolo na čele hitparád. Diskografia ráta sedem desiatok štúdiových albumov a oficiálnych kompilácií, z nich 11 sa v rebríčkoch dostalo na prvé miesto. Platne s nahrávkami Elvisa vychádzajú stále, pritom aj 37 rokov po jeho smrti sa stále dobre predávajú.


Zdroj: TASR
Foto: AP Photo/MGM

Súvisiaci interpreti: Elvis Presley