Jesenná nádielka koncertov nie a nie prestať. Každý týždeň ohlasujeme koncerty hneď niekoľkých hviezd. A ani teraz nespravíme výnimku.

Magnety týždňa

Jedným z top ťahákov je britská kapela Whitesnake, ktorú David Coverdale založil po jeho odchode z Deep Purple. Zaujímavosťou tiež je, že hviezdy vystúpia netradične na amfiteátri v Seredi. Na začiatku júla si tak budeme môcť naživo zabékať nielen odrhováky Here I Go AgainIs This Love, ale aj novinky z pripravovaného albumu Flesh & Blood.


Organizátori ohlásili ďalšie kapely aj na budúcoročný Gothoom. Za zmienku stoja predovšetkým Fleshgod Apocalypse. Ich svojské poňatie death metalu bude bezpochyby jedným z najsilnejších momentov celého festu. Úplne dokonalé by bolo, keby za bicie opäť sadol Francesco Paoli, ktorý dokáže dať neuveriteľné veci. Kuknite napríklad video nižšie. Spomenúť ale musím aj skupinu Furia a ich nekrofolk, či Sear Bliss, ktorí zas v zostave majú trubkára. Päticu uzatvárajú temní NoctemRosk. Lístky nájdete na stránke festivalu.


Najbližšiu nedeľu si nenechajte ujsť vystúpenie Poliakov Decapitatedbratislavskom Randale. Na pomoc si zobrali aj výborné posily – HateSphere, Thy Disease, GrimazeDEHYDRATED (nemýliť si so slovenskými Dehydrated).


A to stále nie je všetko. Prehľad ďalších koncertov nájdete v novinkách.

Šrot týždňa

V šrote máme tento týždeň pozoruhodný príbeh. V podstate by sme ho pokojne mohli dať aj do magnetu kvôli schopnostiam istého Jereda Threatina. Jered je frontmanom kapely Threatin z amerického Los Angeles. To je asi jediná pravda v celom príbehu, pretože všetko ostatné je vymyslené. Jered si totiž vymyslel bookingovú agentúru (StageRight Booking), ako aj vydavateľstvo (Superlative Music Recordings) a hudobný magazín (Top Rock Press), aby zorganizoval turné po Európe. Na svoju Facebok stránku si ešte nakúpili desaťtisíce likeov. Následne kontaktovali európske kluby, aby získali termíny na koncerty. A podarilo sa! Šnúra desiatich vystúpení odštartovala v The Underworld, v londýnskom Camdene. Postupne sa ale kluby začali ozývať, pretože na vystúpenia nikto neprišiel. Následne z kapely odišli všetci členovia okrem Jereda a vyzerá to tak, že 15 minútam slávy je koniec. O celom príbehu informovala stránka Metal Sucks.


Novinky

Trinásty december sa bude v banskobystrickom Tartarose niesť v znamení blacku a deathu. Zo Škandinávie tam zahrá hneď trojica kapiel – Kalmah, VreidSlegest.


Dva dni pred Vianocami sa na pódium po štrnástich rokoch vráti bratislavská kapela Orkrist. Zahrajú najmä skladby z predošlých dvoch albumov, chýbať by ale nemali aj novinky. Na hosťovanie si zavolali dvojicu AchsarPeorth. Lístky kúpite tu.


U susedov – v Prahe a Varšave – sa v apríli objaví výrazná postavička Devin Townsend. Koncerty budú v rámci jeho európskeho sólového akustického turné.


Viacero termínov v Európe odohrá na rozlúčku aj legendárny Ozzy Osbourne. Zo Slovenska to najbližšie mať budeme až v Nemecku, ale za takým šialencom sa vycestovať určite oplatí.


Nový album šnúrou podporia Dream Theater. Zatiaľ sú ohlásené len severoamerické termíny, určite sa ale odhodlajú aj na starý kontinent. Čo je ale v tejto chvíli najpodstatnejšie, máme tu ochutnávku prvých 36 sekúnd nového albumu Distance Over Time. A je to úplná pecka!


Malú návnadu nám cez týždeň hodil na Twitter aj Dave Mustaine. 46 sekúnd zachytáva bubeníka Dirka Verbeurena, ktorý to na novom albume Megadeth poriadne rozbalil. Tešiť sa môžeme na poriadne tvrdú nahrávku.

Tobias Forge, frontman Ghost, sa v rozhovore pre rádio 100.5 The KATT pochválil, že kapela na budúci rok niečo plánuje. Tým niečím by malo byť nové EP, ktoré na rozdiel od ostatných nebude obsahovať prerábky, ale mali by to byť práve nové skladby Ghost.



Na novom albume pracujú Austrálčania Twelve Foot Ninja. Obľúbenci našej redakcie už vydali dve štúdiovky a ak tretia bude rovnako dobrá, už teraz sa veľmi veľmi tešíme.


Kultová kniha Douglasa Adamsa Stopárov sprievodca po galaxii očividne zaujala aj A Perfect Circle. Dystopické video ku skladbe So Long and Thanks for All the Fish okrem odlietajúcich delfínov za povznášajúcich tónov zachytáva aj mnoho absurdných scén, ktorým dominuje vraždenie. Taká príjemná pondelková náladička.


Bostonská kapela Gozu čochvíľa vyrazí na Metal Alliance Tour. Na podporu zverejnila cez týždeň video ku skladbe They Probably Know Karate z aktuálneho albumu Equilibrium. Ak máte radi poctivé riffy a dobrý groove, dajte si.


O albume errorzone od Vein som tu už kedysi písal. Je výborný. Taký industriálny post hardcore. S prvkami čohokoľvek, čo prišlo do cesty. Dobrou ukážkou je aj pesnička Demise Automation, ku ktorej skupina spravila aj video.


Taliani Lacuna Coil oslavujú 20 rokov na scéne a pri tejto príležitosti odohrali v januári špeciálnu šou v londýnskom O2 Forum. Celú samozrejme aj nahrali a vydajú pod názvom The 119 Show – Live in London. Z nej pochádza aj nahrávka The House of Shame.


Iránske duo Confess to nemá ľahké. Potom, čo ich v roku 2015 zatkli Iránske revolučné gardy, boli obvinení z rúhania, bojovania proti režimu a ďalších vecí, za čo im hrozila až poprava. Obaja ale zaplatili kauciu a Nikan ušiel do Turecka, kde ďalej pôsobí a tvorí hudbu. Tá však nie je postavená len na srdcervúcom príbehu á la Siedme z neba, ale má aj jednoznačné kvality. Posúdiť môžete napríklad aj v novej skladbe Phoenix Rises.


Japonci Envy sa najčastejšie označujú ako post hardcore, i keď ja by som ich skôr zaradil do post metalu alebo moderného blacku. Najbližšie im je jednoznačne Deafheaven, s ktorými zdieľali pódiá počas turné v roku 2015. Potom sa ale kapela skoro rozpadla. Našťastie sa tak ale nestalo a s novými kapelníkmi vydali novú skladbu Dawn and Gaze z pripravovanej štúdiovky Alnair in August, ktorú si môžete dať na Bandcampe.

Haluze týždňa

Gitary v skladbách od Meshuggah väčšinou ani neznejú ako gitary. Uvedomil som si to až keď som si vypočul túto prerábku skladby Bleed na violončele, ktorá je originálu mimoriadne podobná, ale zvuk má ešte brutálnejší. Normálne ako by vám do hlavy rezala motorová píla. Palec hore pre Raphaela Weinroth-Brownea, ktorý to dal na pána.


Opäť sa nám pripomenul aj Andy Rehfeldt, tvorca skvelých mashupov. Tentokrát dal dokopy zvučku The Benny Hill ShowAngel of Death od Slayer. Vásledok? Na nezaplatenie.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autor: Pavol Magic
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Fleshgod Apocalypse, Whitesnake