Írsku rockovú speváčku Sinéad O'Connor hospitalizovali v jednej z nemocníc amerického štátu New Jersey. Do lekárskej opatery sa dostala po tom, ako jej 12 minút trvajúci videozáznam zverejnený na internete vyvolal obavy o jej psychické zdravie. Speváčka v ňom totiž priznala, že v posledných dvoch rokoch máva samovražedné pocity.

Vo videu zverejnenom na jej facebookovej stránke 4. augusta Sinéad O'Connor plače a hovorí, že momentálne žije sama v moteli v americkom štáte New Jersey. "Duševná choroba je ako drogy; nestará sa o to, kto ste. Čo je však ešte horšie, nestará sa o to ani stigma, ktorú táto choroba prináša. V mojom živote už nie je nikto okrem môjho psychiatra, ktorý ma drží pri živote. Chcem, aby každý vedel, aké to je, a preto som zverejnila i toto video," uviedla speváčka.

"Som len jedna z miliónov. Ľudia, ktorí trpia duševnou chorobou, sú tými najzraniteľnejšími osobami na svete. Nedokážeme sa o seba postarať. Celý môj život sa krúti okolo snahy nezomrieť, a to nie je život. Nechystám sa zomrieť, ale takto by ľudia nemali žiť," tvrdí v 12-minútovej spovedi 50-ročná interpretka najslávnejšej verzie Princeovho hitu Nothing Compares 2 U. Vo videu okrem toho skritizovala príslušníkov svojej rodiny za to, že sa o ňu v uplynulých dvoch rokoch lepšie nestarajú. Speváčke v roku 2003 diagnostikovali bipolárnu afektívnu poruchu, podľa nej však ide o chybnú diagnostiku a v skutočnosti ju trápia depresie a posttraumatická stresová porucha.

Video vyvolalo u fanúšikov obavy o jej zdravie a život, preto pár dní po jeho zverejnení jeden z jej priateľov v jej mene zverejnil na jej facebookovej stránke odkaz, že speváčka je v poriadku a nemá v úmysle spáchať samovraždu. Dodal, že dostáva tú najlepšiu starostlivosť a je v milujúcom prostredí. Odvtedy sa na jej Facebooku objavilo ešte viacero príspevkov od nej samotnej, ktoré u fanúšikov vyvolali ďalšie rozpaky. Naposledy zverejnila včera v noci dlhý status venovaný jej poslednému, dnes už zrejme bývalému manažérovi Bruceovi Garfieldovi, ktorého obviňuje z podvodov a chce ho dostať do väzenia. Viacerí jej fanúšikovia sa v komentároch vyjadrili, že by podobné detaily o svojich problémoch nemala zverejňovať, najmä ak sa týkajú iných ľudí. Odporúčajú jej riešiť spor s manažérom súdnou cestou, nie formou otvorených listov.

Samotný fakt, že hovorila verejne o svojich depresívnych pocitoch, však vysoko ocenili odborníci na psychické zdravie - podobne ako aj nedávno u Justina Biebera či Seleny Gomez. Podľa nich priznanie sa celebrít, že majú psychické problémy, vedie k destigmatizácii týchto chorôb. Dr. Parul Jain z univerzity v štáte Ohio uviedol pre britský denník Daily Mail, že "duševné choroby sú stigmou a ľudia nemajú odvahu, aby hovorili o ťažkostiach, s ktorými zápasia." Lekár upozornil, že vyjadrenia slávnych ľudí majú veľmi pozitívny vplyv na tínedžerov. Prieskumy z roku 2015 totiž naznačujú, že 12,5 percenta britských tínedžerov vo veku od 12 do 17 rokov malo aspoň raz za rok depresívne pocity.

Text: TASR + Hudba.sk
Foto: AP Photo/Antonio Calanni

Súvisiaci interpreti: Sinéad O'Connor