Uplynulý týždeň priniesol tri potešujúce správy. Postarali sa o to členovia formácií Outkast, Clipse a The Cool Kids, ktorí už dlhšie pôsobili sólovo. Teraz ohlásili reunion a (okrem Outkast) aj nové albumy. Okrem toho zaujal aj Common, ktorý predstavil prvú skladbu z novej štúdiovky.

Najčerstvejšou správou je návrat dua Outkast na aprílovom festivale Coachella. Hovorí sa o tom už od novembra minulého roka, organizátori podujatia však až včera definitívne potvrdili, že Big Boi a Andre 3000 budú headlinermi jedného z troch festivalových dní. Fanúšikovia dúfajú aj v nový album, no zatiaľ sa nevie, či dvojica na nasledovníkovi platne Idlewild (2006) už začala pracovať. Outkast sa na scéne objavili v roku 1992, debutovali pred 20 rokmi albumom Southernplayalisticadillacmuzik. Medzi najväčšie hity držiteľov šiestich cien Grammy patria skladby Ms. Jackson a Hey Ya!.


Clipse 
svoj posledný spoločný album vydali ešte v decembri 2009. Odvtedy sa bratia Pusha T a No Malice venovali sólovým projektom, pričom počuť bolo hlavne o Pushovi. Ten koncom minulého roka oznámil, že 2. januára ide na 20 dní do štúdia s The Neptunes, pričom sa všeobecne predpokladalo, že tam budú nahrávať jeho druhú sólovku King Push. Tento týždeň sa však dostali na internet fotky, na ktorých je s nimi aj No Malice, pričom vysvitlo, že v skutočnosti pripravujú nový spoločný album Clipse. Či však pôjde o nahrávku As God As My Witness, ktorú spomínal Pusha ešte vlani vo februári, nie je zatiaľ známe.

The Cool Kids v zložení Chuck Inglish a Sir Michael Rocks vydali v júli 2011 po viacerých odkladoch svoj debutový album When Fish Ride Bicycles, čo je zároveň aj ich zatiaľ posledný spoločný album, keďže odvtedy obaja členovia nahrávali sólové mixtapey ako na bežiacom páse. Nič teda nenasvedčovalo tomu, že by mali znova spojiť sily a nahrať nový materiál pod spoločným menom. Niekoľko dní stará informácia o tom, že sa tak v skutočnosti stane, preto mnohých príjemne prekvapila. Podľa statusov na Twitteri to momentálne vyzerá tak, že ich druhá štúdiovka by mala niesť názov Shark Week. Nechajme sa teda prekvapiť.

Common plánoval vlani vydať mixtape, EP aj nový album, nič z toho sa však bohužiaľ nakoniec neudialo. V pondelok však tento chicagský veterán oznámil, že jeho desiata štúdiovka ponesie názov Nobody Smiling, pričom ju produkoval No I.D., s ktorým má na konte už množstvo hitov. Ako prezradil, pôvodne malo ísť o EP, no skladieb nahrali tak veľa, že sa nakoniec rozhodli pre album. Že tentokrát nejde iba o sľuby, dokázal Common krátko po tomto oznamení, keď predstavil prvú ochutnávku v podobe skladby War. Termín vydania albumu však zatiaľ nie je známy.

Common - War

¡Mayday! vlani v júli vydali svoj štvrtý album Believers, z ktorého sa po čase rozhodli naservírovať ďalší klip. Tentoraz sa vizuálneho spracovania dočkala skladba On That Jack, v ktorej Bernz a Wrekonize rapujú o svojej obľúbenej značke alkoholu.

¡Mayday! - On That Jack

Evidence a The Alchemist, spoločne známi ako Step Brothers, vydajú 21. januára svoj dlho očakávaný album Lord Steppington. Ešte predtým však uzrel svetlo sveta mixtape Here To Fuck Shit Up, ktorý zostavili redaktori portálu Hip Hop Is Read. Nahrávka, ktorú si môžete celú vypočuť TU, obsahuje napríklad aj skladbu Step Masters. Tá sa predčasom dočkala už aj videa. Tí, ktorí by mali záujem si ju vypočuť aj naživo, budú mať túto možnosť zhodou okolností práve 21. januára, keď Ev a Alc vystúpia v pražskej Lucerne.

Step Brothers - Step Masters

Koniec starého a začiatok nového roka so sebou vždy prináša rôzne hodnotenia, súhrny a sumáre. Hip-hop nie je výnimkou, a preto okrem iných zhodnotil uplynulý rok tradične vo forme skladby aj Bekay. V tracku s jednoduchým názvom 2013 Year In Review rapuje cez inštrumentálku Numbers On The Boards od vyššie spomínaného Pushu T.

Bekay - 2013 Year In Review

Brooklynskí The Regiment vydali v utorok album Live From The Coney Island, z ktorého deň pred tým ešte predstavili jednu skladbu. Konkrétne ide o track Beef, do ktorého si pozvali Guilty Simpsona. Ten ako vždy ani tentoraz nesklamal.

The Regiment feat. Guilty Simpson - Beef

Producent !llmind má zas vonku inštrumentálne EP s názvom #BoomTrap, ktoré poskytol svojim priaznivcom zdarma na stiahnutie. Nahrávka obsahuje osem skladieb, medzi ktorými nájdete napríklad aj vec Snake Charmer.

!llmind - Snake Charmer

Autor: Miguel Mitchél
Foto: karencivil.com

Súvisiaci interpreti: Clipse, Common