Britské elektronické duo Lamb sa po roku aj štvrť od vypredaného bratislavského koncertu vráti na rovnaké miesto činu. Jedno z najzvučnejších mien britskej nezávislej scény vystúpi 23. marca v bratislavskom MMC.

Lamb začali v polovici 90-tych rokov ako jedni z prvých ozvláštňovať drum&bass a jungle ženským vokálom a do chladnej elektroniky pridali veľkú dávku emócií. Ich hudba je od začiatku postavená práve na kontraste zasneného anjelského vokálu so srdce drásajúcimi beatmi. Priazeň fanúšikov a kritikov si získali aj videami, ktoré sú podľa ich vlastných slov ovplyvnené kyberpunkom a zen budhizmom.

Speváčka Lou Rhodes s producent Andy Barlow sa dali dokopy v roku 1994, o dva roky neskôr vydali debutový album s eponymným názvom Lamb. Z neho pochádza aj jedna z ich najznámejších pesničiek Gorecki, postavená na vysamplovanom motíve od poľského skladateľa Henryka Góreckeho. Nasledovali albumy Fear of Fours (1999) a What Sound (2001) s ďalším zásadným hitom Gabriel. V roku 2003 vyšiel ich štvrtý a na dlhú dobu posledný album Between Darkness and Wonder. Krátko po ňom sa totiž Lou s Andym rozhodli pokračovať každý sólovo.


Lou Rhodes vyplnila pauzu úspešnou sólovou kariérou, počas ktorej ju absencia Andyho beatov posunula hlbšie do folkových vôd. Vydala tri sólové albumy, z ktorých hneď ten prvý, Beloved One z roku 2006, bol nominovaný na prestížnu Mercury Music Prize. Duo sa dalo opäť dokopy v roku 2009 a obklopilo sa tímov sprievodných muzikantov, s ktorými mali v pláne odohrať pôvodne len niekoľko koncertov. Chémia však opäť zafungovala, v roku 2010 začali nahrávať piaty album s jednoduchým názvom 5 a zo zamýšľaných niekoľkých vystúpení sa stali desiatky väčšinou vypredaných koncertov.

Lou a Andyho zvykne na turné sprevádzať ako tretí člen basgitarista Jon Thorne a "na striedačku" aj ďalší muzikanti vrátane islandského gitaristu Oddura Mara Runnarsona či dánskeho bubeníka Nikolaja Bjerreho. Bratislavský koncert bude mixom najväčších hitov zo starších albumov a materiálu zo zatiaľ posledného albumu Backspace Unwind, ktorý Lamb vydali koncom roka 2014. Krátko po vydaní ho naživo predstavili v MMC. Podľa reportáže Michaely Ivaničovej koncert stál za to a chémia medzi kapelou a publikom by tentokrát mohla byť ešte lepšia aj pri novších skladbách. Času na napočúvanie ostatného albumu už totiž bolo a do koncertu ešte bude oveľa viac ako tomu bolo v decembri 2014. Manchesterská formácia tento rok zavíta na Slovensko už po štvrtý raz. V roku 2011 sa predviedli na festivaloch Bažant Pohoda a Electronic Beats. 


Vypočujte si celý album Backspace Unwind na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Tauber z agentúry Ore Pole. Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke www.orepole.sk.

Súvisiaci interpreti: Lamb