Jedna z najúspešnejších a narešpektovanejších metalových kapiel súčasnosti, kalifornská formácia Korn, je na scéne už viac ako 25 rokov a za ten čas stihla vydať už trinásť radových albumov. S tohtoročnou štúdiovkou The Nothing, ktorá je podľa hudobných kritikov jednou z ich najlepších nahrávok, prídu opäť aj na Slovensko.

Dvojnásobní držitelia Grammy sa u nás naposledy predstavili v apríli 2017. Bratislavský koncert bol vtedy beznádejne vypredaný a fanúšikovia odchádzali nadšení (reportáž). Formácia okolo neprehliadnuteľného frontmana Jonathana Davisa, ktorá patrí medzi najvýraznejších predstaviteľov nu metalovej vlny z polovice 90-tych rokov, sa preto rozhodla 31. mája 2020 vrátiť.

Navyše bude mať na budúcoročnom európskom turné aj špeciálneho hudobného hosťa - kapelu Gojira z Francúzska, ktorá je považovaná za jednu z najlepších progresívnych a death-metalových kapiel posledného desaťročia. Naposledy hrala na Slovensku ešte v roku 2012 ako predkapela thrash-metalovej legendy Slayer, na Slovensku tak prvýkrát predstaví skladby z oceňovaného albumu Magma (2016).

Neúnavní zakladatelia nu metalu

Kapela Korn vznikla v roku 1993. O rok neskôr vydala svoj eponymný debut, ktorý je považovaný za vôbec prvý album v žánri nu metal, spájajúcom metalovú agresivitu a tvrdé gitarové riffy s prvkami iných žánrov ako rap, funk, grunge či elektronika. Mnohé z nu metalových kapiel, ktoré vznikli uprostred najväčšieho boomu tohto žánra, zažili na prelome tisícročí rýchlu slávu, no následne upadli do zabudnutia. Korn však patrí medzi hŕstku kapiel, ktorých sa vďaka ich jedinečnosti prasknutie "nu metalovej bubliny" nedotklo a napriek obrovskému úspechu klipu videoklipu Freak On a Leash z komerčne najúspešnejšieho albumu Follow the Leader (1998) sa nestali "jednohitovým zázrakom".


Dnes majú na konte viac ako 40 miliónov predaných albumov a ich energické koncerty stále patria k tomu najlepšiemu na svetovej scéne. Aj v časoch rýchlo sa meniacich hudobných trendov si dokázali udržať svoj status a vydávaním nových albumov v priemere každé dva roky posúvali svoju tvorbu dopredu. Niekedy aj experimentmi, ktoré sa zdali na prvý pohľad nezmyselné - napríklad keď na albume The Path of Totality (2011) spolupracovali s hviezdami tanečnej hudby ako Skrillex, Noisia a ďalšími elektronickými hudobníkmi.

Nebol to ich najlepšie hodnotený album, no podarilo sa im vďaka nemu osloviť novú generáciu fanúšikov. Následne od návratu pôvodného gitaristu Heada, ktorý z kapely odišiel ešte v roku 2005, vydali Korn tri silné albumy - The Paradigm Shift (2013), The Serenity of Suffering (2016) a The Nothing (2019), ktorými si znova upevnili svoju pozíciu jednej z najlepších metalových kapiel posledných dekád. Najmä novinka The Nothing, ktorá vyšla 13. septembra, má veľmi nadšené hodnotenia a zrejme sa v koncoročných rebríčkoch umiestni na vysokých priečkach.


Skupina Korn vystúpi v nedeľu 31. mája 2020 v bratislavskej AXA aréne NTC v rovnakej päťčlennej zostave ako v roku 2017. Charizmatického speváka Jonathana Davisa budú na pódiu sprevádzať gitaristi James "Munky" Shaffer a Brian "Head" Welch, basgitarista Reginald "Fieldy" Arvizu a bubeník Ray Luzier.

Okrem Bratislavy skupina v rámci európskej šnúry zavíta aj do Prahy, kde sa predstaví o deň skôr (30.5.), a Budapešti (9.6.). Lístky na všetky koncerty turné budú v predaji od piatka 15. novembra. Vo štvrtok 11. júna sa kapela predstaví aj ako jeden z headlinerov rakúskeho festivalu Nova Rock 2020.


Text: Patrik Marflák (zdroj: PR - Filip Jánošík Lehotský)
Foto: Warner Music

Súvisiaci interpreti: Korn