Obľúbená slovenská world music skupina Banda pokračuje vo svojom jedinečnom koncertnom cykle s názvom Keby všetky bandy sveta. Jej pozvanie tentokrát prijala svetoznáma poľská kapela Čači Vorba, ktorá predstaví svoj pohľad na hudbu z kultúrne bohatej a pestrej východnej Európy.

Banda patrí k našim najznámejším reprezentantom world music. Jej ostatný album hraBanda, na ktorom ukázala slovenský folklór v modernej podobe, sa umiestnil na 14. mieste v prestížnom rebríčku World Music Chart Europe. Ľudové piesne formácia zasadila do kontextu stredoeurópskej tvorby, no okrem toho pridala aj vplyv iných žánrov ako jazzu, blues, reggae, balkánskej aj latino hudby.

Živé vystúpenia Bandy sú vždy zážitkom a oslavou hudby pre všetkých divákov aj hudobných profesionálov, čo potvrdila aj vo februári na úspešnom prvom vydaní koncertnej prehliadky World Music from Slovakia a presvedčí vás o tom aj zajtra v DK Zrkadlový háj v Petržalke. Novinkou kapely je videoklip k piesni Javor, ktorú formácia okolo huslistu Sama Smetanu zverejnila koncom apríla. Pozadie nakrúcania je skutočne zaujímavé a veselé, takže vám ho ešte priblížime v samostatnom článku.

Prečítajte si: Ako vzniká progresívny folklór? Banda v ľudovkách mení hudbu aj texty


Hosťom koncertu Keby všetky band sveta, na ktorý si Banda v minulosti pozvala viacero zaujímavých hostí z oblasti world music, bude tentokrát jedna z najvýznamnejších poľských world music kapiel Čači Vorba. Tá sa špecializuje na fúziu balkánskej, karpatskej a rómskej hudby s prvkami rôznych hudobných žánrov a do svojich skladieb pridáva rôzne orientálne nástroje ako je kemenče, buzuki či dombek.

Najvýraznejšou členkou kapely je Maria Natanson, ktorá sa v pätnástich rokoch vybrala do hôr "študovať" miestnu karpatskú kultúru a po návrate zužitkovala naučený repertoár stoviek rómskych, balkánskych a ďalších melódií k založeniu kapely. Jej živelný a prirodzený vokál je poznávacím znamením mnohých skladieb Čači Vorba. Formácia dosiaľ vydala dva albumy, ten posledný pod názvom Tajno Biav - Secret Marriage získal hneď niekoľko ocenení (Folkowy Fonogram Roku či Songlines Top of the World).


V petržalskej sále DK Zrkadlový háj sa tak už vo štvrtok 14. mája môžete tešiť na vystúpenia dvoch originálnych hudobných projektov, ktorých kompozičný odkaz presahuje hranice nášho stredoeurópskeho regiónu. Koncertný večer štartuje o 19:00, lístky zoženiete za 10 eur v predpredaji alebo 12 eur priamo na mieste.

Redakciu Hudba.sk informovali Alexandra Illéšová z KZP (Kultúrne zariadenia Petržalky) a Jarmila Vlčková.