Taliansky hudobný skladateľ a dirigent Ennio Morricone zložil hudbu pre pripravovanú snímku The Hateful Eight amerického režiséra Quentina Tarantina. 52-ročný filmár to prezradil na komiksovom festivale Comic-Con v kalifornskom San Diegu s tým, že pôjde o prvý western po 40 rokoch, do ktorého Morricone zloží hudbu.

Tarantino už v minulosti použil Morriconeho skladby do filmov Kill Bill (2003, 2004), Grindhouse: Auto zabijak (2007), Nehanební bastardi (2009) a Divoký Django (2012). Pre posledný menovaný 86-ročný Morricone zložil aj novú skladbu s názvom Ancora Qui.

Novinka The Hateful Eight sa dostane do amerických kín 25. decembra v limitovanej distribúcii, pričom ju budú premietať zo 70-milimetrového filmu. Do širšej digitálnej distribúcie ju potom uvedú 8. januára. V snímke sa predstavia napríklad Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Bruce Dern, Walton Goggins, Demián Bichir, Michael Madsen, Tim Roth, Zoë Bell alebo Channing Tatum.

Prečítajte si: Ennio Morricone opäť na Slovensku! V januári 2016 sa vráti do Bratislavy


Ennio Morricone sa preslávil najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho ako Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966) či Vtedy na Západe (1968). Hudbu Ennia Morriconeho mohli diváci a diváčky počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch. Známy skladateľ spolupracoval okrem spomínaného Leoneho aj s režisérmi ako Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polański, Warren Beatty či Pedro Almodóvar. Za filmovú hudbu si prevzal množstvo ocenení, pričom v roku 2007 mu udelili Oscara za celoživotné dielo.

Quentin Tarantino je držiteľom Oscara za scenár kultovej snímky Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994). Na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied ho nominovali aj za réžiu tohto filmu a tiež za scenár a réžiu snímky Nehanební bastardi. V roku 2013 si na konto pripísal Zlatý glóbus a Oscara za scenár westernu Divoký Django. Tarantino má na konte i filmy Gauneri (1992) a Jackie Brownová (1997), pričom sa podieľal aj na snímkach Štyri izby (1995) a Sin City - mesto hriechu (2005).

Zdroj: SITA (Pitchfork, archív)
Foto: AP Photo/dpa, Britta Pedersen

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone