Z nového albumu anglickej speváčky Adele sa v druhom týždni v USA predalo 1,16 milióna kópií, čím sa stal vôbec prvou nahrávkou od roku 1991, kedy spoločnosť Nielsen začala monitorovať predajnosť hudby, z ktorej sa v dvoch týždňoch predalo minimálne po milióne kópií.

Celková predajnosť dlho očakávanej novinky dosiahla v USA od 20. novembra už takmer 4,5 milióna kópií (informácia k 7.12.), čo predstavuje približne 30 percent všetkých predaných albumov na najväčšom svetovom hudobnom trhu v tomto roku.

Celosvetovo Adele taktiež prepísala všetky doterajšie štatistiky. Už v prvom vydaní rebríčka United World Chart od vydania albumu bolo zaznamenaných 5,7 milióna kópií, čo sa doposiaľ nikomu nepodarilo. Ide o sumu predajnosti albumu zo všetkých svetových trhov počas prvého týždňa v predaji. Len jeden týždeň tak stačil na to, aby sa album 25 (recenzia) stal najpredávanejším albumom roka 2015 a s jasným náskokom preskočil vlaňajšiu štúdiovku Taylor Swift - 1989, z ktorej sa od januára tohto roka predalo celosvetovo 3,44 milióna kópií.

Tohtoročné nahrávky tak pre Adele nie sú žiadnou konkurenciou a v zostávajúcich týždňoch roka bude atakovať najvyššie priečky v rebríčku najpredávanejších albumov celej tejto dekády (teda top čísla predajnosti od januára 2010). Už po prvom týždni sa v ňom vyšvihla na 18. miesto.

Zaujímavou informáciou zo stránky United World Chart je aj to, že z albumu 25 sa za týždeň predalo viac kópií ako zo všetkých ostatných albumov z Top 40 tohto rebríčka dohromady. Skrátka, ak bude hudobný priemysel tento rok vykazovať podstatne lepšie výsledky ako minulý rok, je to predovšetkým vďaka nevídanej komerčnej úspešnosti sympatickej Britky.

Prečítajte si: Najväčšia sila Adele? Aj na treťom albume je stále len človekom


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - Billboard.com + Mediatraffic.de)
Foto: Heidi Gutman/NBC via AP

Súvisiaci interpreti: Adele