Organizátori piešťanskej Lodenice aj tento rok spestria program festivalu hviezdnym menom zo zahraničia. Návštevníkom 17. ročníka obľúbeného podujatia pre staršie generácie a rodiny s deťmi zahrá skupina Rednex, ktorá je známa hitmi ako Cotton Eye Joe alebo Wish You Were Here.

Populárna švédska skupina vystúpi na Lodenici 2015 v rámci piatkového programu. "Okrem tradičných hostí sa pokúšame zakaždým program festivalu aj niečím spestriť, Rednex je takisto tento prípad. Ich pesničky by mali prispieť k dobrej nálade na tohtoročnej Lodenici. Je to skupina, ktorú vďaka niekoľkým hitom poznajú ľudia prakticky po celom svete," hovorí jeden z organizátorov festivalu Dušan Drobný.

Rednex sa v 90-tych rokoch stali priekopníkmi štýlu, ktorý kombinoval tradičné country a folk s popovou hudbou a tanečnými motívmi. Úspech zožali najmä s prerábkou spomínanej tradičnej country-folkovej skladby amerického juhu Cotton Eye Joe, ktorou v rokoch 1994 a 1995 ovládli hitparády v mnohých krajinách. Na čele hranosti sa pieseň dlho držala v Rakúsku, Nemecku, Holandsku, ale aj vo Veľkej Británii či na Novom Zélande.


Bodoval aj následný singel Old Pop in an Oak a najmä balada Wish You Were Here vydaná presne pred 20 rokmi - v máji 1995. Spomenuté piesne bodovali takmer v celej Európe a v polovici 90-tych rokov nechýbali ani v playlistoch slovenských rádií. Na prelome milénií sa Rednex znova dostali na čelo hudobných rebríčkov v niekoľkých krajinách vďaka hitu The Spirit of the Hawk, v ktorom inšpiráciu "kovbojskou" hudbou nahradila indiánska tematika.

Skupina napriek častým zmenám v zostave a prestávke v rokoch 2002-2006 koncertuje dodnes. Na konte má tri albumy - Sex & Violins (1995), Farm Out (2000) a The Cotton Eye Joe Show (2009) - a viac ako desať miliónov predaných nosičov. Aktuálnymi členmi sú Nadja Flood, Anders Sandberg, Tor Penten a Roy van der Haagen.

Lístky na Lodenicu 2015:  Predpredaj.sk


Na tohtoročnej Lodenici, ktorá sa uskutoční od 27. do 29. augusta tradične areáli Autocampingu Lodenica v Piešťanoch, sú už potvrdené aj vystúpenia ďalších interpretov. Koncert odohrá česká ikona Václav Neckář, pozvanie opäť prijala aj skupina Čechomor. Vystúpia aj Věra Martinová, Hop Trop, Zuzana Smatanová, Poletíme? a pribúdať budú aj ďalšie mená. Organizátori aj tento rok chystajú bohatý sprievodný program.

Vstupenky na trojdňový festival country, folku a trampskej hudby sú dostupné v sieti Predpredaj.sk. Permanentky sa aktuálne predávajú za 17 eur, jednodňové lístky sú po 12 eur. K dispozícii sú aj trojdňové VIP vstupenky za 40 eur.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Ján Kakaščík, PR manažér festivalu.

Súvisiaci interpreti: Rednex