Americká speváčka a spisovateľka Patti Smith v sobotu vystúpila na odovzdávaní Nobelových cien v Štokholme. 69-ročná interpretka zaspievala v sprievode orchestra skladbu A Hard Rain’s A-Gonna Fall amerického hudobníka Boba Dylana, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru, na ceremoniáli sa však nezúčastnil.

Vystúpenie v sprievode orchestra bolo dojímavé a pôsobivé, podľa mnohých fanúšikov Boba Dylana išlo o jedno z najsilnejších prevedení tejto skladby. Nič na tom nezmenilo ani menšie zaváhanie Patti Smith, ktorá v istom momente zabudla text a ospravedlnila sa so slovami "prepáčte, som nervózna". Aj táto chybička prispela k neopakovateľnosti dokonale precíteného vystúpenia, ktoré prítomných v sále viditeľne dojalo.


Príhovor na počesť 75-ročného pesničkára prečítal Horace Engdahl, člen Švédskej akadémie, ktorá Dylanovi udelila cenu za "vytvorenie nových básnických vyjadrení v rámci americkej tradície skladania piesní". Prejav samotného Boba Dylana prečítala americká veľvyslankyňa vo Švédsku Azita Raji.

Okrem iného sa v ňom vyjadril aj k tomu, za čo niektorí akadémiu kritizovali - že cenu za literatúru dostal hudobník. Pripomenul, že aj William Shakespeare bol dramatikom, nie spisovateľom. Svoje diela tvoril preto, aby boli prezentované na javisku, rovnako ako Dylan píše skladby, ktoré prezentuje na pódiu a nezamýšľa sa nad ich literárnou hodnotou. Celý Dylanov prejav si môžete prečítať TU.

Do Švédska príde v apríli

Hoci legendárny hudobník sa odozdávania Nobelových cien nezúčastnil, vzápätí po ceremoniáli na svojej oficiálnej stránke Bobdylan.com zverejnil termíny svojho turné, ktoré na jar odštartuje práve vo Švedsku. Odohrá tam tri vystúpenia, ktoré sa uskutočnia 1. a 2. apríla v Štokholme a 9. apríla v Lunde. Okrem toho na jar vystúpi aj v Belgicku, Veľkej Británii a Írsku.

Koncerty by pre 75-ročného umelca mohli byť možnosťou uviesť prednášku na tému súvisiacu so spomínanou trofejou, ktorú od neho vyžaduje Švédska akadémia. Jej členovia pritom ešte v novembri vyhlásili, že podobné podujatia sú skvelou príležitosťou na jej poskytnutie. Prednáška je podmienkou prestížneho ocenenia, pričom každý laureát ju musí absolvovať v období šiestich mesiacov po odovzdávaní Nobelových cien.

Členovia akadémie muzikantovi udelili ocenenie 13. októbra. Na pokusy akadémie spojiť sa s ním spočiatku nereagoval, koncom októbra však nakoniec zatelefonoval sekretárke akadémie Sare Danius a oznámil jej, že prestížnu cenu prijíma. "Zo správ o Nobelovej cene som zostal bez slov. Veľmi si cením túto poctu," povedal vtedy spevák.

Prečítajte si: Prečo dostal Bob Dylan nobelovku? Tu sú jeho najlepšie texty

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan, Patti Smith