Veľká Británia počas záverečného ceremoniálu 30. olympijských hier v Londýne predviedla svoje najsilnejšie stránky. Na jednom mieste sa tu predstavili veľké hudobné mená ako Brian May, Roger Taylor, The Who, Muse, Fatboy Slim a množstvo ďalších. Program sa však nevyhol porovnávaniu s otváracím ceremoniálom.

Po veľkolepom úvode nastali veľké očakávania, čo Briti ešte vymyslia. A aj keď sa im nepodarilo úspech zopakovať v rovnakej sile, rozhodne nesklamali. Hlavnou témou záverečného ceremoniálu s podtitulom Symfónia britskej hudby bola pôvodná ostrovná hudobná produkcia za posledných 50 rokov.

Česť otvoriť slávnostný ceremoniál sa dostala škótskej speváčke Emeli Sandé, ktorá odspievala skladby Read All About It (Pt. III) a Imagine od Johna Lennona. Program bol akousi ukážkou života v Londýne. Začínal naberať na obrátkach hneď po prvej skladbe, kedy sa ulicami pohybovali legendárne taxíky a pódium ožilo ľuďmi. Stop ruchu v Londýne povedal až herec Timothy Spall ako Winston Churchill. Práve jeho slová odštartovali šnúru hudobných vystúpení.

Publikum hneď na to privítalo formáciu Madness. Ich typicky britská skladba Our House rozbláznila dav, čo ešte podčiarkol saxofonista Lee Thompson, keď sa nechal vyniesť do vzduchu, aby odohral svoje sólo. Už vtedy bolo jasné, že šou nemôže dopadnúť inak, ako dobre.

Fatboy Slim na záverečnom ceremoniáli olympijských hier v Londýne
Viac fotografií zo záverečného ceremoniálu nájdete v našej galérii

Sila olympiády sa prejavila nielen na športoviskách


Olympiáda láka nielen športovcov, ale je to výnimočná udalosť aj pre hudobníkov, ktorí si ju nechceli nechať ujsť. Už pred začiatkom ceremoniálu sa George Michael priznal, že má zo svojho vystúpenia obavy. Spevák sa objavil na pódiu po prvýkrát odkedy musel prerušiť svoje európske koncertné turné kvôli chorobe. Teraz už možno pokojne konštatovať, že George Michael je späť a rovnako dobrý ako predtým.

Veľká Británia v spojitosti s hudbou vyvoláva myšlienky aj na nezabudnuteľný Queen, ktorý nechýbal ani v programe záverečného ceremoniálu. Pesnička We Will Rock You odznela v podaní mladej speváčky Jessie J a členov Queenu Briana Maya a Rogera Taylora. Faktom je, že Británia za Fredyho Mercuryho dosiaľ nenašla náhradu, a preto zvolili radšej úplne iný druh "zážitku".

Annie Lennox na záverečnom ceremoniáli olympijských hier v Londýne
Viac fotografií zo záverečného ceremoniálu nájdete v našej galérii

Comeback roku?

Možnosť reprezentovať svoju krajinu si nenechali ujsť ani hviezdy deväťdesiatych rokov Spice Girls. Kedysi slávna pätka sa zaslúžila o popularizáciu britských štátnych symbolov, čomu zostali verné doteraz. Na pódium prišli v londýnskych taxíkoch so značkami Spice a zaspievali svoj najväčší hit Wannabe. Publikum potešila aj kapela The Who, ktorá sa na verejnosti objavuje čoraz menej. S prvými tónmi piesne Baba O'Riley však bolo jasné, že šesťdesiatosem ročný spevák Roger Daltrey je stále vo forme.

Veľká Británia počas záverečného ceremoniálu ukázala to najlepšie a najslávnejšie, čo doma má. V rôznych internetových diskusiách sa však názory naň líšia. Za všetko hovorí aj "gesto" denníka The Daily Telegraph, ktorý vydal recenziu na ceremoniál už v polovici programu. Isté však je, že sa v blízkej budúcnosti ťažko nájde krajina, ktorá by sa mohla postarať o lepší hudobný program ako Veľká Británia.

Autorka: Martina Šimoňáková
Foto: AP Photo/Kristy Wigglesworth