Dievčina, ktorá v 13 rokoch naspievala najväčší antihit v histórii internetu, sa znova hlási o slovo. Od skladby Friday, ktorá bola v roku 2011 jednoznačne tým najhorším, čo sa vám mohlo zavŕtať do mozgu, síce zverejnila zopár nových songov, no až ten najnovší stojí za reč. Nielenže nesie názov Saturday, ale je aj prekvapivo zábavný.

Pred dva a pol rokom sa z piesne Friday stal obrovský fenomén, ktorý tmavovláske menom Rebecca Black kompletne zmenil život. Začalo to pritom celkom nevinne. Jej matka oslovila spoločnosť Ark Music Company, ktorú založil hudobný úchyl Patrice Wilson, a zaplatila 4000 amerických dolárov, aby s jej dcérou nahrali pesničku a klip. Nejde o nič viac, než o drahú a nevkusnú zábavku detí z bohatých rodín, a práve Wilson sa špecializuje na tento typ pseudotvorby.

Za prvý mesiac si Friday pozrelo asi 1000 ľudí, väčšinu z nich pravdepodobne tvorili kamaráti, spolužiaci, ich rodičia a ich známi. Tam to asi väčšinou zvykne končiť, na to, aby sa študentka stala lokálnou hviezdou na svojej škole, to bohate stačí. Čo však čert nechcel (a čo hrozí každému, kto dáva svoje videá na Youtube), videoklip Friday sa zrazu začal neuveriteľne rýchlo šíriť a stal sa virálnym hitom. Do dnešného dňa má pôvodné video takmer 62 miliónov prehratí, na Youtube však bolo v čase najväčšej slávy uploadnuté viackrát, čiže vo všetkých verziách ho videlo podstatne viac ľudí.

Nevinná tínedžerka sa tak vďaka skladbe, ktorá sa vlastne nikdy nemala dostať k miliónom bežných hudobných fanúšikov, stala pravdepodobne najväčšou obeťou internetovej "slávy". Okrem lynčovania v diskusiách a nespočetného množstva paródií zo strany internetových užívateľov ju tiež pripravila o pokojné roky v školskej lavici. Stala sa totiž terčom posmechu a šikanovania aj od svojich spolužiakov a školu údajne dokončila formou domáceho štúdia.

Rebecca Black vo videoklipe Friday Zdroj: Youtubevideoklip Friday sa stal fenoménom, ktorý Rebecce Black zmenil život

Šikanu prekonala so zmyslom pre humor

Dnes má Rebecca 16 rokov a zjavne nie je až taká hlúpa, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Rozhodla sa - už bez Wilsona, ale zato s pomocou úspešných "Youtuberov" - napraviť svoju povesť a treba uznať, že sa jej to podarilo viac než dobre. Po niekoľkých skladbách, ktoré boli vždy malým posunom vpred (pri štartovacej čiare á la Friday sa veľmi zhoršovať nedalo) totiž teraz prichádza s ďalšou prelomovou, takmer dospeláckou piesňou Saturday. Stále ide o tínedžerský párty song, ktorý je úplne plytký a zbytočný, no kým skladba Friday bola len vskutku otrasným pokusom o imitáciu popového hitu, novinka znie o poznanie lepšie a kľudne by sa popovým hitom, podľa dnešných biednych štandardov, mohla stať.

Na skladbe Saturday však nie je zaujímavé len to, že je ako-tak počúvateľná. Oveľa väčším a veľmi sympatickým prekvapením je skôr spôsob, akým dievčina, ktorá bola celému svetu na posmech, dokázala svoj najväčší životný prešľap využiť vo svoj prospech. Namiesto toho, aby sa pod ťarchou kritiky a nenávisti zrútila, si s úsmevom robí sama zo seba srandu. V novinke tak nie je tou, na ktorej sa smejeme, ale tou, ktorá nás cieľavedome zabáva. Využíva pritom najmä nespočetné odkazy na Friday, napríklad v texte slovami "trying to get Friday out of my head" (snažím sa zabudnúť na piatok) a stupídne vtipným "Yesterday was Friday, today is Saturday" (včera bol piatok, dnes je sobota), či nápismi vo videoklipe ("Gotta have my bowl" a "So excited"). Na konci klipu je dokonca zatknutý chlapík, ktorý vykrikuje časť textu Friday.

Na novinke Saturday sa podieľala aj jedna z najznámejších internetových "celebrít" - spevák a recesista Dave Days, ktorý sa svojho času preslávil parodickými videami na konto Miley Cyrus. Práve táto kontroverzná hviezda je popri skladbe Friday hlavným terčom posmechu v Rebeccinej novinke. V záverečnej časti videoklipu sa totiž objavuje aj twerkujúca krátkovlasá blondýna v sporom bielom oblečení pripomínajúcom outfit bývalej Disney hviezdičky v klipoch We Can't Stop a Wrecking Ball. Aj vďaka tomuto odkazu na dva najsledovanejšie videoklipy tohto roka je zrejmé, že z nevinnej obete internetových posmeškov je dnes už veľké dievča, ktoré na rozdiel od roku 2011 veľmi dobre vie, čo robí.

Rebecca Black sa vo svete popu ocitla nešťastnou náhodou a zapísala sa v ňom spôsobom, o akom určite nesníva nikto. Vlastne je celkom obdivuhodné, že ju to v krehkom veku dospievania nezložilo a že vôbec ešte má chuť a odvahu venovať sa spevu. Hoci Saturday nie je ničím hudobne výnimočným a úžasným, Rebecca spravila veľký krok smerom k tomu, aby ju ako speváčku bolo možné brať vážne. Sme teda zvedaví, či o nej ešte niekedy budeme počuť a či sa dočkáme aj skladby Sunday alebo nebodaj konceptuálneho albumu zahŕňajúceho všetky dni v týždni, ktoré ponúknu vždy o niečo vyzretejšiu mladú dámu.


Pripomeňte si antihit Friday:


Text: Hudba.sk
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Rebecca Black