Blížiaci sa jubilejný 25. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý v Bratislave potrvá od 15. do 21. marca 2018, pripravil pre divákov bohatý sprievodný program. Jeho súčasťou je aj špeciálne vystúpenie skupiny Talent Transport, ktorá bude naživo sprevádzať premietanie slovenského hororu.

Ide o celovečerný animovaný film legendárneho slovenského tvorcu Viktora Kubala, Krvavá pani z roku 1980. Film o zločine a láske, inšpirovaný historickou legendou o krutej Čachtickej panejbude sprevádzaný živou hudbou, skomponovanou originálnym triom Talent Transport špeciálne pre túto projekciu.

Trojica skúsených hudobníkov Vladislav "Slnko" Šarišský, Marián Slávka a Filip Hittrich má na konte dva autorské albumy, známa je aj vďaka účinkovaniu v hudobnom muzikále Deža Ursinyho Peter a Lucia a jeho koncertnej verzii. Klávesák a skladateľ Slnko tiež koncertuje a nahráva s projektom Hrana, bubeník Marián Slávka zase roky hrával v IMT Smile a Sounds Like This Tomáša Slobodu a v súčasnosti je členom skupiny Longital.

Prečítajte si: Nový Talent Transport: Napospas úchvatnému zážitku z otvorenosti hudby

Mix romantiky a hororu v Krvavej panej v spojení s výrazným progresívnym autorským a interpretačným štýlom Talent Transportu, navyše na netypickom mieste - v Café Berlinka - sľubuje na nedeľný večer (18. marca), nezabudnuteľný divácky zážitok.

Upútavka na film Krvavá pani:


Unikátne spojenie zabudnutého klenotu nemého filmu so súčasným zvukom elektronickej klubovej scény zas prinesie už v sobotu 17. marca v Kine Lumière projekcia českého filmu Otrávené světlo, ktorý vznikol pred takmer 100 rokmi, so živým hudobným sprievodom Tomáša Martínka vystupujúceho pod umeleckým menom TMA.

Zlovestné momenty príbehu krádeže plánov prevratného vynálezu starostlivo dopĺňa zvuková atmosféra zložená z prevráteného použitia klasických nástrojov v digitálnom rozhraní. Hudba bola zložená výhradne k tejto snímke, všetky nové podnety a nálady v hľadisku však ovplyvňujú na mieste podobu vystúpenia, vďaka čomu je táto projekcia neopakovateľná.

Do Bratislavy osobne zavíta takmer 30 filmárov

Medzi jedinečné zážitky, ktoré prinesie divákom už od tohto týždňa MFFK Febiofest, patria aj osobné strenutia s filmármi. Spolu rekordných takmer 30 režisérov celovečerných filmov príde na tohtoročný Febiofest uviesť svoje diela. Hviezda artového filmu, ktorá má na konte ocenenia z prestížnych festivalov ako Cannes či Berlinale, francúzsky režisér Leos Carax predstaví na festivale až päť svojich snímok, medzi nimi aj Holy Motors s Kylie Minoque a Evou Mendes, ktorý sa stal festivalovým hitom po celom svete. V pondelok 19. marca dokonca Carax uvedie na pôde Vysokej školy múzických umení masterclass - prednášku, prístupnú zdarma verejnosti, kde bude hovoriť o svojej tvorbe.

Aj ďalšie hviezdy európskeho filmu sú režisér Arnaud Desplechin, francúzske duo Gustave Kervern a Benoît Delépine, či Szabolcs Hajdu, ktorý patrí k najvýraznejším maďarským tvorcom súčasnosti, osobne uvedú svoje snímky a diváci im budú mať možnosť klásť otázky po projekciách. 

Hoci festival oficiálne trvá od 15. do 21. marca, jeho slávnostné otvorenie sa uskutoční už dnes (14.3.). Tešiť sa môžu všetci nadšenci umenia Jana Švankmajera, ktorého nový film Hmyz odštartuje 25. ročník podujatia. A aj s týmto velikánom českého filmu sa budete môcť stretnúť osobne. V bratislavskom kníhkupectve Artforum totiž uvedie do života svoju monografiu a predstaví aj, podľa vlastných slov, svoj posledný celovečerný film, ktorý budú môcť vidieť na plátne festivaloví návštevníci.

V sprievodnom programe MFFK Febiofest už tradične nechýba ani krst novej domácej filmografickej publikácie. Tentoraz to bude kniha, výsostne aktuálna aj pre súčasne dianie na Slovensku, monografia Martina Palúcha Cenzúra a dokumentárny film po roku 1989, ktorá poukazuje aj na politicky alebo nábožensky motivovaný tlak na slovenskú filmovú tvorbu a jej autorov zo strany predstaviteľov vládnych strán, ich nominantov či záujmových skupín. Filmový vedec Martin Palúch dostal pri príležitosti krstu svojej novej knihy možnosť uviesť jeden film podľa vlastného výberu a pre divákov prichystal snímku s problematickou možnosťou verejného uvedenia o spoločenskom, politickom a etickom pozadí najznámejšej slovenskej aféry 80. rokov minulého storočia. 

Novinkou tohtoročného Febiofestu budú víkendové ranné projekcie v Kine Lumière. Každý, kto na ne v sobotu a v nedeľu o 10:30 zavíta, dostane od festivalových organizátorov rannú kávu zdarma. V predposledný festivalový deň, 20. marca pozývajú organizátori na multimediálnu animovanú akciu Industry party: Dirty Animation v Luna Bare, kde si spolu s návštevníkmi na popovo-filmový set zatancujú aj hrdinovia slovenskej animácie.

Kompletný program premietania filmov a sprievodných podujatí, ako aj všetky ďalšie informácie o MFFK Febiofest 2018 nájdete na oficiálnom webe Febiofest.sk. Pre viac info sledujte aj stránky podujatia na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Ak si chcete čo najviac z Febiofestu 2018 vychutnať čo najlacnejšie, máte ešte dnes možnosť zakúpiť si Febiopas za zvýhodnenú predpredajovú cenu 15 eur v sieti Predpredaj.sk. Od štvrtka budú permanentky v predaji už len na miestach konania v cene 20 eur.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Mária Rumanová

Súvisiaci interpreti: Talent Transport