Bohatý tohtoročný program jazzových koncertov sa rozširuje o ďalšiu hviezdu. V nedeľu 14. júna sa v rámci tradičného jarného vydania Bratislavských jazzových dní predstaví v Starej tržnici jeden z najlepších, najzábavnejších a najuznávanejších basgitaristov planéty, Richard Bona.

Slovenské publikum už tohto charizmatického hudobníka dobre pozná, a to nielen z jeho nahrávok a množstva hudobných spoluprác. Na Slovensku sa totiž predstavil už viackrát, vždy s obrovským úspechom a plným hľadiskom.

"Prvé vystúpenie Richarda Bonu na džezákoch bolo už v roku 1998, kedy vystúpil ako člen sprievodnej kapely Larryho Coryella. Odvtedy jeho kariéra stúpala a pozíciu svetovej hviezdy mu priniesol album Tiki v roku 2005. Nasledujúci rok koncertoval na BJD v pozícii headlinera, ktorú obhájil na Jarných džezákoch v roku 2008. Veľmi sa tešíme, že saRichard Bona opäť vracia na náš festival a fanúšikovia sa môžu tešiť na nezabudnuteľný jazzový večer," prezradil Pavel Daněk, organizátor festivalu. 

Richard Bona pochádza z Kamerunu, študoval a hral v Nemecku, Francúzsku a nakoniec sa usadil v New Yorku. Doprevádzal mnoho zvučných mien, ako sú napríklad Mike Stern, Pat Metheny, Bobby McFerrin, Joe Zawinul, Didier Lockwood, Steve Gadd, Larry Coryell, Mino Cinelu, Randy Brecker a mnohí ďalší. Vydal osem albumov, prelomovým bol album Tiki z roku 2005, ktorý ho vyniesol na jazzové výslnie. Odvtedy vydal ďalšie dva, nemenej úspešné albumy The Ten Shades Of Blues (2009) a Bonafied (2013). 

Jarné Bratislavské jazzové dni sa uskutočnia 14. júna v Starej tržnici. Fanúšikovia sa v rámci 7. ročníka jarnej edície najznámejšieho jazzového festivalu na Slovensku môžu tešiť na slovenskú koncertnú premiéru afro-kubánskeho projektu Mandekan Cubano. Svetoznámy spievajúci basgitarista v ňom spojil sily so zostavou skvelých hudobníkov, na čele ktorých stojí skladateľ a pianista Osmany Paredes, ktorý je medzinárodnou hviezdou kubánskej hudby a od začiatku 90-tych rokov spolupracoval s plejádou amerických či mexických hráčov.

Zostava projektu Mandekan Cubano:

Richard Bona - basa, spev
Osmany Paredes - klavír
Luisito Quintero - perkusie
Roberto Quintero - perkusie
Rey Alejandro - trombón
Dennis Hernandez - trúbka


Informácie a foto portálu Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Bratislavských jazzových dní.

Foto: Ingrid C. Hertfelder