Po singli Vážená pani predstavuje Archívny chlapec ďalšiu skladbu zo svojho debutového albumu. Tentokrát aj s melancholickým videoklipom, pod ktorým je podpísaná práve tajomná Vážená pani. Kto to vlastne je a ako vyzerá Spomienka na detstvo?

Pesničkár Richard Vávra, vystupujúci pod menom Archívny chlapec, vydal v polovici februára vo vydavateľstve Slnko Records debutové CD Zvery. Napriek tomu, že ho až na pár výnimiek nahral sám s akustickou gitarou, riziko monotónnosti a jednotvárnosti vám pri počúvaní nehrozí, skôr jeho sugestívny indie folk so silnými výpoveďami u rôznych ľudí vyvoláva protichodné reakcie. O tom, že tých pozitívnych nie je málo, svedčí aj nominácia na cenu Objav roka v rámci ankety Radio_Head Awards, ktorej víťazov spoznáme už o tri dni - v nedeľu 15. marca.

Richard sa ešte predtým rozhodol zverejniť nový videoklip k piesni Spomienka na detstvo. Melancholický stop motion klip vznikol pod produkčnou taktovkou zoskupenia, ktoré si hovorí Vážená pani a ktorého ústrednou postavou je spevákova manželka. Základom videa je príbeh o bezproblémovom detstve a chlapcovi, ktorý si s pribúdajúcim vekom na svoje plecia nakladá stále viac povinností a starostí. "Je to moja clivá spomienka na detstvo. Netreba to však vnímať nejako negatívne alebo tragicky. Všetko sa skončí dobre," hovorí s úsmevom Archívny chlapec.



Originálny zjav na slovenskej hudobnej scéne si cestu k akustickej gitare a slovenským textom hľadal cez rockové projekty a spev v angličtine. Jeho sólovú kariéru pomohla naštartovať Demovnica Rádia_FM, kde skladba S dobou zaujala natoľko, že sa dostala aj do denného playlistu. Debutový album nahrával Richard Vávra v absolútnej kreatívnej slobode a s minimálnymi post-produkčnými zásahmi. Iba on, Erik "Losos" Horák (produkcia) a v niektorých skladbách hostia Roland Kánik (melodika) a Bronka Schragge (cello). 

"Postupne som odbúral všetky bočné voľnočasové aktivity a sústrem sa len na dôležité veci. Vynechal som spoločenský život a venujem sa hudbe a rodine. Všetko si píšem a skladám sám," hovorí Archívny chlapec. Momentálne je na turné s nadžánrovou kapelou Zlokot, rozpis koncertov nájdete nižšie. 

Vážená pani

Zostávajúce koncerty Zlokot SUM Tour 2015:
(Archívny chlapec je hosťom na všetkých koncertoch)

13. 3. - Zvolen, Fink Bar 
14. 3. - Banská Bystrica, Centrum nezávislej kultúry Záhrada 
14. 3. - Jasná, Hotel Ostredok
20. 3. - Tatranská Lomnica, Club Switch 
21. 3. - Košice, Club Déjá Vu (+ Kolowrat) 
27. 3. - Žilina, Stanica - Záriečie
28. 3. - Martin, Mestská scéna

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka zo Slnko Records. Článok bol upravený a doplnený redakciou.