Mikulášsky Jazzový Festival, ktorý sa uskutoční od 25. do 27. júla na Nádvorí Čierneho Orla v Liptovskom Mikuláši, okrem iného ponúkne aj výber z domácej scény. Návštevníci sa tak môžu tešiť na formácie Katarzia a jej frajeri a Michal Motýľ Tentet.

10. ročník Mikulášskeho Jazzového Festivalu bude aj v znamení nu folku a domácej scény. K už ohláseným menám ako Chris Woods Groove, Jazzabell či Martin Chodúr, sa teraz pridávajú ďalší dvaja interpreti. Celkovo organizátori sľubujú takmer 40 hudobníkov z 8 krajín.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

O jazzovom festivale na Liptove je už známe, že sa striktne nedrží tohto žánru a často ponúka presahy aj mimo jeho hraníc, zväčša v rámci záverečného tretieho večera. Tohtoročný festival však otvorí mladá speváčka a gitaristka Katarzia, ktorá svoju tvorbu označuje ako autorský nu-folk-rap.

Vlastným menom Katarína Kubošiová vyrástla v Nitre, a aktuálne študuje filmovú scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. V roku 2012 začala ako autorka skladať a písať folk-rapové pesničky postavené hlavne na slovenských textoch reflektujúcich život mladej ženy. Najskôr začala iba neisto hľadať tóny na gitare, dnes má odohratých už viac ako 50 koncertov v bratislavských a pražských kluboch, ale aj na festivaloch po celom Slovensku.

Pesničky píše a skladá intuitívne. Venuje sa predovšetkým otázke - ako žiť? V priebehu roku a pol zložila 15 folk-rapových skladieb a na jeseň 2013 ich vo vlastnej produkcii nahrala na CD s názvom Generácia Y. Neobyčajným spôsobom a súčasným jazykom rozpráva o obyčajných problémoch, vzťahoch ženy tretieho tisícročia hľadajúcej vnútornú slobodu. Na festivale zahrá spolu s Mariánom Slávkom za bicími a klavírom, a Mišom Tolgyessym na druhej gitare pod slovným spojením Katarzia a jej frajeri.


Prvú päťku mien a zároveň symbolickú desiatku rokov, ktoré má festival za sebou, dopĺňa zoskupenie Michal Motýľ Tentet, ktoré vzniklo v auguste 2013. Repertoár tenteta tvoria originálne skladby Michala Motýľa, Matúša Jakabčica, Nikolaja Nikitina a Erika Rothensteina. Tieto kompozície vychádzajú z tradície, ale kombinujú aj rôzne prvky moderného jazzu.

Návštevníci festivalu sa tiež môžu tešiť na mohutnú dychovú sekciu, ktorá je netradične zložená zo štyroch trombónov (B. Belorid, J. Voroš, J. Mitošinka a M. Motýľ), jednej trúbky (O. Juraši) a dvoch saxofónov (N. Nikitin a E. Rothenstein). Rytmickú sekciu tvorí gitara v podaní Matúša Jakabčica, kontrabas rozoznie Josef Fečo a rytmiku dopĺňa Marián Ševčík na bicie nástroje.

Lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Martin Budaj, PR manažér festivalu.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Katarzia