Filip Jančík je meno 22-ročného virtuózneho huslistu a producenta, o ktorom ešte budete počuť. Po spoluprácach s Davidom Kollerom, švédskou speváčkou Loreen, Američankou Lillie McCloud či rapermi Egom a Rytmusom sa vybral do Kalifornie, kde sa mu celkom nečakane podarilo rozšíriť svoj profesionálny životopis o ďalší veľký míľnik.

Celkom nečakane sa totiž dostal k spolupráci s kanadskou hviezdou Avril Lavigne. "Prechádzal som sa po Hollywoodskom chodníku slávy v Los Angeles, kde som stretol pouličných umelcov a po krátkom rozhovore som si s nimi tiež zahral," začína svoj neuveriteľný príbeh Filip Jančík, ktorého si v ten deň všimlo veľké množstvo ľudí. Medzi nimi aj neznáma pani, ktorá prišla z druhej strany ulice. "Spýtala sa ma, či nemám nejakú vizitku alebo podpis kartu. Po chvíli som našiel poslednú a dosť pokrčenú podpiskartu v husľovom púzdre. Všetky som už totiž rozdal počas pobytu v Las Vegas," hovorí talentovaný hudobník, ktorý hrá na husliach od svojich šiestich rokov.

O jedenásť rokov neskôr začal svoje umenie spájať s modernými hudobnými štýlmi ako sú rock, pop, rap či dubstep. Práve vďaka unikátnej šou, ktorá oslovila rôzne generácie, si v mladom veku stihol okrem domácej scény zahrať už aj vo Švédsku, Fínsku, Nemecku, Rakúsku, Rusku, Česku, Maďarsku, či v ázijskom Singapure. Do Kalifornie sa Filip vybral natočiť videoklip k svojej coververzii minuloročného hitu Animals od Maroon 5, ktorý zverejnil len pred pár dňami. Režisérom klipu je ďalší talentovaný mladík Šimon Snopek.


Pravý americký sen, ktorý sa stal realitou

Práve spomínané stretnutie s neznámou pani však napokon viedlo k tomu, že nakrútenie videoklipu pre Filipa nebolo tým najväčším projektom počas krátkeho výletu do Spojených štátov. Ako totiž veľmi rýchlo po odovzdaní svojej poslednej podpiskarty zistil, išlo o manažérku Avril Lavigne, od ktorej mu už o pár minút po stretnutí prišiel krátky email s kontaktom a ponukou spolupráce.

Keďže už o dva dni mal odlietať naspäť na Slovensko, hneď na druhý deň začal s nahrávaním. Svoje husľové party v piesni Fly, ktorá vyšla v polovici apríla a bude hymnou špeciálnej olympiády pre zdravotne znevýhodnených ľudí v Los Angeles, pritom Filip skomponoval sám. Aj preto ho manažment speváčky v oficiálnej tlačovej správe pre americké médiá označil za "senzáciu zo Slovenska" (správa je zverejnená napr. TU) a pod skladbou je podpísaný spolu s menami, ako sú spevák a skladateľ skupiny Nickelback Chad Kroeger či producenti David Hodges a Chris Baseford.

So samotnou Avril Lavigne sa talentovaný hudobník počas svojej krátkej a intenzívnej práce v štúdiu nestihol stretnúť, no stane sa tak najneskôr v lete, kedy by s ňou mal na veľkom športovom podujatí vystúpiť naživo. "Často sa vraví, že veľa umelcov bolo objavených na ulici. Nikdy som tomu neveril a zdalo sa mi to ako klišé. Až doteraz. Ak je niekto dobrý, nepotrvá dlho, kým ho niekto objaví, obzvlášť v Los Angeles. Bol to naozaj taký pravý americký sen," smeje sa Filip, ktorého v najbližších mesiacoch nepochybne čakajú veľké veci. Držíme palce!


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol PR manažér Peter Roško. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa o Filipovi dozviete na oficiálnych stránkach www.filipjancik.comwww.facebook.com/FilipJancikOfficial.

Foto: Šimon Snopek

Súvisiaci interpreti: Avril Lavigne