Bratislavské jazzové dni dajú tento rok pri svojom 40. výročí výnimočne veľký priestor slovenskej scéne. Ako na tlačovej konferencii informoval muzikant a spoluorganizátor festivalu Peter Lipa, počas štyroch dní vystúpi viac než 60 domácich hudobníkov.

Podujatie odštartuje už vo štvrtok 23. októbra v priestoroch Starej tržnice, kde sa po prvýkrát uskutoční špeciálny večer venovaný slovenskému jazzu. Predstavia sa Anton Jaro Projekt, Jozef Döme Trio, Pacora Trio, Sisa Michalidesová, Hanka Gregušová Jazz Band, Milo Suchomel, Stanislav Počaji & Juraj Schweigert Duo, Eugen Botoš Finally, Boris Cellar Trio a Lucia Lužinská, Peter Lipa Band, Adriena Bartošová a Juraj Griglák & Company.

Interpreti predstavia na dvoch pódiách. Program večera s názvom Hviezdy slovenského jazzu bude prebiehať bez prestávky, pričom vystúpenia by mali trvať približne desať minút, počas ktorých umelci predstavia to najlepšie zo svojej tvorby. Popri špičkových slovenských hudobníkoch a talentoch vystúpi v Starej tržnici aj americký klavirista a speváka Les McCann sprevádzaný kapelou The Javon Jackson Band. Už v "nultý" deň festivalu tak fanúšikovia budú môcť vidieť jedného zo zahraničných headlinerov.

Incheba bude opäť plná velikánov svetového jazzu

Bratislavské jazzové dni budú v dňoch 24. až 26. októbra pokračovať na tradičnom mieste v bratislavskej Inchebe. V piatok sa predstavia interpreti ako Robert Cray Band, Hugh Masekela, Djabe, Gulli Briem, Maringotka (víťazná kapela minuloročnej talentovej súťaže festivalu) či Mark Whitfield & AMC Trio. V sobotu vystúpia Kubánci Bellita y Jazztumbatá, s ktorými vystúpi aj ich na Slovensku žijúca krajanka Glenda, ďalším headlinerom druhého dňa je John Scofield Trio a vystúpia aj Steve Swallow, Bill Stewart, Joe Locke, Lia Pale, As Guests Quartet, Anka Koziel a Michal Motýľ Tentet. "V sobotu bude možno veselo. Dúfam, že to bude zážitok nielen pre oči a uši, ale aj pre nohy," vyjadril sa 71-ročný Lipa.

Štyridsiate džezáky zavŕšia v nedeľu koncerty umelcov ako Victor Wooten, Mike Stern Band, Ed Partyka Jazz Orchestra, Gajlík-Hodek-Oravec-Ragan Group a Kavorka. Organizátori festivalu dajú aj tento rok priestor šiestim mladým talentom, ktorých vyberajú prostredníctvom súťaže Pódium mladých talentov Nadácie SPP. Mená víťazov by mali zverejniť už čoskoro.

Z akcie nadšencov vyrástol jeden z najprestížnejších festivalov

"Môžem povedať – čože je to štyridsiatka, dúfam, že sa dožijeme aj päťdesiatky a šesťdesiatky. Sme veľmi šťastní, že sa nám to podarilo - ako jedinému festivalu v strednej Európe, že bez prerušenia ideme 40 rokov. Keď sme začínali, vôbec sme o tom nesnívali, urobili sme však všetko preto, aby to fungovalo, aby sme išli v tomto trende, aby sme tu v strednej Európe vymysleli festival, na ktorý, myslím si, môžeme byť aj trošku hrdí," povedal pre TASR Pavel Daněk za usporiadateľskú agentúru Rock Pop Bratislava.

Prvý ročník Bratislavských jazzových dní zorganizovala na amatérskej báze v roku 1975 skupinka jazzových entuziastov. Spočiatku hrali na festivale hudobníci z Československa a okolitých socialistických krajín. Na tretom ročníku BJD, v roku 1977, prvýkrát vystúpili hudobníci zo západnej Európy - fínsky bigband Retuperä a trio Weiden z NSR. V roku 1979 Bratislava privítala prvého amerického hudobníka na festivale, trubkára Lee Harpera.

Na prelome 70. a 80. rokov boli BJD už veľkým, profesionálnym festivalom, pestrou prehliadkou jazzu z Československa a niekoľkých európskych krajín. V roku 1982 vystúpil harmonikár a gitarista Jean Toots Thielemans, o rok neskôr prišli do Bratislavy zahrať dvaja slávni americkí jazzmani, gitarista Larry Coryell a bubeník Jack De Johnette so svojou skupinou Special Edition. V nasledujúcich rokoch sme mohli v Bratislave vidieť a počuť desiatky špičkových hviezd svetovej hudobnej scény. Niektorí z nich sa na festivale predstavili viackrát, tento rok sú "navrátilcami" Victor Wooten, Mike Stern aj John Scofield. Aj to svedčí o tom, že džezáky patria medzi podujatia, na ktoré sa radi vracajú nielen fanúšikovia, ale aj umelci svetového formátu.

Zdroj: SITA, TASR, Hudba.sk
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk