Americkú speváčku Lanu Del Rey čaká súdny spor s anglickou kapelou Radiohead pre podobnosť jej piesne Get Free (2017) so skladbou Creep, ktorá ich v roku 1992 preslávila.

"Informácie o žalobe sú pravdivé. Aj keď viem, že moja skladba nebola inšpirovaná piesňou Creep, Radiohead si myslia opak a žiadajú o 100-percentnú refundáciu zo ziskov. V posledných mesiacoch som im ponúkala do 40 percent, čo odmietli a trvajú na plnej sume. Ich právnici sú neoblomní, a preto problém vyriešime súdnou cestou," napísala Lana Del Rey na Twitteri.

Niektorí fanúšikovia vyjadrili pochybnosť o tom, že žalobu voči 32-ročnej speváčke má na svedomí samotná kapela Radiohead, keďže v takýchto prípadoch ide často o spory, ktoré iniciujú vydavateľstvá. Skupina je známa tým, že svoj prelomový hit hráva na koncertoch veľmi zriedkavo a vzťah Thoma Yorkea k nej je komplikovaný. Zdá sa však, že už to nie je ako na konci 90-tych rokov, kedy ju úplne odmietal hrávať. Potvrdilo to turné k ostatnému albumu A Moon Shaped Pool (2016), v rámci ktorého zaznela na viacerých koncertoch vrátane slávneho Glastonbury festivalu.

Hudobný magazín Rolling Stone zase pripomína, že aj samotná britská skupina bola v minulosti so skladbou Creep v podobnej situácii. Radiohead vtedy pripustili podobnosť ich piesne s nahrávkou The Air That I Breathe (1974) skupiny The Hollies a prípad vyriešili mimosúdne. Kapela, ktorá má na konte napríklad tri ceny Grammy, potom priznala časť ziskov autorom The Air That I Breathe Albertovi Hammondovi a Mikeovi Hazlewoodovi.

Vypočujte si všetky tri piesne:


Inak, v refréne Get Free sa dá započuť aj jasný odkaz na slávnu tému zo seriálu Twin Peaks.


Zdroj: SITA (People.com), Hudba.sk
Foto: Facebook.com/lanadelrey / AP Photo/Dave Martin

Súvisiaci interpreti: Lana Del Rey, Radiohead