Počas jedného týždňa zverejnili na prvé vypočutie svoje nové albumy hneď tri superkapely. Down, zložená okolo Philipa H. Anselma a Killer Be Killed, ktorú dal dokopy Max Cavalera. Agalloch je regulérna kapela so stabilným osadenstvom, no je nemenej super!

Magnety týždňa

Dni Pantery sú už dávno spočítané a jej pozostalí členovia sa venujú vlastným veciam. Nad Kill Devil Hill s basákom Rexom Brownom a Hellyeah s Vinniem Paulom ale jednoznačne vyčnieva Phil Anselmo a jeho kapela Down. Po troch štúdiovkách vydali pred dvoma rokmi prvú časť ich EP Down IV – The Purple EP. Už čoskoro sa do predaja dostane aj druhá časť Down IV – Part Two. Už minulý týždeň sa však do obehu dostal kompletný stream. A hneď na prvé vypočutie prekonal všetky moje očakávania. Album sa odkláňa od Anselmovho domovského groove metalu a viac sa približuje klasickému hard rocku s modernými prvkami. Je plný ťažkých gitarových riffov, doplnených výraznou basou a nezameniteľným vokálom. Výsledkom je temná a ťaživá atmosféra. Tento album by ste si rozhodne nemali nechať ujsť! Počúvajte na Metal Hammer. (pm)


Keď som sa minulý rok dozvedel o spoločnom projekte Maxa Cavaleru (Soulfly, Cavalera Conspiracy, ex-Sepultura), Grega Puciata (The Dillinger Escape Plan), Troya Sandersa (Mastodon) a Davea Elitcha (ex-The Mars Volta), nevedel som sa dočkať prvej ochutnávky. Všetky kapely patria k mojim miláčikom a jedinečný štýl týchto pánov posunul moje očakávania naozaj vysoko. Možno aj preto sa mi prvé tri zverejnené skladby od Killer Be Killed až tak nepáčili. Rovnomenný album je ale výborný. Áno, dalo by sa na ňom mnohé vylepšiť. Tiež by bolo super, keby sa všetci zúčastnení až tak neinšpirovali vo svojich hlavných kapelách. Ale na prvý pokus je to skvelý kúsok. Vypočuť si ho môžete na MetalSucks. (pm)



Američania Agalloch hrajú folk black, no ich poňatie žánru obsahuje i veľa progresívnych a akustických prvkov a pre mňa osobne je v rámci žánru výraznou kapelou. Piaty album The Serpent & the Sphere vychádza so štvorročným odstupom od toho štvrtého a obsahuje najlepšie momenty v ich kariére. Firma Profound Lore ho v Európe vydá 19. mája. Vy počúvajte s predstihom práve teraz a tu!. (ak)


Šroty týždňa

Kapela Trivium sa minulý týždeň rozlúčila so svojim bubeníkom Nickom Augustom. Aj keď sa v oficiálnom vyhlásení tvárili, že sa na tom „dohodli“, Nick to vidí trochu ináč. Šance sa hneď chopil ich bývalý bubeník Travis Smith a pod vyhlásenie kapely na Facebooku napísal, že je „stále dostupný“. Uvidíme, či ho ostatní kapelníci zoberú vážne. (pm)

Ak by ste chceli nájsť čokoľvek pozitívne na prerábke hitu Gangstas Paradise z 90-tych rokov v podaní Falling In Reverse, prajem vám veľa šťastia. Budete ho potrebovať. Nič horšie som už dlhšie nepočul. (pm)


Podobne zrejme dopadnete aj pri novinke od Linkin Park. Until It’s Gone je proste zloba. Ťažko uveriť, ako hlboko dokáže klesnúť celkom dobrá kapela. (pm)


Na nový album Švédov Opeth budeme musieť čakať o dva mesiace dlhšie. Vydanie jedenásteho albumu kapely plnej žánrových preryvov zvaného Pale Communion bolo preložené z pôvodného 17. júna na 26. augusta tohto roku. Úvodný singel Cusp of Eternity budeme počuť tiež s oneskorením a to 15. júla. (ak)


Novinky

Nové video od ††† (Crosses) vedľajšieho projektu China Morena (Deftones) a Shauna Lopeza (Far) s názvom †elepa†hy je tak trochu z inej dimenzie. Na jeho pozeranie ani nemusíte požiť žiadne psychotropné látky, pretože vo vás vyvolá podobné stavy. (pm)


Prvé lyric video s novým frontmanom Eddiem Hermidom (ex-All Shall Perish) vydali deathcore-isti Suicide Silence. Cease To Exist počúvajte nižšie. (pm)


Po čase sa pripomínajú aj rakúski Mastic Scum. Ku songu Cause & Effect z ich ostatného albumu CTRL spravili video. A vďaka nám si ho môžete pozrieť. (pm)


Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa neberú príliš vážne a navyše majú radi hardcore / metalcore, pustite si nové video od Britov The Hell. Everybody Dies je presne taká skladba, akú by ste od tejto bandy mohli očakávať. Sprostá, priamočiara a zábavná. (pm)


Kukajte live klip Švajčiarov The Ocean, ktorý pochádza z novej DVD kolekcie Collective Oblivion. Trojnosič obsahuje množstvo živého materiálu od roku 2006 až po súčastnosť, ako aj dokument o histórii kapely. Live video na song The City and the Sea z koncertu v Hong Kongu výborne dokumentuje koncertnú silu kapely. (ak)


Výbornú djentovú skladbu nahrali Monuments! Kompozícia I, the Creator nám bola v minulosti známa vo svojej inštrumentálnej verzii, no teraz bola zverejnená s vokálnou linkou. Druhý album kapely, zvaný The Amanuensis vychádza 24. júna. (ak)


Američania Cynic streamujú bonusovú skladbu z deluxe verzie nového albumu Kindly Bent to Free Us, ktorý vyšiel vo februári tohto roka. Hudobníci v rozhovore pre L.A. Times tiež otvorene rozprávali o svojej sexuálnej orientácii a o tom, že homosexualita neuľahčuje ani kariéru metalistu. (ak)


Celý stream nového albumu ponúkol aj projekt Doom:VS, jednočlenná doommetalová armáda na čele s Johanom Ericsonom, inak gitaristom Draconian. Tretí album s názvom Earthless vyšiel po šiestich rokoch. Počúvajte prosím na bandcampe. (ak) 

Žánroví komplikátori Septicflesh Vám radi pokrčia pondelňajšie ránko. Deathmetalové legendy vydávajú po troch rokoch nový album zvaný Titan. Ten vychádza 20. júna. Novo zverejnenú skladbu Burn počúvajte nižšie. (ak)


Haluze týždňa

So značnou mierou nadsázky prosím pristupujte k videu 1.618 od skupiny Allegaeon. Z viacerých subžánrov metalu si spravili celkom dobrú prdel a navyše im to aj vyšlo. (pm)


A keď už sme pri tých paródiách, nenchajte si ujsť ani The Greatest Hit kapely Disturbed. Tiež je to veľmi podarené, len škoda, že to prichádza s krížikom po funuse. (pm)


No a do tretice – pred dvoma týždňami na nás bola zoslaná skaza od Avril Lavigne produkovaná Chadom Kroegerom s názvom Hello Kitty. Black metalovej kapele Woods of Trees sa zapáčila natoľko, že ju prerobili. Tak trochu po svojom. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto:

Súvisiaci interpreti: Agalloch, Down