Už v sobotu 16. mája sa Košičania môžu tešiť na otvorenie novej Tabačky Kulturfabrik, ktoré vo vynovených a rozšírených priestoroch ponúkne bohatý multikultúrny program vrátane množstva hudobných koncertov. Nedočkavci a zvedavci z iných miest si môžu novinky pozrieť aj na interaktívnom webe či v roztomilej videopozvánke.

Kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik v Košiciach práve zažíva vzrušujúce obdobie, v ktorom štartuje novú etapu svojho fungovania. Tá prináša programové i priestorové zmeny. Za vznikom a rozvojom jedného z najvýznamnejších stánkov nezávislej kultúry na Slovensku stojí už viac než 20 rokov občianske združenie Bona Fide. Za toto obdobie sa mu podarilo realizovať množstvo umeleckých projektov a niekoľko kultúrnych centier. Prvým väčším projektom bol IC Culture Train, nasledovali Kasárne Kulturpark, a napokon Tabačka Kulturfabrik, ktorý Bona Fide realizuje v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom.

Súčasťou zmien, ktoré odštartovali v roku 2014, je rekonštrukcia ďalších priestorov a nový model fungovania kultúrneho centra. Ten so sebou prináša rozšírenie programovej ponuky, služieb a nové priestory, ktoré budú zaberať 2500 m2. Ich obsahovú náplň bude vytvárať viacero partnerov z oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu. "Práve podpora začínajúcich autorov, zdieľané pracovné miesta a prepojenie na úspešné lokálne firmy odlišujú Tabačku Kulturfabrik od bežného kultúrneho centra. Našou prioritou je posilnenie oblasti kreativity formou vytvárania podmienok pre vznik nových spoluprác. Tabačka naplní vízie kreatívneho inkubátora a start-upovej podpory pre nové kultúrne iniciatívy, jednotlivcov i komunity," vysvetľuje Peter Radkoff, riaditeľ Tabačky Kulturfabrik.

Priestory kultúrneho centra sa tak najnovšie rozširujú o multifunkčnú sálu pre divadlo, hudbu a tanec (600 miest na státie, 200 na sedenie), galériu súčasného umenia, klubové kino (67 miest), divadelný Black Box, zdieľané priestory pre spoluprácu a media laby, nahrávacie štúdiá, printové štúdio, priestory pre svetelný dizajn, ale i rezidenčný Hostel Tabačka (26 lôžok) a moderné bistro s kapacitou 250 hostí.

Svoje nové priestory sa tím Tabačky Kulturfabrik rozhodol predstaviť nielen na dni otvorených dverí, ktorý sa uskutoční už túto sobotu (viac info nižšie), ale tiež formou interaktívnej webovej prezentácie. Tá funguje na princípe tzv. parallaxu - užívateľ sa tak môže pomocou jednoduchého scrollovania virtuálne prejsť novými priestormi. Oplatí sa preklikať, no ak máte radšej video, ktoré sa dá sledovať absolútne bez námahy, pozrite si milú videopozvánku s budúcou riaditeľkou.

Virtuálna prehliadka nových priestorov a histórie Tabačky Kulturfabrik


Deň otvorených dverí trochu inak

Oz Bona Fide sídli v priestoroch bývalej tabakovej továrne na ul. Gorkého 2 v Košiciach od roku 2009 a ním prevádzkovaná Tabačka Kulturfabrik je jediným neštátnym kultúrnym centrom pôsobiacim na východnom Slovensku. Kým doteraz fungovala ako miesto s bohatým každodenným programom a ucelenou dramaturgiou, po najnovších zmenách sa posunie ešte o level vyššie - pôjde o otvorenú zónu pre kultúru, kreativitu a spoluprácu. A keďže lepšie je raz vidieť ako stokrát o tom čítať, počas otvorenia novej Tabačky bude v sobotu 16. mája návštevníkom sprístupnená celá budova - teda nielen rozšírené priestory pre kultúrne podujatia, ale aj zákulisie celého centra Tabačka Kulturfabrik.

"Otváračka" bude súčasťou hlavného programu košickej Noci múzeí a galérií 2015. Návštevníci sa môžu tešiť na stretnutia s umelcami, koncerty, divadelné etudy, inštalácie výtvarníkov, premietania a prehliadky nových priestorov. "Celodenný program venujeme množstvu inšpiratívnych umelcov, s ktorými sme dodnes spolupracovali a ktorí zásadne ovplyvňovali naše vízie. Oslavovať budeme aj spolu s organizáciami a partnermi, ktorí s nami budú v Tabačke pôsobiť a významne sa podieľať na jej obsahovej náplni," približuje program dňa otvorených dverí dramaturg Tabačky Kulturfabrik Lukáš Berberich.

Večerný program sa odohrá na štyroch pódiách, ktoré dajú priestor eletronike i gitarovkám, tanečným dídžejským setom a tiež experimentálnej scéne. Hlavný večerný program v novej sále pre 600 ľudí odštartuje projekt Michala Kaščáka Free Varlata Angels Voices a svoj nový album tu odprezentujú prešovskí Chiki Liki Tu-a. Po nich na veľkom pódiu zahrajú elektronickí producenti StroonInk Midget & Pjoni a z Čiech prídu Tabačku podporiť aj dídžeji Tomino & Myslivec z elektropopovej formácie Midi Lidi.

Otváračka Tabačky - program

sobota 16. mája:

15:00 - 19:00
Tabačka Partners - stretnutia s partnermi a prehliadky priestorov: HUBa co-working, Divadlo na Peróne, Orgon Studio / Tabačka Records / MusicLab, Street Art Communication o.z., Showmedia s.r.o., t-n-g space, Visit Košice, Copyvait s.r.o., EMER Servis - Bistro Tabačka

15:00 - 20:00
Tabačka Artists - performancie a inštalácie v celej Tabačke: Tomáš Džadoň, Jaroslav Kyša, Ján Gašparovič, Boris Sirka, Erik Sikora, Svetlana Fialová, Dávid Demjanovič a Jarmila Mitríková, Nik Timková, Jakub Pišek, Beáta Kolbašovská, Kaoru Furoko, Samo Čarnóky, Zana Petrovičová, Artforum Košice, Heeb.she, Cinefil a K.A.I.R.

15:00 - 18:00
Tabačka Live - koncerty na nádvorí: Cha Bud, Kolowrat, Barcode DJs, The Ills

20:00 - 00:00
Tabačka Cinema - nová kinosála: pásmo krátkych filmov

21:00 - 01:00
Tabačka Experimental - koncerty, experimental stage: Balázs Pándi (HU), OMM, Jack Jack, Bios, Shibuya Motors, Vydrapená Bužírka Punk System

21:00 - 04:30
Tabačka Party - live & djs, Fabricafé: Woluux (UK/SK), Yektal, Kurkus, Sound Sleep, Teapot + DJs: Vili:am, Embryo, Kelso, Danny B, Spanq

HLAVNÝ VEČERNÝ PROGRAM

19:00 - 20:00
Tabačka Opening - oficiálne otvorenie novej Tabačky Kulturfabrik, nádvorie

20:00 - 05:00
Tabačka Non-Stop - koncerty, nová veľká sála (vstup: 5€ do 23.30)

20:00 - Free Varlata Angels Voices
20:40 - Chiki Liki Tu-a
22.30 - Stroon
23:30 - Pjoni & Ink Midget
02:00 - Tomino & Myslivec (Midi Lidi Djs)

nedeľa 17. mája:

11:00 - 14:00 - spoločný brunch s umelcami - nové moderné Bistro Tabačka

Vybrané hudobné akcie v Tabačke Kulturfabrik - máj 2015

19. 5. (16:00) - MusicLab (Fabricafe) - workshop: improvizované koncerty a jam session

22. 5. (21:00) - Wielki Elektronik feat. Martin Janočko (Veľká sála)
Poľské duo spoločne so známym slovenským bubeníkom predstavia súčasnú elektronickú hudbu.

23. 5. (21:00) - Walter Schnitzelsson + Papyllon (Veľká sála)
Dvojitá porcia rytmických indie-rock-punk-pop fresh fúzií.

24. 5. (16:00) - Gonsofus + Grillpárty (nádvorie) 
Medzinárodný projekt, ktorý predstavuje tanečný mix reggae, dub, hip hopu, funku a afrobeatu 

28. 5. (19:00) - Čo do pekla je súčasná vážna hudba? + koncert Cluster Ensemble (Fabricafe)
Fero Király a Ivan Šiller - členovia Cluster Ensemble v ďalšej sérii prednášok o umení.

29. 5. (20:00) - Princess Chelsea (Veľká sála)
Novozélandská speváčka a skladateľka sa v rámci svojho európskeho turné predstaví exkluzívne aj v Tabačke.

30. 5. (21:00) - Havelka/Tvrdý (Fabricafe)
Frontman kapely Please The Trees a raper Bonus prezentujúci modernú elektronickú podobu hitov z obdobia českého undergroundu.

Viac informácií o Tabačke Kulturfabrik a jej programe nájdete na oficiálnom webe www.tabacka.sk.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nina Šilanová.