Česká a slovenská experimentálna/improvizačná scéna momentálne slušne rozkvitá. Objavuje sa množstvo kolektívov, skupín a kapiel, a kultúrne priestory v oboch susedných krajinách ich často hostia na svojich pódiách.

Jednou z týchto formácií je Škvíry & Spoje, česko-slovenské kvarteto, ktoré už desať rokov tvorí neoddeliteľnú súčasť tohto fascinujúceho hudobného prostredia. Svoj prvý fyzicky vydaný album s názvom Hotel Spojár vydáva ako dvojvinyl. Okrúhle výročie na ňom oslavuje zbierkou retrospektívnych aj súčasných skladieb.

"Konštrukčná" analógia názvu Škvíry & Spoje odráža prístup skupiny k hudbe, ktorá je založená na úplnej improvizácii. Dvojicu Škvíry tvoria Michal Matejka na gitare a Petr Vrba na dychových nástrojoch a elektronike, zatiaľ čo dvojicu Spoje tvoria Jozef Krupa na bicích a Dalibor Kocián na vibrafóne. Samozrejme, toto rozdelenie nie je striktne dodržiavané, pretože kvarteto často vytvára hudobné sóla, triá a kvartetá, pričom sa takéto formácie objavujú, miznú a transformujú počas ich hudobných dialógov.

Pri hraní každý člen skupiny prispieva svojimi improvizátorskými schopnosťami a charakteristickými hudobnými vplyvmi zo svojich hudobných pozadí a projektov. Kvarteto sa pohybuje v širokej škále hudobných dobrodružstiev, vrátane free jazzu, noisu, experimentálnej hudby, atmosférických nálad inšpirovaných kultovým nemeckým jazzovým vydavateľstvom ECM (Edition of Contemporary Music), harmonicky komplexných zvukových stien, rozšírených techník, tradičných prístupov k nástrojom, polyrytmických hypno-groovov a čohokoľvek iného.

Strany A/B tohto albumu prinášajú aktuálny posluch toho, čo môžete počuť na živých vystúpeniach kapely. Strany C/D obsahujú takmer-nikdy-nevydané skladby z ich počiatkov okolo roku 2013. Tieto skladby slúžia ako základ pre súčasný zvuk kapely. Dnešné Škvíry & Spoje síce objavujú odvážnejšie zvukové teritóriá a prezentujú väčšiu hudobnú súdržnosť, no už ich staršia tvorba bola plná hudobných zážitkov, inteligentných a výrečných zvukových momentov. Celkovo nahrávka prináša takmer 90 minút objavnej nadžánrovej hudby. Vinylový album je nádherne spracovaný v ručne vyrábanom obale od dizajnérky Kláry Zahrádkovej.

Album môžete v digitálnej podobe okrem Bandcampu počúvať aj na Soundcloude a všetkých známych streamovacích službách.

Škvíry & Spoje [Cracks & Joints] – Hotel Spojár
(2023, Circum-disc / Rieka)

  • Strana A: Cracks
  • Strana B: Joints
  • Strana C: 12/1, Room 66, 12/2
  • Strana D: Ascent

Najbližšie koncerty kvarteta Škvíry & Spoje: 

  • 14. 9. – Košice, Tabačka
  • 15. 9.  – Rožňava, KC Kláštor
  • 16. 9. – Bratislava, A4 (+ David Kollar a Arve Henriksen v rámci festivalu Konvergencie)
  • 29. 9. – Brno, Dinn
  • 30. 9. – Praha, Punctum

Redakciu Hudba.sk informoval Jozef Krupa. Správu sme upravili. Škvíry & Spoje môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.