Keďže letné prázdniny sa už skončili, zvýšenú aktivitu vidíme aj na hip-hopovej scéne. Na jeseň je naplánované vydanie viacerých očakávaných albumov, z toho niektoré by sa mali dostať von ešte tento mesiac. Novou hudbou tak fanúšikov zásobujú napríklad Talib Kweli, Alicia Keys, Skyzoo alebo label Kanye Westa G.O.O.D. Music.

Talib Kweli dodržal, čo sľúbil, a začiatkom septembra poskytol svojim fanúšikom zdarma avizovaný mixtape Attack The Block. Člen formácií Black Star, Reflection Eternal a Idle Warship naň umiestnil 18 skladieb so širokou paletou hostí ako napríklad Black Thought z The Roots, Posdnous z De La Soul, Skyzoo, Fashawn, Mac Miller, Styles P, Planet Asia, ale prekvapivo aj Lil Wayne alebo Ryan Leslie. Mixtape dal dokopy Z-Trip a slúži ako predkrm pred Kweliho šiestou štúdiovkou Prisoner Of Consciousness, ktorú by sme mali mať možnosť počuť už v októbri.

link na vypočutie a stiahnutie mixu

Big Sean, Jay-Z a Kanye West. To je hviezdna zostava, ktorá sa zišla v skladbe Clique. Ide o štvrtý singel z niekoľkokrát odloženej nahrávky Cruel Summer Kanyeho labelu G.O.O.D. Music, ktorá snáď vyjde 18. septembra. Singel produkoval aktuálne mimoriadne vyťažený Hit-Boy.

Kanye West feat. Big Sean & Jay-Z - Clique

Prečítajte si: Azealia Banks - raperka s ústami zo zlata

Alicia Keys vydala prvý singel z pripravovaného piateho albumu s názvom Girl On Fire, ktorý vyjde 27. novembra. Rovnomenná pieseň vznikla hneď v troch verziach, okrem originálu sú to aj Blue Light a Inferno, pričom v tej poslednej hosťuje Nicki Minaj. Alicia skladbu predstavila už aj naživo, stalo sa tak na štvrtkovom udeľovaní MTV Music Video Awards v Los Angeles. Ďalšou novinkou od Alicie je lyric video k piesni Not Even The King, ktorú zaspievala aj na benefičnom koncerte Stand Up To Cancer.

Alicia Keys feat. Nicki Minaj - Girl On Fire (Inferno Version) 

Alicia Keys - Not Even The King (officia lyric video)

Pacewon a Mr. Green konečne vydali svoj druhý spoločný album The Only Number That Matters Is Won. Rovnako ako ich prvý počin The Only Color That Matters Is Green ide o klasický boom bap pripomínajúci New York 90. rokov minulého storočia, čiže nič pre milovníkov moderných, elektronických beatov. Aj keď ide o typický east coast album, hosťujú na ňom aj jamajská reggae legenda Lee "Scratch" Perry a korunný princ west coastu Snoop Dogg. Práve druhý menovaný prispel do záverečnej skladby albumu Lock Me Up, ku ktorej vznikol podarený animovaný klip.

Pacewon and Mr. Green feat. Snoop Dogg & BURNTmd - Lock Me Up 

Skyzoo, ktorý patrí k najlyrickejším postavám americkej scény, plánuje 2. októbra vydať svoju druhú sólovku A Dream Deferred. Na nej sa ako hostia objavia napríklad Freeway, Jill Scott, Talib Kweli alebo Raheem DeVaughn, produkcie zas obstarajú 9th Wonder, !llmind, DJ Khalil alebo Black Milk. Z novinky sme zatiaľ mali možnosť počuť iba nostalgickú skladbu Jansport Strings (One Time For Chi-Ali), ku ktorej už Skyzoo natočil aj video.

Skyzoo - JanSport Strings

Reprezentanti českej scény Ektor a DJ Wich momentálne dokončujú svoj spoločný album Tetris, z ktorého ešte v júni predstavili singel Loket z vokna. Na ten teraz nadväzujú skladbou Number 1. Klip k nej sa nakrúcal v Liberci pod taktovkou Cinq Visuals.

Ektor & DJ Wich - Number 1

Na záver si dáme aj niečo z domácej scény a to konkrétne nové video od Boy Wondera. Trnavský jazdec po klipe Zasranej tabák, ktorý sa skladal zo skladieb Vyjeb sa ven 2 a Nymand, predstavil vizuálnu podobu tracku Píšem vety. Skladbu produkoval vyššie spomínaný DJ Wich a nachádza sa na Wonderovom tohtoročnom debute Špinavý poet.

Boy Wonder - Píšem vety

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne bude vychádzať vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Facebook.com/ladynewellandfriends

Súvisiaci interpreti: Boy Wonder, Talib Kweli