Tajomní okultisti Ghost vydávajú v auguste štúdiovku Meliora. Jej nahrávanie držali v tajnosti do poslednej chvíle, no do 21. augusta zostáva už len pár dní.

Magnet týždňa

Štyria Bezmenní Ghúli a Papa Emeritus III. znejú v novej skladbe Majesty neskutočne dravo, tvrdo, eklekticky, no zároveň moderne a progresívne. V mojich ušiach majú už teraz zarobené na jednu z nahrávok roka. Doteraz sme počuli songy CiriceFrom the Pinnacle to the Pit. Keď to CDčko vyjde, v izbe si postavím okultistický oltár s ich podobizňami! (ak)


Šrot týždňa

Basáci kapely Slipknot sú očividne zakliati. Ich pôvodný basák nečakane zomrel v máji 2010 na predávkovanie. Minulý rok ho nahradil Alessandro „Vman“ Venturella. 2. augusta musela kvôli nemu kapela prerušiť šou v americkom Connecticute, pretože ho museli náhle hospitalizovať. Našťastie sa ukázalo, že ide iba o dehydratáciu a Vman bude v poriadku. Takže odporúčanie aj pre vás – teraz býva naozaj, ale že naozaj teplo, takže pite radšej vodu a nie chlast. A hlavne sa neobliekajte ako na Halloween. Nie je náhoda, že tento sviatok je až na konci októbra. (pm)

Novinky

Metalová fabrika Fear Factory vyprodukovala svoj ďalší album. Prvé dojmy boli rôzne, keďže kapela najprv zverejnila skôr jemnejšie skladby. Potom sa ale pekne rozbehli a máme tu starých dobrých FF. Dokazuje to aj najnovšie video k skladbe Dielectric. Dokonca si už môžete vypočuť aj celý album Genexus. A mali by ste. (pm)


P.O.D. sa opäť hlásia o slovo. Novinka Speed Demon nie je taká grooveová, na aké sme pri nich zvyknutí. Dynamika je skôr hardcoreová. Podobne na tom bude zrejme aj celý album The Awakening, na ktorom sa v jednej skladbe predstaví aj Lou Koller zo Sick of it All. (pm)


Ruskí zádumčiví poetici Kauan na čele s nekonečne melancholickým Antonom Belovom, ktorý spieva výlučne fínsky, vydávajú 20. októbra na značke BloodMusic nový album Sorni Nai. Album je inšpirovaný tragickými udalosťami známymi ako Záhada Dyatlovovej výpravy - V roku 1959 deväť odvážnych študentov tragicky a za nevyjasnených príčin zahynulo na úbočí ruskej hory Cholat Sjachyl. Pozrite si videoklip rovnomennej skladby, ktorá je vizualizovaná cez dobové zábery venované tejto expedícii. Album Sorni Nai bude jedna 52 minútová skladba rozdelená do dejstiev. (ak)


Opeth pri príležitosti štvrťstoročnice dali dokopy oficiálnu biografickú publikáciu triviálne zvanú The Book of Opeth. Kapela dala dokopy fotografie z najrôznejších období svojej existencie siahajúcej až do roku 1990, kedy vznikla. Tie sú doplnené o komentáre lídra Mikaela Akerfeldta a jeho kolegov a rodinných príslušníkov. S knižkou dostanete aj CD s akustickými verziami songov AtonementDemon of the Fall, ktoré nebudú zverejnené nikde inde (ak teda nepočítame pirátov, ktorí ich bezprostredne po vydaní uploadnu na Youtube). Predobjednávajte štandardnúpodpísanú verziu, ktorá vás vyjde na veľmi príjemných 250 libier/350 eur. Alebo si predošlú vetu prečítajte ešte raz a rozmyslite si to. (ak)

Je to presne sedem dní, čo sme nepísali o Mike-ovi Pattonovi. Rockový velikán, líder Faith no More pridáva k trom tisícom svoj tritisícprvý projekt, na ktorom spolupracuje. Experimentálne trio, ktoré vzniklo v roku 2008 je v dohľadnej dobe pripravené vydať album. Nevermen okrem Pattona tvoria ešte Tunde Adebimpe (líder indierockovej kapely TV on the Radio) a rapper Doseone, vlastným menom Adam Drucker. Upozorňujeme, že materiál má na míle ďaleko od názvu našej rubriky, ale vypočujte si, čo robí váš obľúbený rockový muzikant vo voľnom čase. (ak)

Izraelský gitarista Yossi Sassi, bývalý člen orientálnych Orphaned Land vtíska blízkovýchodný feeling do všetkého, čo zahrá. Vypočujte si zaujímavé prevedenie metalovej hymny Bleak od vyššie spomenutých Opeth. Dominujú jej dámske vokály a namiesto naboostrovaných gitár budete počuť sladké tóny citary. Môže byť? V minulosti so svojou kapelou vzdal hold aj preslávnemu Pink Floydu vlastnou interpretáciou najkrajšej skladby posledných dvoch dekád. (ak)


Priznám sa, že mi vadí trend djentových kapiel, ktoré do svojej pomerne tvrdej a zaiste progresívnej muziky zakomponovali jemné až boybandovské vokály. Trochu prehnane by sa dalo povedať, že nová skladba od anglických TesseracT znie ako mashup Meshuggah a Backstreet Boys. Je to v poriadku, alebo si mám ísť prečistiť uši? Melodické vokály mi v djente jednoducho vadia. Spomínaní geometrici TesseracT vydávajú 18. septembra tretiu štúdiovku Polaris, na ktorej bude aj skladba Messenger. (ak)


Ak by som si mal vybrať jednu súčasnú extrémnu kapelu, zrejme by to boli Cattle Decapitation. Album za albumom prinášajú inovácie, nové zvuky a posúvajú celý žáner grindu. Dokázali to aj na novinke The Anthropocene Extinction, ktorú si môžete vypočuť v celej kráse na Blabbermouth. (pm)

Haluz týždňa

Dlho sme tu už nemali ponožkovú paródiu. A hneď je tu jedna, ktorá to napraví. Drowning Pool a ich Bodies, alias Drowny PoolLaundry. (pm)


A ešte jedna vec – ak sa na tomto svete cítite úplne zbytočný a vaša kariéra smeruje nikam, mám pre vás dobrú správu. Existuje chlap, ktorý dokáže rukami "vyprdieť" rôzne riffy. Napríklad Raining Blood od Slayer. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto:

Súvisiaci interpreti: Fear Factory, Slipknot