Starnem. Uvedomil som si to až pri písaní týchto riadkov. Korn bude hrať v pôvodnej zostave po 8 rokoch. Soundgarden vydajú album po 16 rokoch. Doska Rage Against the Machine už má 20 rokov. A to všetko sú kapely, ktorých tvorbu si pamätám, a ktoré mi pripomínajú, že starnem. Ich hudba ale nikdy nezostarne. Našťastie.

Zrejme žiadna iná kapela vo svojej histórii nevydala toľko bootlegov, ako Pearl Jam. A aby tejto povesti nezostali nič dlžní, rozhodli sa vydať celú sériu s podtitulom Instant Classic. Prvou novinkou bude záznam z ich koncertu v americkom meste Missoula. Po 13. novembri môžete sťahovať a kupovať. (pm)

Novinky pre nás má aj ďalšia grungeová kapela, konkrétne Soundgarden. Formácia na čele s Chrisom Cornellom konečne zverejnila video k pesničke Been Away Too Long. Ak by ste ich chceli vidieť naživo, budete musieť vycestovať. Budúcoročné turné je zatiaľ ohlásené len pre USA a Kanadu. (pm)


25. januára vyjde nová doska hardkóristov Hatebreed. Album The Divinity of Purpose v Európe uvedie Nuclear Blast a kapela plánuje rozsiahle turné až do roku 2014. Verejný už je aj obal novinky. (ak)

Uškriekaní heavymetalisti 3 Inches of Blood chcú zaujať novým animovaným lyric klipom na song Storming Juno. Album s príznačným názvom Long Live Heavy Metal, z ktorého tento flák pochádza, je už nejaký ten mesiac v predaji. Spevák Cam Pipes vysvetľuje, že klip je venovaný kanadským vojakom, ktorí pri Vylodení v Normandii (Deň D) v roku 1944 zohrali dôležitú úlohu. Ich pamiatku si v rodnej Kanade pripomínajú vždy 11. novembra. (ak)

V januári vydávajú novinku aj Bad Religion. Legendárni pankáči znejú mladistvo a sviežo. No a všetkým neprajníkom odkazujú jednoducho: Fuck You. Album True North bude šestnástym zárezom v diskografii za 33 rokov existencie ich "nekorektného náboženstva". (ak)


Budúci rok hudobný svet svojím počinom obohatia aj favoriti našich nežnejších polovičiek 30 Seconds to Mars. Spevák Jared Leto v rozhovore pre BBC Radio 1 potvrdil, že už "sú na ceste za niečím veľkým". Som zvedavý, ako veľké to naozaj bude. (pm)

Brian "Head" Welch sa pridá k domovským Korn, aby si s nimi zahral dva koncerty na letných festivaloch Rock am Ring 2013 a Rock im Park 2013. Na jednom pódiu sa tak chlapci stretnú prvýkrát od roku 2004. Gitarista Munky navyše v rozhovore pre Revolver uviedol, že kapela má takmer hotových 15 skladieb pre ďalšiu fošňu. Čaká sa len na Jonathanove texty. (ak)

Rage Against the Machine vydajú 27. novembra remaster svojho rovnomenného debutu spred 20 rokov. Dôvod je jasný: oslava dvadsiateho roku života kapely (prestávka v rokoch 2000 – 2007 sa pravdepodobne počíta k dobru). Album bude k dispozícii vo verziách Deluxe boxset, Special edition a Standard edition. Predobjednávky zabezpečuje oficiálna stránka, bližšie info o obsahu jednotlivých edícií server The Gauntlet. (ak)

Ak ešte neviete, Dave Grohl z Foo Fighters sa znova posadil za bicie u Queens of the Stone Age. Novinka, ktorú nahrávajú vyjde v priebehu budúceho roku. Grohl naposledy s kráľovnami trieskal na "Piesňach pre hluchých" (Songs for the Deaf) v roku 2002. (ak)


Dátum vydania novej dosky Deftones Koi No Yokan sa nezadržateľne blíži. Pre nedočkavcov kapela zverejnila na stránke Rolling Stone stream CELEJ platne. Zadarmo. Počúvajte a vychutnávajte. (pm)

Stream celého albumu, alebo presnejšie EP, ponúkol aj Trent Reznor. An Omen od How to Destroy Angels je síce viac elektro ako hard a heavy, ale rozhodne stojí za vypočutie. (pm)


Hľa! Nový song ponúkli i Drowning Pool. Vypočuť si ho môžete vďaka Noisecreep. Ich piata štúdiovka sa dokončuje niekde v New Jersey... (ak)

To že sa kapelka Isis rozpadla, určite všetci dobre vieme. Pardón, viete... (teraz už naozaj všetci). Už je tomu nejaký ten rok (presnejšie dva). V týchto dňoch posmrtne vyšla pod ich značkou kompilácia Temporal. Na dvoch CD nájdete poväčšinou demá a remixy starších skladieb, profánnych hitoviek, doplnené o dve coververzie. Najnovšími sa tak javia dve výborné skladby, ktoré vznikli pri nahrávaní Wavering Radiant a v minulosti sa objavili na LP splitku s Melvins. Sú to Way Through Woven BranchesPliable Foe, pričom k druhej menovanej vzniklo aj video – pozrite si ho pod textom. Isis bola kapela obsadená ľuďmi, ktorí vedeli, kedy skončiť. Samozrejme v najlepšom. Tento klip je viac než len dôstojná rozlúčka. Koniec-koncov nič nekrváca večne, možno sa dočkáme reunionu. Teraz je to populárne. (ak)

  
Skid Row budú tiež budúci rok vydávať. Album s veľkohubým názvom United World Rebellion – Chapter 1 vyjde u SPV, podobne ako predošlý počin (z roku 2006). V apríli sa kapela vydá na turné po Veľkej Británii. (ak)

Už tak trochu tradične – na záver niečo na zdvihnutie nálady. Konečne už vieme, ako vznikol grind...

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm alias ten, čo starne)
Foto: AP Photo/Andre Penner

Súvisiaci interpreti: Rage Against the Machine, Soundgarden