Tento rok oslávi Cigánsky Bašavel svoje 10. výročie veľkolepým rodinným programom v sobotu 24. augusta na hrade Devín. Multižánrový open-air festival, ktorý organizuje občianske združenie Divé maky, ponúkne počas celého popoludnia od 14. h až do večera to najlepšie z rómskej kultúry, hudby a umenia.

V romantickom prostredí hradu Devín sa predstavia rómske kapely z Maďarska, Rumunska, Českej republiky a Slovenska. Pri temperamentnej hudbe nebudú chýbať ani stánky s rómskymi špecialitami a hand-made výrobkami. Pre najmenších bude pripravené divadelné predstavenie, cirkus, animátori, detský kútik, súťaže či maľovanie na tvár.

 Už tradične sa predstaví na Cigánskom Bašaveli aj projekt živých knižníc, kde sa študenti z organizácie Divé maky podelia o svoje silné životné príbehy a novinkou bude virtuálna realita na tému, aké je to byť v koži Róma. "Tento rok bude Cigánsky Bašavel v znamení spájania sa Rómov a Nerómov a zároveň celej spoločnosti. Chceme poukázať na to, aké dôležité je spolupracovať, lebo to je zároveň aj cesta, ako sa lepšie spoznávať a chápať," hovorí zakladateľka združenia Divé maky, Barbora Kohútiková.    

Cigánsky Bašavel organizuje OZ Divé maky už od roku 2009 a doteraz sa naň prišlo zabaviť viac ako 20000 návštevníkov zo Slovenska aj zahraničia. Jeho cieľom je podporiť rozvoj mladých rómskych talentov a poskytnúť im platformu, kde svoj talent môžu prezentovať aj mimo svojej komunity. Festival je aj tento rok súčasťou najväčšieho mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti. Program festivalu bude postupne zverejňovaný na Facebookovej stránke festivalu.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Magdaléna Koreny. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR