Formácia At the Drive-In má za sebou pomerne búrlivú kariéru. Albumom Relationship of Command (2000) ovplyvnili celú generáciu a vytvorili post-hardcore. Teraz sú späť.

Magnet týždňa

At the Drive-In vznikli v roku 1993 a do vydania prvého albumu prešli viacerými personálnymi zmenami. Nasledujúcich 14 rokov strávili postupným budovaním fanúšikovskej základe. Ich snaha vyvrcholila vydaním albumu Relationship of Command na prelome tisícročí. K úspechu im pomohol aj Ross Robinson, ktorý album produkoval. V tom čase pracoval aj s kapelami ako Sepultura, Slipknot, Korn, či Fear Factory. Singel One Armed Scissor sa dokonca dostal aj do rotácie na MTV, vďaka čomu pätica získala množstvo pozornosti.

Nasledujúci rok bol však pre kapelu značne problematický - k nezhodám sa pridali drogy, únava a kopec ďalších problémov, čo viedlo k rozpadu kapely. Aj keď sa potom ešte snažili dať dohromady, nikdy im to dlho nevydržalo. Až do januára 2016, kedy AtDI začali nahrávať nový album. Z neho pochádza aj prvá novinka po 17 rokoch - Governed by Contagions. Ak ste túto skupinu poznali už predtým, ani si nevšimnete, že od ich poslednej tvorby ubehlo toľko času. At the Drive-In to stále vedia a sršia unikátnou energiou, ktorú do publika posúvajú cez výborné riffy a škriekanie Cedrica Bixlera, ich frontmana. Nového albumu sa dočkáme budúci rok. Snáď. (pm)


Novinky

Na sviatok práce v pražskej Lucerne vystúpia reformátori black metalu Deafheaven. Vstupenky sú aktuálne v prvej vlne za 372 kačiek (cca 14 eur). No nekúp to! (pm)


Ak máte zbytočných pár tisíc a ste fandom Megadeth, mám pre vás skvelé správy. V marci môžete s vašou obľúbenou kapelou stráviť celý víkend a dokonca prespať na záhradke u Mustainea v stane. Nech to znie akokoľvek šialene, je to podľa mňa veľmi pekný nápad ako dať pár fandom možnosť užiť si príjemné chvíle a "spoznať" sa s kapelou. Ak vás ponuka zaujala, choďte na stránku Megadeth Boot Camp. (pm)

Black Map ma v roku 2014 uchvátili skvelým songom I'm Just the Driver, ktorý nasledoval album ...And We Explode. Kalifornské trio je tu opäť a na marec si pre nás nachystalo pokračovanie svojho debutu s názvom In Droves. Prvá vec z neho sa volá Run Rabbit Run a ja sa už opäť začínam tešiť. (pm)


Štýlovo podobne ako náš tohtotýždňový magnet sú na tom aj Crystal Fairy. Možno je to aj tým, že v ich zostave nájdete Omara Rodriguez-Lopeza, ktorý v AtDI hrá. Samozrejme však nie je sám - v parte má aj Buzza a Dalea z The Melvins a za mikrofón sa postavila Teri Gender Bender z Le Butcherettes. Priznám sa, že som veľmi nevedel, čo mám od skladby Chiseler čakať. Ale rozhodne som nečakal čelo hodené do práčky, ktorá padla do drvičky. Parádna vec so skvelou dynamikou! Rovnomenný debut vyjde kapele Crystal Fairy vo februári. (pm)


O indickom prog-metale veľmi často nepíšeme. Vlastne vôbec. Ani sme na to akosi nemali dôvod. Ten nám dali až Mute the Saint a ich rovnomenný debut, ktorý si v plnej dĺžke môžete vypočuť nižšie. A určite by ste mali - veď kedy ste naposledy počuli v metale sitar? (pm)


End of Two Worlds je názov eklektickej novej skladby od skupiny Caricature. Úvodné tóny sa nesú v znamení death až doom metalu až do chvíle, kým nenastúpi alt metalový vokál. Následne sa cez post-hardcoreovú pasáž prenesieme ku post-grungeovému refrénu. A takto to ide dookola až po klasické heavy metalové sólo, ktoré dodal Ray Suhy zo Six Feet Under, a záver je opäť v pôvodnom duchu. Nenechajte sa však odradiť. Aj napriek tomu skladba vyznieva ako jeden veľmi zaujímavý celok. (pm)


Sepultura sa vo svojej skladbe I Am the Enemy hudobne vracia na začiatok 90-ich rokov. Bohužiaľ však nie až tak ku svojmu thrashovému pôvodu, ako ku vtedajšej HC scéne. Samozrejme, odkaz starej Sepultury je trochu cítiť aj tu. Skúste, mohlo by sa vám to páčiť. Song je predvojom ku albumu Machine Messiah, ktorý vyjde v polke januára. (pm)


The Whole of the Law je ešte stále pomerne čerstvý album Anaal Natrakh, takže ak ste ho ešte nepočuli, je vám odpustené. Urýchlene ale poprosím napraviť. Ak váhate, či je pre vás kombinácia blacku a grindcoreu položená na industriálnej báze vhodná, skúste video k skladbe We Will Fucking Kill You. Ako to už z názvu vyplýva, je len pre silnejšie povahy a určite sa nehodí do práce. Teda pokiaľ vaša práca nezahŕňa nahých ľudí, ktorí sa navzájom snažia zabiť holými rukami. (pm)


Bývalý basák Dark Funeral - Zorn - naštartoval nový projekt. Symfonický Zornheym je pomerne temná vec, o čom svedčí aj video ku skladbe The Opposed. (pm)


Na záver tu ešte máme niečo od protinožcov. Hadal Maw balansujú na pomedzí technického death metalu a black metalu. Aspoň tak sa javí skladba The Olm. Vypočuť si ju môžete aj za doprovodu videa nižšie. A ak sa vám zapáči, tak sa pripravte na ich druhý album Olm. Vychádza na začiatku februára. (pm)


Haluze týždňa

Čo je viac AC/DC ako hrať skladby od AC/DC na base naladenej na A, C, D a C. Youtuber Davie504 sa o to pokúsil a výsledok je super! (pm)


A keďže sa nám opäť blížia sviatky pokoja, lásky, bezbrehého míňania peňazí, rodinných hádok pod stromčekom, predstieraného záujmu o iných ľudí a hodín strávených v kŕčoch od prežratia, pripravte sa postupne aj na nádielku vianočných songov. Prvým je prerábka B.Y.O.B. od System of a Down v podaní Psychostick s novým názvom N.O.E.L. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Pavol Magic (pm)
Foto: Sandra Sorensen - Facebook.com/ATDImusic

Súvisiaci interpreti: At The Drive In, Megadeth