K tohtoročným top hviezdam festivalu Uprising najnovšie pribudol kráľ nemeckej reggae scény, uznávaný na celom svete, Gentleman. Na konte má desať albumov, jeho piesne sú v rotácii jamajských rádií a za sebou má už 20 rokov na hudobnej scéne a spolupráce s menami ako Shaggy, Sean Paul, Ky-Mani Marley, Alborosie alebo Aloe Blacc.

Hovorí sa, že keď robíte veci odhodlane a so srdcom, úspech si vás nájde. Tak to bolo aj v prípade Tilmanna Otta, mladého chlapca, ktorý sa venoval spevu už od svojich jedenástich rokov. Po návšteve Jamajky vo svojich 18 rokoch sa rozhodol naplno venovať reggae a nahrať svoj debutový album. Trodin On (1999) bol jednou z prvých lastovičiek nemeckej reggae scény a medzinárodný úspech mu priniesol už druhý album Journey to Jah (2002).


Dnes, po dvadsiatich rokoch na scéne, sa Gentleman právom radí medzi najúspešnejších európskych reggae interpretov. S citom a obrovskou dávkou skúseností kombinuje roots, dancehall a nebráni sa ani vplyvu modernejších elektronických žánrov. Dodnes je pravidelným návštevníkom jamajských nahrávacích štúdií a v roku 2015 sa stal vôbec prvým reggae interpretom na svete, ktorý sa dostal na prestížne pódium MTV Unplugged. Jeho akustické prerábky hitov ako Dem Gone či Superior si získali pozornosť a úspech aj u popovejšieho publika a pod značkou MTV Unplugged následne absolvoval aj úspešnú vypredanú koncertnú šnúru.

Na Uprising sa vráti po siedmich rokoch od upršaného ročníka 2011 a predstaví prierez svojou bohatou a pestrou tvorbou. V dňoch 24. a 25. augusta čakajú na fanúšikov festivalu na Zlatých pieskoch aj Inner Circle, Lady Leshurr, Million Stylez, Lee Scratch Perry & Mad Professor, Mighty Diamonds alebo Benny Page. Vstupenky za 45 eur sú v predaji do piatku 18. mája, neskôr sa cena bude zvyšovať. 


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu Sveťo Moravčík. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingfestivalofficial.

Foto: Buenning

Súvisiaci interpreti: Gentleman