Česká speváčka a hudobníčka Lenka Filipová oslávi vo štvrtok 65. narodeniny. Ako však známa interpretka tvrdí, svoj vek už nejaký čas veľmi neregistruje. Sama vraví, že volí "nadčasový prístup".

"Ja mám už nejaké to obdobie nadčasový prístup. Už tento deň neoslavujem v súvislosti s nejakým mojím narodením, beriem to tak, že skrátka som, som tu a takto som spokojná, som šťastná, tvorím si, robím muziku a tak nejako si aj tento deň oslávim, nebudem ho oslavovať ako ďalšie narodky," uviedla Lenka Filipová v rozhovore pre agentúru SITA.

"Ja si nerobím žiadne čiarky, koľko mám rokov, viackrát sa mi dokonca stalo, že som si splietla vek. V predchádzajúcich rokoch som sa dokonca hádala, že mám menej a mala som viac, známi sa mi už smiali. Vtedy som si povedala, že som už taká trápna, že to už radšej nebudem počítať vôbec," zasmiala sa sympatická speváčka.


Začiatky výrazného talentu 

Lenka Filipová sa narodila v Prahe 14. februára 1954. Pochádza z umeleckej rodiny, mama bola učiteľkou hudobnej výchovy. Prvé akordy na gitare ju naučil strýko Vladimír. Hru na gitare študovala na pražskom konzervatóriu a potom aj v Paríži na medzinárodnej hudobnej akadémii. Mala 16 rokov, keď vystúpila na prvom koncerte v pražskej Viole.

      
Začínala ako moderátorka v Československom rozhlase. Účinkovala v divadle Semafor, hosťovala v programe Karla Gotta, hrala s orchestrom Karla Vágnera, aj so skupinou Flop Karla Zicha. V roku 1982 vydala prvú LP platňu s názvom Zamilovaná. Od roku 1984 vystupovala s vlastnou skupinou Domino.


V roku 1984 vychádza druhá LP platňa s názvom Lenka, na ktorej boli hity Věnování, Ty jsi ten pravý a Prý se tomu říka láska. V roku 1984 vyšla aj exportná verzia jej piesní v angličtine a francúzštine s názvom Quo vadis. V roku 1986 pridala tretiu štúdiovú LP platňu Řeka života s hitmi I to málo zato stálo, Řeka života a Málo mám. V roku 1988 vyšla štvrtá platňa Částečné zatmění srdce s hitmi Částečné zatmění srdce, V šálku čaje na Srí Lanku, Za všechno může čas a Toulavý valčík. Zároveň v roku 1988 získala Grand Prix na gitarovom festivale v Holandských Antilách. 

  
V roku 1990 vydala LP platňu nahrávok klasických skladieb Concertino 1. Tá mala veľký úspech a predaj prevýšil sumu 500.000 nosičov, jej pokračovanie Concertino 2 vyšlo na konci roku 1995. Úspešné 80. roky zhodnotila na prvej kompilácii Lenka Filipová 1982 – 1992. Aj ďalšie vydané albumy mali u poslucháčov úspech, Svět se zbláznil z roku 1997 s hitmi Sluneční vítrJenom blázni se radujou, Lidové písničky z roku 1998 aj platňa Za všechno může láska z roku 1999. 
Nové milénium začala v roku 2003 vydaním albumu Tisíc spůsobů jak zabít lásku, v novembri 2005 vydala dvojkompiláciu The Best Of Lenka Filipová. Lenka bola predskokankou koncertu Céline Dionovej v Prahe 26. júna 2008.


Nádych s novým albumom

Minulý rok po dlhých 15 rokoch vydala
 nový štúdiový album Oppidum. Novinka ponúka 12 piesní, ktoré oživujú príbehy z keltskej minulosti. Teraz sa s novou nahrávkou chystá koncertovať a dorazí aj na Slovensko. 

"Schválne sme to dali na jar, pretože vtedy sú aj keltské dni, od konca februára a počas celého marca. Koncerty nebudem mať hneď za sebou, pretože sú veľké, to by bolo náročné... Bude tam so mnou aj husľové teleso Brno Strings, budú tam flauty, perkusie a budeme mať špeciálnu scénografiu, premietacie LED obrazovky, bude sa to líšiť od mojich bežných koncertov. A všade bude so mnou Sean (hráč na keltskú harfu Sean Barry, pozn. red.), ten so mnou bude spievať aj hlasy, pre tie keltské pesničky sú totiž typické také zvláštne harmónie," priblížila Filipová. "No a v apríli sa na Slovensko vrátim zas s ďalšími koncertmi! Máte sa na čo tešiť," dodala. S týmto albumom sa predstaví 28. februára na koncerte v Bratislave.
      
Do ďalších dní si Lenka Filipová praje iba zdravie. "To jediné človek potrebuje, od zdravia sa všetko odvíja a potom to ide. No k zdraviu rátam aj to psychické, to súznenie... Nie nadarmo sa hovorí, aby sa nehádala duša s telom... Keď sa toto zadarí, keď podopriete telo a potom zas dušu a vyvážite ich, tak si myslím, že potom čokoľvek si vymyslíte, čokoľvek máte v hlave alebo čokoľvek chcete, aj dokážete. A je to fajn," poznamenala populárna rodáčka z Prahy, ktorá už čoskoro vyrazí na očakávané Oppidum tour.


Zdroj: SITA/TASR
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Lenka Filipová