Na Bratislavských jazzových dňoch sa tento rok predstavia aj dve špičkové speváčky a pianistky. Z ďalekej Kuby pricestuje Bellita, zo susedného Rakúska sa predstaví talentovaná Lia Pale. Festival sa uskutoční od 24. do 26. októbra v bratislavskej Inchebe a 23. októbra v Starej Tržnici.

Bellita je nielen jednou z najznámejších a najuznávanejších kubánskych jazzových pianistiek, ale aj vynikajúcou speváčkou, skladateľkou a perkusionistkou. Do Bratislavy pricestuje so skupinou Jazztumbatá a špeciálnym hosťom Glendou. Bellita y Jazztumbatá je fantastické fusion kvarteto, ktoré so svojou plnokrvnou oslavou afro-kubánskej hudby slávi úspechy na jazzových festivaloch po celom svete. Vo svojom originálnom repertoári má okrem jazzu aj funk a brazílsku hudbu s harmóniami a rytmickou štruktúrou kubánskej hudby. 

  
Rakúska pianistka, flautistka a speváčka Lia Pale je v súčasnosti najvýraznejším mladým talentom jazzovej scény v susednom Rakúsku. K tradičnému jazzu táto hudobníčka pristupuje netradične, inšpiráciu nachádza aj v klasickej hudbe, pope a minimalizme. Už na začiatku svojej kariéry Lia Pale vystupuje so silným repertoárom a so skúsenou sprievodnou kapelou vedenou Mathiasom Rüeggom, zakladateľom Vienna Art Orchestra a ikonou rakúskeho jazzu.

   
Bratislavské jazzové dni tento rok oslavujú 40. výročie. Festival, ktorý sa stal stálicou na slovenskej hudobnej scéne a každoročne privíta tisícky fanúšikov, aj tento rok pozval do Bratislavy hviezdy svetovej jazzovej scény. Počas štvordňového festivalu sa od 23. do 26. októbra v bratislavskej Inchebe a Starej Tržnici predstavia aj Mike Stern, Victor Wooten, Robert Cray, Hugh Masekela či John Scofield.

Prečítajte si: Na jubilejných džezákoch vystúpi viac ako 60 slovenských hudobníkov

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu Bratislavské jazzové dni.