Slovenský producent Foolk v pondelok vydal dve nové skladby. Dvojsingel s farebným názvom CMYK / Nuts má dokonca za sebou januárovú premiéru v rámci programu BBC Introducing.

"A-strana" singla CMYK je melodickou a melancholicky zasnenou jazdou stredného tempa, ktorá je ideálna na osamelé blúdenie so slúchadlami na ušiach. Druhej skladbe Nuts dominuje temnejší zvuk s nervóznymi perkusiami, ktorých nepravidelnosť miestami "naruší" klasický tanečný 4/4 rytmus.

Obe skladby sú na elektronické nepesničkové počiny extrémne krátke - majú do dva a pol minúty - čo však u Foolka nie je žiadnym prekvapením. Jeho doménou totiž nikdy neboli tiahle hypnotické eposy, ktoré by sa postupne zvukovo nabaľovali a gradovali. Namiesto toho dokáže doslova za pár sekúnd naviesť atmosféru komplexnými rytmami a harmóniami, ktoré sú podkladmi pre jeho pestrofarebné živé čarovanie s nástrojom Monome.

Nový dvojsingel si môžete vypočuť zdarma alebo stiahnuť za ľubovoľnú cenu na Bandcampe, nájdete ho aj v streamingových službách Spotify a Deezer, a tiež na iTunes. Takto znela CMYK v spomínanej premiére v rádiu BBC Lancashire:

Foolk - CMYK (BBC Introducing)

Foolk, vlastným menom Dušan Vančo, je hudobník a remixér, ktorý niekoľko rokov pôsobil ako šéf alternatívneho Rádia_FM. Vydal dva albumy a množstvo skladieb na rôznych kompiláciách. V jeho tvorbe je citeľný vplyv remixovej kultúry a invenčného samplovania. To sa zároveň odzrkadľuje na jeho živých vystúpeniach, na ktorých používa unikátny nástroj Monome. Hudbou z ostatného albumu Millions Of (2013) si získal aj legendárnu britskú moderátorku a dídžejku Mary Anne Hobbs.



Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Zuzana Modranská. Článok bol doplnený redakciou.

Foto: Katarína Acélová

Súvisiaci interpreti: Foolk