Do slovenských kín dnes vstupuje nový český hudobný film Muzikál aneb Cesty ke štěstí, ktorý mal v stredu večer bratislavskú premiéru v jednom z obchodných centier za účasti jeho tvorcov aj hercov. Novinku vytvorili na základe piesní z legendárneho filmového muzikálu Starci na chmelu (1964), ide však o nový príbeh.

"Remake to rozhodne nie je, je to samostatný príbeh o študentoch konzervatória, ktorí idú na letný tábor a tam majú za úlohu postaviť klasický český muzikál," uviedla pre TASR Slobodanka Radun, ktorá sa ujala réžie snímky o dnešných mladých ľuďoch a ich životoch. Ambiciózni konzervatoristi sú spočiatku znechutení, že sa musia venovať legende spred vyše 50 rokov, podľa ich vyjadrení "prežitej veci", a nechcú sa uspokojiť so starou choreografiou. Počas skúšania sa však situácia mení, čaro "Starcov" ich predsa pohltí. Prichádzajú s vlastným naštudovaním a prinášajú nové prvky ako street dance, hip-hop či pohybové divadlo. Do nácviku muzikálového predstavenia vkladajú všetku svoju energiu, ak sa im totiž vystúpenie podarí, môže to znamenať vytúžený začiatok cesty za umeleckým snom.

Vo filme Muzikál aneb Cesty ke štěstí znejú nové verzie piesní a hudba od Petra Maláska, pre ktorého sú Starci na chmelu srdcovou záležitosťou. Jeho otec bol totiž jedným zo skladateľov piesní k pôvodnému muzikálu"Tie pesničky sú famózne, spôsob, akým ich Peter Malásek prearanžoval do nového zvuku a výrazu, je výborný. To trochu sleduje aj príbeh nášho filmu, študenti tiež zisťujú, že je to veľmi dobré," povedala režisérka na bratislavskej premiére. Pod scenár sa podpísali Václav Sadílek ml. a Jiří Mádl. O choreografiu sa postarala herečka Dana Morávková, manželka Petra Maláska. V hlavných úlohách sa v snímke objavili Vica Kerekes, Roman Vojtek, Martin Písařík, Jiří Korn, Adam Mišík, Vladimír Polívka a ďalší.

Podľa režisérky s nápadom vytvoriť hudobný film prišla producentka Veronika Schwarczová. "Chcela natočiť hudobný film a chcela energickú a pozitívnu vec. S týmto šla za Petrom Maláskom, s ktorým sa dlho bavili, až prišli k tomu kľúču, ktorým bol muzikál Starci na chmelu. Jedným z dôvodov, prečo si zvolili práve tento muzikál, je, že pesničky zo Starcov sú nesmierne životaschopné a sú fakt dobré. To sa nám overilo mnohokrát i počas práce na filme a aj teraz, keď je už hotový. Tie pesničky naozaj rozkvitli a dostali takú modernú podobu, čo je fajn," dodala Radun pre agentúru SITA.

Pozrite si trailer k novému filmovému muzikálu:


Podľa režisérky bola práca na muzikáli pre ňu obrovskou výzvou. "Je nesmierne ťažké robiť hudobný film. Dať dokopy všetky tie zložky, aby to dávalo na konci ladný výsledok, to vôbec nie je sranda. Vyžaduje si to veľa intuície a strašne veľa komunikácie s ostatnými spolupracovníkmi. Pre režiséra je to naozaj náročné. Takže nebola to síce hodená rukavica, no potom sa postupne začali kopiť aj tie radosti, ako napríklad práca s hercami a s mladými tanečníkmi a spevákmi, záberovanie choreografických scén a nahrávanie hudby, to sú naozaj krásne zážitky. Zároveň vďaka filmovým prostriedkom môžete tomu muzikálu dať omnoho väčší výraz a urobiť to naozaj esteticky krásne a na tom sme intenzívne pracovali, chceli sme to takto urobiť," poznamenala režisérka.

Hlavné postavy obsadzovali tvorcovia podľa hereckých skúseností a typológie postáv a žiakov konzervatória do snímky doplnili na základe kastingu. "Chceli sme, aby tí ľudia tancovali, spievali aj hrali, čo je veľmi ťažké kritérium a musím povedať, že len veľmi málo z nich v tomto dokázalo obstáť. Podarilo sa nám však dať dokopy partiu, ktorá je naozaj energická a našlapaná, kde každý jeden človek má iný charakter. Oni vlastne urobili také podhubie celého nášho filmu, na ktorom tí hlavní herci úplne nádherne vynikli," priblížila Radun.


Jednej z hlavných úloh sa zhostil Adam Mišík, syn rockera Vladimíra Mišíka. "Mám 18 rokov, takže stále je to pre mňa aktuálna téma. Veľmi som si to užíval, prostredie, v ktorom sme natáčali, bolo veľmi krásne," uviedol pre TASR. V Českej republike mimoriadne populárny spevák, gitarista a herec priznal, že mu nakrúcanie filmu, v ktorom hrá syna slávneho otca a prežíva krehký platonický milostný vzťah s vietnamskou tanečníčkou, komplikovala len silná alergia. Muzikály podľa vlastných slov nikdy obzvlášť neobľuboval. "Čo sa týka divadelného prevedenia, české muzikály som nikdy veľmi nemusel, no keď som bol v New Yorku, zašiel som si na Broadway na Chicago a Spidermana a to bola, samozrejme, úplne iná skúsenosť, tá produkcia bola úplne šialená. No že by som bol vyložene fanúšikom tohto žánru, to sa nedá povedať," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA.

Ponuku zahrať si jednu z ústredných postáv v novom českom filme však mladý interpret bez váhania prijal. "Pesničky zo Starcov na chmelu mám rád, ten film som videl, keď som mal asi desať rokov a hrozne to vo mne utkvelo, takže bolo pre mňa veľmi pekné, že som si mohol pesničky ako Den je krásný alebo Život je bílý dům interpretovať po svojom," rodák z Prahy, ktorý v snímke stvárnil študenta konzervatória Davida. "David je kladná postava, je to dobrý chlapec, no je to outsider, ktorý sa nejakým spôsobom snaží nájsť si cestu v kolektíve a získať nejaký kredit," priblížil.

Vica Kerekes na premiére v Bratislave, 13.1.2016 Zdroj: SITA/Robert Tappert

Učiteľku Beátu, ktorá má so študentmi konzervatória naštudovať Starcov na chmeli, stvárnila v Česku mimoriadne populárna slovensko-maďarská herečka Vica Kerekes. "Vychádzali z toho, že som robila gymnastiku, tak trošku tam robím baletné prvky, rozcvičujem a ukazujem nejaké tie kroky," povedala v rozhovore pre TASR, ktorej
 filmovým partnerom sa stal muzikálový herec, spevák a tanečník Roman Vojtek. Vyskúšal si tiež úlohu pedagóga, ktorý má dohliadať na svojich zverencov a pripraviť s nimi muzikálové predstavenie. "Veľmi pozitívne som sa v ňom sklamala. Myslela som si, že je svojský, žije si svoj život, trošku šoumen, vtipkuje, ale on bol veľmi submisívny a senzitívny, takže sme sa vedeli na seba veľmi dobre napojiť. Aj sme jeden druhému radili, on mne v češtine a ja som radila v detailoch," hovorí Kerekes.

Rusovláska
 s maďarskými i slovenskými génmi však nehovorí v novom hudobnom filme rýdzou češtinou. "Chcela som to skúsiť, už som na to mala aj odvahu, že by som to dala, mám úžasnú češtinárku. Ale producenti chceli, aby som hovorila mojou prirodzenou rečou," vysvetľuje herečka a priznáva, že nehovorí dokonale ani po slovensky, ani po česky. So slovenčinou má teraz väčší problém aj preto, že žije a pracuje prevažne u našich českých susedov. "Navyše, slovenčina nie je môj materinský jazyk, je to maďarčina, trošku sa na seba hnevám, ale dúfam, že sa to urovná a budem vedieť tie jazyky viac rozdeľovať."

Na otázku, v čom vidí dôvody, že si českí filmoví tvorcovia často pre svoje diela vyberajú herečky zo Slovenska, Vica Kerekes odpovedala: "Často počujem, že máme 'šmrnc', že máme niečo navyše, ale to sú slová režisérov. Možno u nich trošku zaboduje aj to, že je vo mne maďarská aj slovenská krv. A veľakrát počujem, že slovenčina je veľmi sexy, hovoria to nielen muži, ale aj ženy."


Snímku nakrúcali necelý mesiac v Kouniciach blízko rieky Sázava. "Scenár a prípravy trvali niečo vyše roka, no točili sme len dvadsaťštyri dní. Bola to nesmierne intenzívna práca. Natáčali sme v dvoch zmenách, medzi ktorými sa nacvičovala choreografia a potom sa to už veľmi rýchlo dotvorilo, bola to taká jazda," podotkla režisérka Slobodanka Radun, ktorá je však za novú skúsenosť veľmi vďačná. "Práca na tejto snímke mi dala obrovskú dávku energie a posilnila moju vieru v tesnú spoluprácu medzi hlavnými tvorivými zložkami. Bol to veľmi pekný zážitok. Je to zatiaľ môj jediný hudobný film a keby aj jediným zostal, tak musím povedať, že rozhodne zmenil a navždy posunul môj vzťah k filmovej hudbe," dodala.

Hudobný film Muzikál aneb Cesty ke štěstí prináša do slovenskej kinodistribúcie od 14. januára Continental film.

Zdroj: TASR + SITA
Foto: Continental film