Debutový album úspešného herca a režiséra, ktorý zároveň miluje hudbu a spev, vyšiel pred rokom, no až teraz sa fanúšikovia dočkali videoklipu k jeho pilotnému singlu. Okrem toho Milo Kráľ v týchto dňoch vydáva nové dvoj-CD so svojou tvorbou pre deti.

Videoklip k piesni Ranná ilúzia zverejnil všestranný umelec na svojom Youtube kanáli viac než rok po krste debutového albumu s jednoduchým názvom Milo Kráľ Band. "Chceli by sme album aj týmto spôsobom pripomenúť našim poslucháčom," hovorí Milo Kráľ, ktorý v minulom roku úspešne ukončil štúdium filmovej réžie a v klipe sa preto sám ujal režisérskej taktovky vlastného príbehu. Ten podľa jeho slov "sem-tam zablúdi do kontrastu s piesňou, inde zasa ide priamo s ňou".

Hudobník ani jeho spoluhráči - Radovan "Bady" Kráľ (klávesy), Michal Kulich (gitara), Dušan Schudich (basgitara), Michal Dadík (bicie), Adam Tojčík (tenor saxofón) a Barbora Švidraňová (spev) - sa v klipe neobjavujú. "Hudba, text, scenár, réžia, spev a ešte aj hlavná postava, taký samoľúby a ješitný nie som. Výborne sa mi tam hodil herec Peter Nádasdi, ktorého som plánoval osloviť a paradoxne sme sa náhodou stretli v ateliéroch Búrlivého vína, kam sa vracia. Utvrdilo ma to v tom, že moja voľba bola správna. Páči sa mi ako typ herca, sám je muzikant a má kapelu, takže má pre videoklip cit, a je to aj úžasný človek. Urobil to z kamarátstva, takže teraz som jeho dlžníkom. Okrem Petra si v klipe zahrali aj dve nádherné dospelé slečny - Veronika HatalaBronislava Kováčiková, a najmladšia slečna Veronika Šubiaková," priblížil Milo Kráľ.

Hlavnú časť repertoáru Milo Kráľ Bandu tvoria skladby zložené pre divadelné hry. Ranná ilúzia je však piesňou, ktorá nepatrí do žiadnej divadelnej hry. "Práve preto, že nezapadá do kontextu divadelných skladieb sme si ju vybrali za prvú, prezentovanú videoklipom. Veríme, že bude správnou návnadou, aby tí, ktorí ešte album nepoznajú, prebudili v sebe zvedavosť, že sa oplatí vypočuť aj ostatné pesničky," dodáva Milo Kráľ, ktorý by chcel na budúci rok na jar vydať ďalší album.


Po rokoch oživil svoj projekt pre deti

Ešte pred vydaním novej štúdiovky však populárny herec prekvapil ďalším svojím počinom. V predvianočnom čase pripravil prekvapenie pre najmenších - balíček rozprávok na dvojcédečku. Súčasťou známych príbehov pre deti sú aj pesničky, ktoré zložil a otextoval, pričom aj jednotlivé rozprávky poupravoval tak, aby boli všetky veselé a optimistické. Nejde však o úplnú novinku, na kazetách tieto rozprávky vyšli ešte v čase, keď bol cieľovou skupinu aj Milov syn. Vydavateľstvo sa však nevenovalo príliš širokej dstribúcii a dokonca neskôr zaniklo. Milo Kráľ si počkal, kým prejdú autorské práva na neho, ten čas nastal tento rok. Medzitým jeho túžba vydať Rozprávky s pesničkami vo všeobecne rozšírenom formáte narastala.

"Samozrejme som sledoval rôzne produkcie, ktoré sa snažili deťom ponúknuť rozprávky, a bol som veľmi sklamaný prístupom tvorcov. Je fajn, keď detské pesničky sú detské, ale zase ani malého poslucháča netreba podceňovať. Bola to väčšinou lacná výroba, hudba nahraná na 'samohrajkách'. Ja som sa vrátil k poctivej rozhlasovej robote, tak, ako sa rozprávky vyrábali pre rozhlasových poslucháčov. Živé hudobné nástroje, smutno-smiešne prvky, ktoré ma vždy bavili už ako dieťa a bavia ma aj ako autora nielen pre deti, ale aj pre dospelých," približuje svoj prístup k detskej tvorbe.

Milo Kráľ rozprávky nenahovoril sám, sú postavené do dialógov. Hlavnú úlohu zohrávajú jeho kolegovia z martinského divadla, v niektorých rozprávkach vystupuje i samotný režisér a autor Milo Kráľ, ale napríklad aj Alexander Bárta či Jana Oľhová. "Musím pochváliť aj muzikantov z kapely Homo Sapiens a hostí, ktorí veľmi pohodovo a pohotovo zareagovali na moju ponuku. Bol to pre nich trochu úlet, pretože hrajú skôr funky muziku, ale zabavili sme sa, užili sme si to a myslím si, že je to z nahrávky aj cítiť," spomína Milo Kráľ aj po rokoch.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Milo Kráľ Bandu Anka Olvecká. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Facebook.com/milokralband