Druhý ročník showcaseového festivalu a konferencie Czech Music Crossroads, ktorý sa koná pod hlavičkou festivalu Colours of Ostrava, sa tento rok rozšíri na dva dni. Okrem talentov z Českej republiky predstaví tentoraz aj kapely zo Slovenska a zo sliezkeho regiónu v Poľsku.

Stretnutie zahraničných aj domácich hudobných profesionálov, publicistov či promotérov tento rok prebehne 14. a 15. júla a presunie sa do nových zrekonštruovaných priestorov Dolu Hlubina v Dolnej oblasti Vítkovice, kde sa koná aj samotný festival Colours of Ostrava. Pre hudobných profesionálov ale aj záujemcov z radov verejnosti je už teraz možné sa registrovať na dopoludňajšie panelové diskusie aj na popoludňajšie showcaseové koncerty kapiel a hudobníkov, ktorých vybrali odborníci a publicisti z troch krajín.

Druhý ročník Czech Music Crossroads má totiž podtitul "Silesian Roots: Music from Czech, Polish and Slovakian border regions". Z Českej republiky zahrajú Ida Kelarová, Tara Fuki, Kalle, Ladě, Musica Folklorica & Veronika Malatincová, Beata Hlavenková a kapela Muff. Zo Slovenska na základe odporúčaní tímu odborníkov prídu zoskupenia Banda, Talent Transport a Walter Schnitzelsson. Z Poľska potom Qferau + Zora, hipiersoniK a Gooral. Ďalšou tohtoročnou novinkou je vyhlásenie dvoch cien. Czech Music Crossroads Award pridelia najlepšej kapele zahraniční a domáci odborníci, zatiaľ čo o Cene publika Czech Music Crossroads rozhodnú svojimi hlasmi návštevníci.


Garantom hudobného výberu Poľska sa stala Martyna Markowska z Instytucji Kultury Katowice. Hudobný výber Slovenska koordinovala Shina zo skupiny Longital so svojim tímom: Daniel Salontay (Slnko Records), Oliver Rehák (hudobný publicista), Juraj Kušnierik (hudobný publicista), Michal Kaščák (riaditeľ festivalu Pohoda), Jana Polnishová (festival Waves Vienna/Bratislava, Wilsonic), Jarmila Vlčková (shiraz.sk, World Music from Slovakia) a Alexander Čerevka (PR manažér).

Za Českú republiku vyberala účastníkov "Porota Siedmych statočných" za prispenia ďalších publicistov: Zlata Holušová (riaditeľka Colours of Ostrava), Petr Dorůžka (hudobný publicista), Josef Ostřanský (hudobník), Ondřej Bezr (hudobný publicista), Michal Schmidt (dramaturg festivalu Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou), Maxim Horovic (hudobný publicista) a Tomáš Kočko (hudobník, producent).

V panelových diskusiách sa opäť predstavia zahraničné osobnosti a odborníci zastupujúci prestížne festivaly, významné médiá a booking agentúry - napríklad bývalý dlhoročný riaditeľ veľtrhu Womex Gerald Seligman alebo šéfredaktor vplyvného britského magazínu Songlines Simon Broughton. Pozvaní sú domáci organizátori, publicisti a zástupcovia médií. Panelové diskusie sú prístupné taktiež širokej verejnosti. Na Czech Music Crossroads sa opäť ponúka priestor pre prezentáciu domácich aj zahraničných vydavateľov a promotérov, ktorí sa už teraz môžu zaregistrovať.


Pokračovanie v dobre rozbehnutej tradícii

Prvý ročník sa stretol s pozitívnou odozvou, zúčastnilo sa ho cca 50 svetových profesionálov z oblasti hudby a stovky divákov, ktorí si nenechali ujsť showcaseové koncerty. Jeden z účastníkov premiérového ročníka, britský publicista a hudobník Andrew Cronshaw, zhodnotil podujatie nasledovne: "Bol to dobrý začiatok. Veľa krajín dnes organizuje predajné veľtrhy svojej hudby. Je dobré vidieť, že sa k nim pridáva aj Česká republika. Tieto akcie predstavujú domácu hudbu, navyše ale vytvárajú v krajine prostredie, v ktorom hudobníci vidia možnosť dostať sa so svojou hudbou do sveta a naďalej rozvíjať to, čomu sa venujú. Výber pozvaných zástupcov bol dostatočne široký a dobrý, zúčastnilo sa viacerý významných súčasného hudobného diania zo sveta, a to ako aktéri, tak aj žurnalisti." 

Význam a podstatu Czech Music Crossroads do budúcna zhrnul taktiež Petr Dorůžka: "Prvý ročník Crossroads bol pre našu scénu medzníkom. Druhý je výzvou urobiť všetko ešte lepšie, nadviazať na úspešný formát minulého roka bez toho, aby sme ho museli opakovať."  Pre študentov, ktorí sa vopred akreditujú na konferenciu i na showcase a preukážu sa študentskou kartou ISIC, je konferencia a showcase zadarmo.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Zdenko Hanout.

Foto: archív skupiny Walter Schnitzelsson