Máme pre vás dve správy. Ako to už býva, jedna je dobrá a tá druhá zlá. Nový singel TDEP je pochopiteľne tá pozitívna. Tou druhou je fakt, že prídeme o ďalšiu skvelú kapelu.

Magnety týždňa

Fanúšikovia Meshuggah sa iste tešia na 7. októbra, kedy vyjde The Violent Sleep of Reason, ôsma štúdiovka tech-death Švédov. Žiadna nová hudba zatiaľ k dispozícii nie je – teda okrem veľmi neurčitých 20 sekúnd z upútavky na nový album. (pm)


Diskusie ohľadom novej skladby od Opeth sú opäť rozporuplné. Kapela sa odklonila od death metalu a chystá sa vydať už tretiu štúdiovku, vyznávajúcu sedemdesiatkový progressive rock. Fanúšikovia, ktorým chýbajú tvrdé riffy môžu byť ale so singlom Sorceress spokojní. Jadro skladby tvorí skutočne tvrdý gitarový riff, ktorý potvrdzuje, že Švédi sú modernou kapelou, s chuťou neustále sa posúvať. Rovnomenný album vychádza 30. septembra. (ak)


Šroty týždňa

The Dillinger Escape Plan sú na scéne už takmer dvadsať rokov. Za ten čas vydali 5 štúdiových albumov a odohrali množstvo nezabudnuteľných koncertov. Ak ste na jednom z nich boli, viete, o čom píšem. A ak nie, tak na to budete mať poslednú šancu. 14. októbra vydajú šiesty album Dissociation, z ktorého pochádza aj skvelý singel Limerent Death. Je zosobnením všetkého, čo DEP za dve desaťročia robili. Následne sa kapela vydá na svoje posledné americké i európske turné, čo v rozhovore pre Noisey potvrdil ich gitarista, Ben Weinman. Budúce leto by ešte chceli odohrať pár letných festivalov a to bude všetko. Svet bude chudobnejší o ďalšiu úžasnú a jedinečnú skupinu. (pm)


Že sa vás správy o DEP netýkajú, lebo je to hudba pre mladých? V tom prípade vás určite zaujme ďalší šrot. Kerry King zo Slayer sa v rozhovore pre EMP Rock Invasion vyjadroval o budúcnosti kapely veľmi neurčito. Najmä v spojitosti so zotrvaním frontmana, Toma Arayu, v skupine. Ten už isté indície dáva dlhšie – chcel by odísť na dôchodok, usadiť sa a tráviť viac času s rodinou. Nič zatiaľ nie je jasné, ale netvárte sa prekvapene, keď koniec kariéry ohlási aj slávny Slayer. (pm)


Novinky

V utorok príde do Bratislavy hudobník, ktorý si hovorí King Dude. TJ Cowgill, ako sa v civile volá, je inak členom deathmetalových kapiel Book of Black Earth a Teen Cthulhu. V rámci sólového projektu však hrá akustický folk po vzore napríklad Nicka Cave-a, aj keď v textoch rieši okultizmus a iné metalové témy. Event nájdete tu. (ak)


V stredu sa začne azda najväčší metalový sviatok našej proveniencie. 21. ročník Brutal Assaultu do pevnosti Josefov od 10. do 13. augusta prinesie mená ako Parkway Drive, Ministry, Mastodon, Behemoth a mnoho ďalších. Na štyroch pódiách celkovo vystúpi sto kapiel naprieč všetkými žánrami. Šťavnatý program nájdete tu. Ak sa ešte stále neviete rozhodnúť či akciu navštíviť, počúvajte pondelňajšie vydanie Headbanger_FM. Tipy na najlepšie kapely, jedlo, pitie, ako aj všeobecné info ako fest prežiť poskytnú pravidelní návštevníci v pondelok od 22:00 do polnoci na vlnách Rádia_FM. (ak)

Devin Townsend
je továreň na nápady a vďaka tomu, že má kvalitné domáce štúdio dokáže chŕliť jeden album za druhým. Sú to takmer dva roky odkedy vyšla nahrávka Z2 s ktorou sa prišiel pochváliť i do Bratislavy a už stihol nakrútiť ďalší album zvaný Transcendence. Z neho teraz zverejnil singel Failure, odetý do typicky veľkolepého zvuku, na aký sme u tohto kanadského hudobníka zvyknutí. Album vychádza 2. septembra a na budúci rok už hudobník potvrdil koncertné zastávky vo Viedni a Prahe. Kiežby sa mu do rozvrhu zmestila i Bratislava. (ak)


Alcest sú späť! A zdá sa že vypočuli volania fanúšikov po temných odkazoch na black metal, ktorých bolo na poslednej doske Shelter akosi pomenej (respektíve žiadne). Nová skladba Oiseaux de Proie (Dravé vtáky) dáva nádej na odlišnú povahu nahrávky, čo potvrdzuje i kapela. Jej názov Kodama odkazuje na japonských lesných duchov a hovorí o konfrontácii ľudí s prírodným svetom. Lídra Neige-ho údajne inšpiroval film Princezná Mononoke. Priaznivci japonskej kultúry a zasnívaných gitár sa môžu tešiť na 30. septembra, kedy album pride na trh. (ak)


Pre všetkých hľadačov, vyznávačov pomalého budovania atmosféry, tklivých melódií a konceptuálnych diel tu máme podľa môjho skromného uváženia absolútnu lahôdku. Rusko/ukrajinská kapela Kauan, ktorá sa borí v smutných náladách vo februári v Kyjeve naživo zahrala svoje posledné dva albumy Pirut a Sorni Nai. Hodinu a pol trvajúce vystúpenie zachytené na desať kamier teraz kapela zverejnila na Youtube a tak si krásu ich hudby môžete vychutnať i s obrázkami. Pirut je asi prvým albumom na svete, ktorého výrobu zastavil pád meteoritu a Sorni Nai je epická výprava inšpirovaná príbehom zániku Dyatlovovej výpravy v roku 1959. (ak)


Prog rockeri The Mute Gods zverejnili videoklip k skladbe Praying to a Mute God. Trojčlenný projekt anglického hudobníka Nicka Beggsa vydal svoj debut Do Nothing till You Hear from Me v januári tohto roku a ide o skvelú nahrávku, ktorá je plná nápadov a inštrumentálnej hravosti, no je zároveň veľmi prístupná a hitová. So spomínaným spevákom a (bas)gitaristom Beggsom hrá všestranný bubeník Marco Minneman a klávesista Roger King. (ak)


Metalové legendy Korn, System of a DownPantera milujú snáď všetci. Pravdepodobnosť, že by sa tieto kapely stretli na jednom pódiu sa však blíži k nule a tak sa klubovú atmosféru s ich hudbou rozhodli priblížiť revivaly. Ten považskobystrický, vzývajúci tvorbu chlapcov z kalifornského Bakersfieldu to so svojou šou dotiahol najďalej a miestami sa približuje zdroju svojej inšpirácie - minimálne tým, ako vie strhnúť ľudí. Ak máte chuť na poriadnu párty, poznačte si 17. september, kedy sa v bratislavskom Randali zastaví turné Family Values Revival. Zostavu doplnia Češi SOAD revival, Dimebags from Hell a kapela Denoi. Facebookový event nájdete za týmto odkazom. (ak)


Dave Lombardo, bývalý bubeník Slayer, si hranie v spoločnosti Suicidal Tendencies očividne obľúbil. Po turné s nimi sadol aj do štúdia a tu je prvá ochutnávka. Skladba Clap Like Ozzy má tradičný nádych SxT, takže si ju určite obľúbite. Album World Gone Mad vychádza 30. septembra. (pm)


Na mexický Deň nezávislosti si vydanie nového albumu naplánovali nie-celkom-Mexičania Brujeria. 16. septembra sa teda po šestnástich rokoch dočkáme novinky s názvom Pocho Aztlan. Malá ukážka toho, na čo sa môžeme tešiť je nižšie v podobe No Aceptan Imitaciones. (pm)


Ak máte radi moderný hardcore s preboostovanými gitarami a vokálmi, Trap Them určite poznáte. Ich nový singel Hellionaires je predzvesťou albumu Crown Feral. Ak máte v pondelok problém s prebúdzaním, toto vám určite pomôže. (pm)


Zaujať (aj prebrať) vás rozhodne môže aj debutový rovnomenný album kapely Sect. Vyšiel v piatok a celý si ho môžete vypočuť na Bandcamp. Členovia sú pozbieraní z kapiel Cursed, ex-Catharsis, Earth Crisis a Fall Out Boy. (pm)

Rats Get Fat je chaotic hardcore-ová formácia zo Žiliny, ktorej našľapaná tvorba bojujúca proti xenofóbii a rasizmu Vás obrazne povedané nakope veď viete kam. Pred týždňom vydali svoje tretie EP zvané jednoducho Hnev a nakopáva teda intenzívne. Fajnšmekri si budú mocť kúpiť nádherne vyvedený bronzovo-modrý vinyl, ktorý vychádza v náklade 300 kusov. Vy ostatní, ktorí rozoznávate len nuly a jednotky nahrávku počúvajte a kupujte na Bandcampe. (ak)

A úvodom augusta vydali novinku i ružomberskí grinderi Ataraxia, ktorí ten chaos posúvajú ešte trochu ďalej a mixujú extrémnejšie žánre crust a grind. Rovnomenný album inšpirovaný slovenskými reáliami skromne ponúkajú na Bandcampe. (ak)

Z kalifornského San Francisca pochádza occult rocková kapela, vyznávajúca tradičný hard rockový žáner. Partnerskú dvojicu Liz Blackwell a Mata Davisa dopĺňa bubeník Al McCartney a spoločne pod názvom Castle vydávajú štvtú štúdiovku Welcome to the Graveyard. Obal napovie, kde sa ich inšpirácie začínajú. Skladba Flash of the Pentagram je energickou rockovou štvorminútovkou od kapely, ktorú ešte ľudia neobjavili. Skúste to teraz vy. (ak)


Haluz týždňa

Na záver tu pre vás máme jeden veľmi netradičný cover. Bleed od Meshuggah vám asi predstavovať nemusím. Ale vo verzii z hry Counter Strike: Global Offensive ste ho ešte asi nepočuli. Zaujímavé je, že P90 znie veľmi podobne, ako samotný zvuk Meshuggah. Žeby náhoda? Ja si to nemyslím! (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/dillingerescapeplan

Súvisiaci interpreti: The Dillinger Escape Plan, Meshuggah