Organizátori festivalu Bažant Pohoda dnes zverejnili prvé potvrdené meno pre 16. ročník festivalu. Hoci sa predpredaj blíži k polovici predaných lístkov, očakávané odhaľovanie programu začína až v decembri. Na novembrovej "vnútornej Pohode", ako Pohoda Indoor Camping Festival (PICF) výstižne pomenoval Braňo Jobus, sme sa od šéfa festivalu Michala Kaščáka dozvedeli v čom je tento rok iný, ako tie predchádzajúce. Môže za to futbal...

"Náš termín bude v budúcom roku víkendom, ktorý je najviac vyťažený počas festivalového leta. Čo je pre nás aj dobré aj nie, pretože konkurencia je obrovská. V našom termíne sú napríklad festivaly T in the Park (Škótsko), Oxegen (Írsko), ale aj Roskilde (Dánsko) a Heineken Open'er (Poľsko). Posledné dva menované pritom bývali tradične v iných termínoch, ale kvôli Majstrovstvám Európy vo futbale 2012 sa posunuli do nášho. Tie festivaly sa navzájom ako keby bijú o veľké mená," uviedol Kaščák 27. novembra na tlačovej konferencii po skončení prvého ročníka Pohoda Indoor Camping Festivalu.

"My máme to šťastie, že nechceme mať program postavený iba na tzv. headlineroch, takže si z toho nerobíme ťažkú hlavu. Ale dotklo sa nás to v tom, že kým minulý rok o tomto čase sme už mali zverejnené prvé mená, v tomto roku zatiaľ nie, pretože všetci čakajú a rozhodujú sa medzi trasami na letné festivaly, agenti si dávajú dokopy ponuky," vysvetlil riaditeľ festivalu.

"Máme rozoslaných približne 100 'letters of interest' (listov záujmu), pri časti z nich už prebehli aj prvé rokovania o cene, presnom dátume, pozícii skupiny v programe a podobne. U časti z nich ani sám agent ešte nevie, či skupina v našom čase na festivaly pôjde alebo nepôjde a pri väčšine sme dostali odpoveď, že najskôr v januári, začiatkom februára bude prichádzať k potvrdzovaniu. Ale dúfam, že už v priebehu decembra zverejníme aspoň časť, dajme tomu prvých desať mien z festivalového programu," dodal Kaščák, pričom poznamenal, že v sezóne 2009/2010, teda v roku po tragédii na festivale, začínala agentúra s bookingom kapiel oveľa neskôr ako teraz. Napriek tomu sa v roku 2010 na trenčianskom letisku predstavili také hviezdy ako Scissor Sisters, Leftfield, The xx, Ian Brown, Klaxons alebo The Stranglers.

Prvou "lastovičkou" v programe Bažant Pohody 2012 je islandská hudobníčka Emilíana Torrini. Famózna speváčka mala v Trenčíne hrať už v roku 2009, hneď po neuskutočnenom vystúpení však vyjadrila želanie, že sa chce na letisko ešte vrátiť. "Emiliana Torrini nahrala niekoľko nádherných albumov. Jej koncerty sú skutočným sviatkom hudby, z jej často až krehkých pesničiek ide naživo ohromná sila," uvádza Michal Kaščák v aktuálnej tlačovej správe festivalu. "Mali sme možnosť spoznať Emilianu aj v zákulisí – je radosť byť promotérom, ak robíte s takými úžasnými ľuďmi ako je ona."

Emilíana Torrini - Heartstopper

Emilíana Torrini aj zásluhou svojho talianskeho otca študovala operný spev, takže k hudbe mala blízko odmalička. Svoje prvé tri platne nahrala ešte doma na Islande v rokoch 1994 až 1996. Až štvrtou Love In The Time Of Science (1999) však prerazila aj za hranicami, ďalšie dva albumy Fisherman's Woman (2005) a zatiaľ posledný Me and Armini (2008) už sú jasným dôkazom, že Emilíana má nielen nádherný hlas, ale skladá aj úžasné skladby. "V súčasnosti sa pripravuje na nahrávanie ďalšieho albumu, veríme, že už v lete si budú môcť návštevníci vypočuť aj nové skladby," uviedli organizátori v oficiálnej správe o úspešnom bookingu islandskej speváčky.

Kapacita festivalu zostáva 30 000 návštevníkov, tento rok bol festival vypredaný ešte v predstihu. Permanentky na všetky tri dni festivalu stoja v súčasnosti 85 eur, počet predaných lístkov bol už koncom novembra v čase PICF 2011 viac než 9000. Michala Kaščáka najlepší predpredaj v histórii festivalu teší a aj keď pociťuje zodpovednosť voči ľuďom, ktorí sú kúpili vstupenky, vníma to najmä ako prejav dôvery voči festivalu ako takému.

"Hudba je taká zaujímavá a pestrá, že niekomu sadne ten interpret, niekomu zas ten. Aj v prípade obrovských mien, pre náš typ festivalu nedosiahnuteľných - poviem teraz niekoho, koho sme nikdy nechceli, aby som niečo nenaznačoval - napríklad Madonna: pre niekoho je obrovská hviezda a pre niekoho je nezaujímavá. Takže my teraz máme úlohu tých ľudí, ktorí si už kúpili lístky, nejakým spôsobom potešiť," uviedol Kaščák na tlačovke po PICF. "Ja však zároveň dúfam, že je to nielen o tom, že ľudia očakávajú taký istý silný program alebo silnejší - my sa samozrejme budeme snažiť o čo najsilnejší - ale že už ľudia viac chodia aj na festival samotný. To je to, čo sme vždy závideli naším britským kolegom, že tam sa na tie najväčšie a najznámejšie festivaly vypredajú lístky bez jediného zverejneného mena. To je niečo úžasné a chceli by sme to raz dosiahnuť. Teraz sme niekde na pol ceste a už sa z toho tešíme."

Kaščák verí, že sa jeho tímu napriek spomínanej konkurencii štyroch väčších festivalov podarí opäť spraviť podujatie, ktoré prekoná minulé ročníky. "Nás by samozrejme nebavilo robiť festival, kde by sme poľavovali z nejakých nárokov či už na program alebo na služby alebo čokoľvek. Bolo by pre nás ubíjajúce a bezútešné, keby sme vedeli, že to urobíme trošku horšie ako v minulosti. To si nevieme ani predstaviť," dodal.

PR manažér Agentúry Pohoda Mário Gešvantner ako príklad uviedol práve jesenný PICF: "Aj keď sme vedeli, že ten predpredaj nie je taký, ako by sme chceli, snažili sme sa festival zorganizovať, ako keby bol vypredaný. Všetky služby a atrakcie, ktoré sme chceli, tu pre návštevníkov boli, o programe ani nehovoríme..."

Viac informácií o festivale nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Emilíana Torrini - Birds (live)

Emilíana Torrini - Jungle Drum

Text: Patrik Marflák + TS
Foto: Emilianatorrini.com

Súvisiaci interpreti: Emiliana Torrini