Svetovo uznávaný jazzový gitarista Al Di Meola opäť navštívi Bratislavu. Kým jeho doterajšie vystúpenia na Slovensku boli skôr tradičné a predstavil na nich hlavne svoje jazzové či latino/flamenco projekty, tentoraz si pripravil skutočnú koncertnú lahôdku. V Starej tržnici predstaví 9. júna svoje verzie piesní legendárnych "chrobákov".

Na koncerte s názvom Al Di Meola plays Beatles and More gitarista uvedie reinterpretácie 14 známych melódií The Beatles upravených špeciálne pre akustickú gitaru. "The Beatles považujem za dôvod, pre ktorý hrám na gitaru. Ich hudba bola silným katalyzátorom mojej túžby učiť sa hrať. Takže ich vplyv na mňa je veľmi silný," vysvetľuje 60-ročný hudobník.

Uzavretý kruh

Svoju poctu najväčšej a najvplyvnejšej kapele hudobnej histórie predstavil Al Di Meola svetu na svojom albume All Your Life v roku 2013. Nahral ju v slávnych štúdiách Abbey Road v Londýne a odvtedy projekt prináša spolu s komorným sprievodným zoskupením aj na koncertné pódiá. "Týmto som uzatvoril kruh. Svoj život som začal s láskou k The Beatles a nikdy som ich milovať neprestal, tak ako mnoho iných gitaristov mojej generácie. Cestou sme všetci nasledovali hudbu, na ktorej sme si stavali kariéry - fusion, jazz alebo iné. Všetci sme sa chceli zlepšovať. Ale keď sa vrátite k hudbe The Beatles, poviete si - človeče, veď toto stále funguje," dodáva.

I keď sú skladby, ktoré na koncerte zaznejú, pre mnohých veľmi známe, ich interpretácia v tejto podobe bude novým hudobným zážitkom - nielen pre virtuóznu hru na gitaru, ale aj pre pridanú hodnotu, ktorú im Di Meola svojimi aranžmánmi prepožičal. Všetky piesne obdaril pre neho typickým flamencovým nádychom, vyšperkoval arpeggiami či vyklopkávaním rytmu na tele gitary. Jeho nevšedný cit pre detail a frázovanie, a v neposlednom rade srdce pravoverného fanúšika The Beatles, sú zárukou výnimočného hudobného večera.


Hoci na videách z turné Beatles and More je súčasťou koncertu aj klavír, akordeón či sláčikové nástroje, slovenským fanúšikom Di Meola predstaví projekt v úspornejšej podobe, v ktorej najviac vynikne práve jeho virtuózna hra. Sprevádzať ho budú Peo Alfonsi (gitara) a Peter Kaszas (bicie a perkusie). Hudobník tento rok vydáva nový album s názvom Elysium, možno teda 9. júna v Starej tržnici zaznejú aj úplné novinky.

Al Di Meola, jeden z najlepších súčasných gitaristov a držiteľ viacerých prestížnych ocenení, počas svojej vyše 40-ročnej hudobnej kariéry vydal viac ako 20 albumov a spolupracoval s takými menami svetovej hudby, ako sú Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, John McLaughin, Paco De Lucia, Jaco Pastorius či Jean-Luc Ponty. Za svoju tvorbu dostal cenu Grammy, získal tri zlaté platne a doteraz predal viac ako šesť miliónov albumov po celom svete. V roku 1981 bol slávnostne uvedený do siene slávy Guitar Player's Gallery Of Greats. 


Zdroj: TASR, Hudba.sk (info pochádza od PR manažérky Beáty Rožárovej)
Foto: Facebook.com/AlDiMeolaMusic

Súvisiaci interpreti: Al Di Meola, The Beatles