Speváčka Zuzana Mikulcová predstavila pred pár dňami nový hudobný projekt. Je ním séria sólových živých videí s názvom Zrkadlové, v rámci ktorej bude postupne dávkovať akustické prevedenia nielen svojich piesní, ale aj skladieb iných interpretov, ktoré patria medzi jej obľúbené.

Prvou zverejnenou skladbou zo série Zrkadlové je pieseň Richarda Müllera Milovanie v daždi, ktorú Zuzana Mikulcová zverejnila v utorok (11.1.) na svojom Youtube. Iba ona, ukulele a kameraman Dominik Janovský. Výsledkom je intímna verzia veľkého hitu, ku ktorému má Zuzana veľmi blízko.

"Celú túto generáciu piesní, ako by som to nazvala - filipoviek, mülleroviek, ursinyoviek, lasicoviek, lipoviek - mám veľmi rada. Vyrastala som na nich a istým spôsobom sa s nimi identifikujem. Je to ako o hľadaní domova, svojej krehkej identity a pri týchto skladbách mám ten pocit nájdenia. Tým, že Milovanie v daždi som už párkrát hrala aj verejne, verzia s ukulele mi dávala ďalší intímny rozmer tej skladby, tak som si ho chcela zvečniť," približuje výber piesne Mikulcová.


Bude aj Atlantída

Ako uviedla na svojom facebookovom profile, na koncerty, tak ako ich poznáme spred pandémie, si ešte budeme musieť počkať. Toto obdobie spríjemní fanúšikom aj sebe sériou videí Zrkadlové, ktorú plánovala už dlhší čas. "Takýto koncept niečoho pravidelného sólového som mala dávnejšie v pláne, len na to nebol čas a pred Vianocami som si povedala, že už by som sa do toho mohla pustiť. Určite je to aj o udržiavaní seba a ľudí okolo mňa, ale hlavne som mala taký chtíč v sebe, niečo robiť. Niečo jednoduché, funkčné, pravidelné a krásne. Niekedy plány, ktoré ste mali dávnejšie, len potrebujú ten správny vnútorný impulz a ten ku mne prišiel práve teraz."

Názov Zrkadlové vyústilo z vizuálneho konceptu videí, ktorých autorom je Dominik Janovský. "Na celom nápade som robila aj s Dominikom Janovským a na vizuál sme prišli postupne. Skúšali sme rôzne scény, ale veľmi sa nám to nepozdávalo, až Dominik zobral staré zrkadlo a skúsil to približne nastaviť, či to bude fungovať. Dominik je veľký fanúšik fotiek so zrkadlom, často mi posielal nejaké inšpiračky práve s odrazmi v zrkadle. Mne sa to neskutočne zapáčilo, tak sme si povedali, že by sme celú sériu týchto videí mohli dať so zrkadlom. Názov sme už potom odvodili aj z toho vizuálu, keďže s Dominikom máme svoj cyklistický klub, ktorý sa volá cyklové, tak zrkadlové už nebolo až tak ďaleko," prezrádza speváčka s úsmevom.

Séria Zrkadlové bude pozostávať zo šiestich videí, ktoré bude Zuzana Mikulcová zverejňovať vždy v utorok na svojom Youtube kanáli. Päť piesní už má vybraných a s voľbou šiestej jej pomáhajú fanúšikovia, ktorí jej posielajú svoje návrhy. "Medzi skladbami budú aj moje ako Dievča alebo Hovor mi a z obľúbených prevzatých to bude Beh času z Tisícročnej včely a Atlantída Mira Žbirku. Mám už dlhý zoznam piesní, ktoré mi ľudia posielali, čo by sa im páčilo v komornej verzii, tak ešte uvidíme, ktorá bude šiesta," dodáva na záver.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/ZuzanaMikulcova

Súvisiaci interpreti: Zuzana Mikulcová