Americká speváčka a hudobníčka Suzanne Vega potvrdila dva koncery v Českej republike. Päťdesiatšesťročná interpretka vystúpi 4. júna v Porter aréne v Pardubiciach a o deň neskôr v Kongresovom centre v Zlíne. Vstupenky sú už v predaji. Speváčka sa do Českej republiky pravidelne vracia, naposledy v roku 2015.

Suzanne Vega sa narodila v Kalifornii, odkiaľ sa neskôr presťahovala spolu s rodinou do New Yorku. Patrí medzi popredné osobnosti folkovej scény. Na konte má sedem štúdiových albumov. Prvý, eponymný vydala v roku 1985. Preslávila sa najmä hitom Luka z druhej štúdiovky Solitude Standing (1987). Najnovší album Tales from the Realm of the Queen of Pentacles vyšiel vo februári 2014. 

Jej ranú kariéru ovplyvnili umelci ako Bob Dylan, Leonard Cohen alebo Joni Mitchell. Svojou šarmantnou neokázalosťou a výnimočným citom pre vykreslenie príbehov veľkomesta a poetiky ulice získala priazeň publika na oboch stranách oceánu. Suzanne Vega aktívne spolupracuje s Amnesty International, účinkuje pravidelne na charitatívnych akciách a organizuje rôzne dobročinné koncerty. Odrazovým mostíkom k týmto aktivitám bola skladba Luka, ktorá je napísaná z ohľadu zneužívanej detskej obeti. I vďaka týmto aktivitám ju spájalo dlhoročné priateľstvo s Václavom Havlom. 

Informácie a foto poskytol Petr Novák z agentúry Live Nation.

Súvisiaci interpreti: Suzanne Vega